* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Matija Gorjup

3210 SLOVENSKE KONJICE, Preloge pri Konjicah 37
Telefon: (063) 755 960
E-mail: matijas.gorjup@uni-mb.si

Fakulteta za elektrotehniko, ra~unalni{tvo in informatiko v Mariboru in , elektrotehnika-avtomatika

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju avtomatizacije tehnolo{kih procesov ali sistemov daljinskega vodenja procesov.
Rodil sem se v Slovenj Gradcu, osnovno {olo pa sem obiskoval v Slovenskih Konjicah. Na predlog {olske psihologinje sem drugi razred "presko~il", in tako osnovno {olo kon~al v sedmih letih. Vse razrede sem kon~al z odli~nim uspehom, ves ~as pa sem se udele`eval {olskih, obmo~nih in republi{kih tekmovanj v znanju matematike, ra~unalni{tva, Vesele {ole, fizike in slovenskega jezika.

Od leta 1987 do 1991 sem obiskoval Srednjo tehni{ko {olo v Celju, smer elektrotehnik-elektronik. Vse {tiri letnike sem opravil z odliko in {olanje kon~al kot najbolj{i v razredu.

Ob koncu srednje {ole sem nekaj ~asa razmi{ljal, ali naj se vpi{em na ekonomijo ali na elektrotehniko, vendar sem se po dalj{em premisleku le odlo~il za elektrotehniko.

Tako sem se leta 1991 vpisal na Fakulteto za elektrotehniko, ra~unalni{tvo in informatiko v Mariboru in se po kon~anem prvem letniku {tudija odlo~il za procesno avtomatiko. Doslej sem vse {tudijske obveznosti opravil v rednem {tudijskem ~asu, povpre~je ocen izpitov in vaj {tiriletnega {tudija pa zna{a 8,5.

Letos sem absolvent, diplomsko nalogo nameravam opravljati iz merilno-regulacijske tehnike (mednarodni projekt inteligentna hi{a) pod mentorstvom prof.dr. Dalija Djonlagi}a. Prof. Djonlagi} mi je tudi omogo~il, da bom to diplomsko nalogo pripravil med {estmese~nim bivanjem na Tehni{ki univerzi v Münchnu ( od novembra 1996 do aprila 1997).

Predvidoma bom {olanje kon~al do junija 1997 z nazivom diplomirani in`enir elektrotehnike - avtomatike.

Naj navedem {e to, da sem obvezno prakso opravil avgusta in septembra 1995 v termoelektrarni na Malti, trajala pa je dva meseca. Pridobil sem jo po organizaciji IAESTE (mednarodna organizacija za izmenjavo {tudentskih praks), letos pa sem po isti organizaciji dobil tudi mo`nost za opravljanje dvomese~ne prakse pri podjetju Siemens v Mannheimu v Nem~iji. Udele`iti se je nameravam septembra in oktobra.

Ker imam doma ra~unalnik, obvladam ve~ino Microsoftovih programskih paketov (Windows, Word 6.0, Excel) in osnove programskih jezikov Basic, Fortran in C++. Seznanil sem se tudi z osnovami programskega paketa Matlab in operacijskega sistema UNIX.

Od tujih jezikov obvladam angle{ki jezik aktivno (u~il sem se ga osem let v osnovni in srednji {oli ter eno leto na fakulteti in ga spopolnjeval med dvomese~nim bivanjem na Malti), nem{~ino pa se u~im zadnja tri leta na Ljudski univerzi v Mariboru (doslej sem kon~al 400 ur intenzivnega te~aja nem{~ine in nameravam v bli`nji prihodnosti opravljati tudi izpit Goethejevega in{tituta). Kot sem `e napisal, nameravam prebiti ~as od septembra 1996 do aprila 1997 v Nem~iji (praksa in priprava diplomske naloge), tako da bo naslednje leto tudi moje znanje nem{~ine napredovalo do aktivne stopnje.

V prostem ~asu se zadnjih pet let poleti ukvarjam predvsem z letenjem v Aeroklubu Slovenske Konjice in Letalskem centru Maribor (sem jadralni in motorni pilot), pozimi pa izrabim proste dni za smu~anje (sem tudi smu~arski vaditelj). [e do nedavna sem tudi velikokrat igral tenis, vendar mi zanj ~edalje bolj zmanjkuje ~asa.

Po diplomi moram odslu`iti {e voja{~ino, nato pa bi se rad zaposlil v podjetu z dinami~nim in ustvarjalnim kolektivom, kjer bi se lahko izrazili moja vsestranost in ustvarjalnost. Slu`bena potovanja zame niso ni~ te`avnega, prej nasprotno. Ker sem {e mlad in brez dru`ine, mi je tudi glede kraja zaposlitve na~eloma vseeno kje bom slu`boval, vendar bi raje delal v kak{nem ve~jem mestu, lahko tudi v tujini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96327y.htm