* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Marko Knez

3212 VOJNIK, Kašova 10c
Telefon: (063) 773 000
E-mail: marko.knez@snet.fri.uni-lj.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, elektrotehnika-avtomatika-procesna informatika

Študij bom predvidoma končal marca 1997. Delati si želim predvsem na področju komunikacij in varovanja podatkov ter objektov, avtomatizacije proizvodnje.
"Uradno" izobraževalno pot sem začel na Osnovni šoli Veljka Vlahovića v Celju, leta 1980. Redne šolske obveznosti mi niso delale težav, saj sem z odliko končal vseh osem razredov. Ker pa redne obveznosti niso pomirile mojega raziskovalnega duha, sem redno sodeloval v obšolskih dejavnostih, krožkih ter obiskoval različna tekmovanja. Bil sem reden gost na matematičnih tekmovanjih in tekmovanjih v znanju iz Vesele šole tudi na republiški ravni. V sedmem razredu sem sodeloval kar v desetih obšolskih dejavnostih, med drugim v šahovskem, modelarskem, strelskem krožku, dodatnem pouku iz matematike, fizike, angleščine. V tem času sem se začel več ukvarjati s tehničnimi dejavnostmi predvsem v tehničnem krožku in z izdelavo raketnih modelov. Začel sem se udeleževati tekmovanja mladih tehnikov najprej kot raketni modelar, kasneje pa tudi v elektroniki.

Pot me je tako zanesla na Srednjo tehniško šolo v Celju, odločil sem se za smer elktrotehnika-elektronika. Veliko časa sem namenil praktičnim poskusom v elektroniki in graditvi vseh mogočih in nemogočih vezij. Teoretično znanje je bilo treba takoj preskusiti tudi v praksi, vendar sem pri tem imel težave, ki jih najbolje pojasnjujeta tidve misli: Nič ni bolj praktičnega kot dobra teorija. Gorje praksi, če se ne ujema s teorijo.

V srednji šoli sem se začel tudi resneje ukvarjati z računalništvom, spoznaval sem programe za načrtovanje vezij (Protel, Tango, P-CAD) ter začel pisati prve samostojne programe najprej v pascalu in C-ju, kasneje pa še v nižjih jezikih, kot sta Asembler za Z80 ter Intel 8086. Moje zanimanje pa so pritegnile tudi brezžične komunikacije.

Po končani srednji šoli sem se brez pomislekov odločil za študij na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani, smer avtomatika - procesna informatika. Še intenzivneje sem se začel ukvarjati z izdelavo zahtevnejših mikrokontrolerskih in mikroprocesorskih vezij. Načrtal in izdelal sem sistem za nadzor in regulacijo procesa vrenja vina, za izboljšanje kakovosti. Pisal sem program za vodenje skladišč, izdelavo izdajnic idr., v zadnjem času pa me je prevzel svet objektno orientiranih jezikov za pisanje aplikacij v okolju Windows - Delphi. Kljub razcvetu objektnih jezikov pa sem ostal zvest asemblerju, predvsem za razvoj mikrokontrolerskih aplikacij. Med študijem sem opravil tudi izpit iz radioamaterstva in tako zašel še v svet brezžičnih komunikacij, v sklopu tega nameravam izpeljati kar nekaj aplikacij. Študij mi je dal predvsem teoretično podlago za snovanje in delovanje računalniških omrežij in komunikacij, obdelavo slik in zvoka ter načrtovanje in simulacijo regulacij v procesnih okoljih. Tako sem se seznanil tudi z Unixom, sestavni del študija pa mi je bilo vsa štiri leta računalniško omrežje internet; po njem sem našel zelo veliko koristnih informacij ter se dobro seznanil z njegovim delovanjem. Zelo me zanima tudi področje satelitskih komunikacij in mobilne telefonije, trenutno pa se zelo intenzivno ukvarjam z varovanjem objektov in varovano identifikacijo oseb in predmetov ter dostopom v objekte na podlagi spominskih modulov na dotik, ki že strojno omogočajo shranjevanje in razbiranje podatkov iz gesel, zato je postopek zelo varen pred "vsiljivci".

V prihodnosti nameravam nameniti nekoliko več časa še tujim jezikom, saj bi poleg angleščine, ki je skoraj naš vsakdanji jezik v svetu računalništva, zelo potreboval vsaj še nemščino.

Od delovnega okolja pričakujem predvsem zanimanje za inovativno delo, ki sledi ali vsaj skuša slediti svetovnemu razvoju, predvsem na področju komunikacij.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96329y.htm