* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Marko Knez

3212 VOJNIK, Kaçova 10c
Telefon: (063) 773 000
E-mail: marko.knez@snet.fri.uni-lj.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, elektrotehnika-avtomatika-procesna informatika

ætudij bom predvidoma konŸal marca 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju komunikacij in varovanja podatkov ter objektov, avtomatizacije proizvodnje.
"Uradno" izobra§evalno pot sem zaŸel na Osnovni çoli Veljka Vlahovi†a v Celju, leta 1980. Redne çolske obveznosti mi niso delale te§av, saj sem z odliko konŸal vseh osem razredov. Ker pa redne obveznosti niso pomirile mojega raziskovalnega duha, sem redno sodeloval v obçolskih dejavnostih, kro§kih ter obiskoval razliŸna tekmovanja. Bil sem reden gost na matematiŸnih tekmovanjih in tekmovanjih v znanju iz Vesele çole tudi na republiçki ravni. V sedmem razredu sem sodeloval kar v desetih obçolskih dejavnostih, med drugim v çahovskem, modelarskem, strelskem kro§ku, dodatnem pouku iz matematike, fizike, angleçŸine. V tem Ÿasu sem se zaŸel veŸ ukvarjati s tehniŸnimi dejavnostmi predvsem v tehniŸnem kro§ku in z izdelavo raketnih modelov. ZaŸel sem se udele§evati tekmovanja mladih tehnikov najprej kot raketni modelar, kasneje pa tudi v elektroniki.

Pot me je tako zanesla na Srednjo tehniçko çolo v Celju, odloŸil sem se za smer elktrotehnika-elektronika. Veliko Ÿasa sem namenil praktiŸnim poskusom v elektroniki in graditvi vseh mogoŸih in nemogoŸih vezij. TeoretiŸno znanje je bilo treba takoj preskusiti tudi v praksi, vendar sem pri tem imel te§ave, ki jih najbolje pojasnjujeta tidve misli: NiŸ ni bolj praktiŸnega kot dobra teorija. Gorje praksi, Ÿe se ne ujema s teorijo.

V srednji çoli sem se zaŸel tudi resneje ukvarjati z raŸunalniçtvom, spoznaval sem programe za naŸrtovanje vezij (Protel, Tango, P-CAD) ter zaŸel pisati prve samostojne programe najprej v pascalu in C-ju, kasneje pa çe v ni§jih jezikih, kot sta Asembler za Z80 ter Intel 8086. Moje zanimanje pa so pritegnile tudi brez§iŸne komunikacije.

Po konŸani srednji çoli sem se brez pomislekov odloŸil za çtudij na Fakulteti za elektrotehniko in raŸunalniçtvo v Ljubljani, smer avtomatika - procesna informatika. æe intenzivneje sem se zaŸel ukvarjati z izdelavo zahtevnejçih mikrokontrolerskih in mikroprocesorskih vezij. NaŸrtal in izdelal sem sistem za nadzor in regulacijo procesa vrenja vina, za izboljçanje kakovosti. Pisal sem program za vodenje skladiçŸ, izdelavo izdajnic idr., v zadnjem Ÿasu pa me je prevzel svet objektno orientiranih jezikov za pisanje aplikacij v okolju Windows - Delphi. Kljub razcvetu objektnih jezikov pa sem ostal zvest asemblerju, predvsem za razvoj mikrokontrolerskih aplikacij. Med çtudijem sem opravil tudi izpit iz radioamaterstva in tako zaçel çe v svet brez§iŸnih komunikacij, v sklopu tega nameravam izpeljati kar nekaj aplikacij. ætudij mi je dal predvsem teoretiŸno podlago za snovanje in delovanje raŸunalniçkih omre§ij in komunikacij, obdelavo slik in zvoka ter naŸrtovanje in simulacijo regulacij v procesnih okoljih. Tako sem se seznanil tudi z Unixom, sestavni del çtudija pa mi je bilo vsa çtiri leta raŸunalniçko omre§je internet; po njem sem naçel zelo veliko koristnih informacij ter se dobro seznanil z njegovim delovanjem. Zelo me zanima tudi podroŸje satelitskih komunikacij in mobilne telefonije, trenutno pa se zelo intenzivno ukvarjam z varovanjem objektov in varovano identifikacijo oseb in predmetov ter dostopom v objekte na podlagi spominskih modulov na dotik, ki §e strojno omogoŸajo shranjevanje in razbiranje podatkov iz gesel, zato je postopek zelo varen pred "vsiljivci".

V prihodnosti nameravam nameniti nekoliko veŸ Ÿasa çe tujim jezikom, saj bi poleg angleçŸine, ki je skoraj naç vsakdanji jezik v svetu raŸunalniçtva, zelo potreboval vsaj çe nemçŸino.

Od delovnega okolja priŸakujem predvsem zanimanje za inovativno delo, ki sledi ali vsaj skuça slediti svetovnemu razvoju, predvsem na podroŸju komunikacij.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96329y.htm