* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Matija Gorjup

3210 SLOVENSKE KONJICE, Preloge pri Konjicah 37
Telefon: (063) 755 960
E-mail: matijas.gorjup@uni-mb.si

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru in , elektrotehnika-avtomatika

Študij bom predvidoma končal junija 1997. Delati si želim predvsem na področju avtomatizacije tehnoloških procesov ali sistemov daljinskega vodenja procesov.
Rodil sem se v Slovenj Gradcu, osnovno šolo pa sem obiskoval v Slovenskih Konjicah. Na predlog šolske psihologinje sem drugi razred "preskočil", in tako osnovno šolo končal v sedmih letih. Vse razrede sem končal z odličnim uspehom, ves čas pa sem se udeleževal šolskih, območnih in republiških tekmovanj v znanju matematike, računalništva, Vesele šole, fizike in slovenskega jezika.

Od leta 1987 do 1991 sem obiskoval Srednjo tehniško šolo v Celju, smer elektrotehnik-elektronik. Vse štiri letnike sem opravil z odliko in šolanje končal kot najboljši v razredu.

Ob koncu srednje šole sem nekaj časa razmišljal, ali naj se vpišem na ekonomijo ali na elektrotehniko, vendar sem se po daljšem premisleku le odločil za elektrotehniko.

Tako sem se leta 1991 vpisal na Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru in se po končanem prvem letniku študija odločil za procesno avtomatiko. Doslej sem vse študijske obveznosti opravil v rednem študijskem času, povprečje ocen izpitov in vaj štiriletnega študija pa znaša 8,5.

Letos sem absolvent, diplomsko nalogo nameravam opravljati iz merilno-regulacijske tehnike (mednarodni projekt inteligentna hiša) pod mentorstvom prof.dr. Dalija Djonlagića. Prof. Djonlagić mi je tudi omogočil, da bom to diplomsko nalogo pripravil med šestmesečnim bivanjem na Tehniški univerzi v Münchnu ( od novembra 1996 do aprila 1997).

Predvidoma bom šolanje končal do junija 1997 z nazivom diplomirani inženir elektrotehnike - avtomatike.

Naj navedem še to, da sem obvezno prakso opravil avgusta in septembra 1995 v termoelektrarni na Malti, trajala pa je dva meseca. Pridobil sem jo po organizaciji IAESTE (mednarodna organizacija za izmenjavo študentskih praks), letos pa sem po isti organizaciji dobil tudi možnost za opravljanje dvomesečne prakse pri podjetju Siemens v Mannheimu v Nemčiji. Udeležiti se je nameravam septembra in oktobra.

Ker imam doma računalnik, obvladam večino Microsoftovih programskih paketov (Windows, Word 6.0, Excel) in osnove programskih jezikov Basic, Fortran in C++. Seznanil sem se tudi z osnovami programskega paketa Matlab in operacijskega sistema UNIX.

Od tujih jezikov obvladam angleški jezik aktivno (učil sem se ga osem let v osnovni in srednji šoli ter eno leto na fakulteti in ga spopolnjeval med dvomesečnim bivanjem na Malti), nemščino pa se učim zadnja tri leta na Ljudski univerzi v Mariboru (doslej sem končal 400 ur intenzivnega tečaja nemščine in nameravam v bližnji prihodnosti opravljati tudi izpit Goethejevega inštituta). Kot sem že napisal, nameravam prebiti čas od septembra 1996 do aprila 1997 v Nemčiji (praksa in priprava diplomske naloge), tako da bo naslednje leto tudi moje znanje nemščine napredovalo do aktivne stopnje.

V prostem času se zadnjih pet let poleti ukvarjam predvsem z letenjem v Aeroklubu Slovenske Konjice in Letalskem centru Maribor (sem jadralni in motorni pilot), pozimi pa izrabim proste dni za smučanje (sem tudi smučarski vaditelj). Še do nedavna sem tudi velikokrat igral tenis, vendar mi zanj čedalje bolj zmanjkuje časa.

Po diplomi moram odslužiti še vojaščino, nato pa bi se rad zaposlil v podjetu z dinamičnim in ustvarjalnim kolektivom, kjer bi se lahko izrazili moja vsestranost in ustvarjalnost. Službena potovanja zame niso nič težavnega, prej nasprotno. Ker sem še mlad in brez družine, mi je tudi glede kraja zaposlitve načeloma vseeno kje bom služboval, vendar bi raje delal v kakšnem večjem mestu, lahko tudi v tujini.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96327y.htm