* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Aleksander Hropot

3311 [EMPETER V SAVINJSKI DOLINI, Zg. Gru{ovlje 28
Telefon: (063) 701 274
E-mail: Aleksander.Hropot@guest.arnes.si

Veterinarska fakulteta v Ljubljani, veterinarstvo

[tudij bom predvidoma kon~al septembra 1997. Delati si `elim predvsem na vklju~itvi fakultete v sodobne informacijske tokove in izdelavi splo{ne veterinarske banke podatkov na nacionalni in kasneje mednarodni ravni (povezave z `e obstoje~im), avtomatizaciji zbiranja podatkov (preventivno delo v moji stroki).
Osnovno {olo sem obiskoval v [empetru v Savinjski dolini in jo kon~al z odli~nim uspehom. @e v osnovni {oli so bili u~itelji navdu{eni nad mojim motenjem pouka, in zato sem prejel ve~ opominov. Razlog za moje motenje so na{li v tem, da me pouk premalo motivira, ker mi je bilo veliko stvari, ki so bile v u~nem programu, `e znanih. Zato so mi omogo~ili, da svoje znanje, s katerim sem se vedno hvalil, doka`em na razli~nih tekmovanjih. Tako mi je uspelo dobiti dve (bronasti, pa~ ne ciljam visoko) Vegovi priznanji, v sedmem in osmem razredu pa sem bil tudi obmo~ni prvak v kemiji in posledi~no udele`enec republi{kega tekmovanja. S tako nadpovpre~no zastavljenim profilom (in ker so me z informativnega dneva na Srednji naravoslovni {oli skoraj nagnali, ko sem omenil, da nameravam po srednji {oli {tudirati agronomijo) sem {olanje nadaljeval na Srednji kmetijsko-`ivilski {oli v Celju. To sem kon~al s prav dobrim uspehom in prgi{~em ukorov. Med {olanjem sem aktivno sodeloval v Zvezi slovenske kme~ke mladine, predvsem zato, ker sem tako lahko izostal od pouka in dobil celo dnevnice. Leta 1989 sem se udele`il mladinskega raziskovalnega tabora [entjur 89, kjer sem ra~unalni{ko obdelaval podatke. Po srednji {oli sem se vpisal na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani in dovolj dobro opravil sprejemne izpite, da sem lahko za~el s {tudijem `e v {olskem letu 1990/91. Zaradi vojne leta 1991 sem poletne mesece pre`ivel doma in nisem izpolnil pogojev za vpis v drugi letnik, tako da sem {tudij nadaljeval v {olskem letu 1992/93. Prvi~ brez {tipendije, ker izhajam iz kmetijske dru`ine in je na{ katastrski dohodek presegal cenzus. Naslednje {olsko leto sem ugotovil, da izpolnjujem vse pogoje za Zoisovega {tipendista in da mi je {tipendija bila ponujena `e v srednji {oli, vendar je nisem sprejel, ker sem takrat `e prejemal kadrovsko {tipendijo.

Poznajo me kot precej neresnega {tudenta, saj ponavadi pogoje za vpis izpolnim med 26. septembrom in 2. oktobrom, vendar te te`ave ne izvirajo iz neznanja ali neopravljenih izpitov, temve~ predvsem zaradi frekvenc, ki jih lovim v zadnjih minutah. Med {tudijem nisem bil nosilec, niti nisem sodeloval (razen oblikovanja besedila in zbiranja informacij po internetu, ampak le kot usluga) pri nobeni raziskovalni nalogi. Lahko me je sram. Ker `elim biti bolj ali manj denarno neodvisen, {tipendija pa za pre`ivetje v Ljubljani komaj zado{~a, sem se leta 1994 zaposlil kot pisec prispevkov za revijo Megazin, ki jo je izdajala zalo`ba Pasadena. Ko so Megazin poleti 1995 ukinili, pa so mi isto delo ponudili pri podjetju Alpress, d.o.o., ki izdaja revijo Joker. Obe reviji sta se (Joker se {e zmeraj) ukvarjali s kreativnim ra~unalni{tvom, ra~unalni{kimi igrami in multimediji (po slovensko naj bi se temu reklo ve~predstavnost). Kolikor mi ostane prostega ~asa, ga po navadi pre`ivim v klubu K4, kjer v okviru [OU-a deluje CyberCafe. Tam skupaj s {e dvema opravljam dol`nosti sistemskega operaterja, surfam po Svetovnem spletu in ~vekam z ljudmi po IRC.

Prihodnost? Na~rti? Prva naloga: najprej kon~ati dodiplomski {tudij. Natan~nej{ih na~rtov nimam, ker se mi zaradi pro`nosti ponujajo razli~ne mo`nosti, vendar se bom po vsej verjetnosti odlo~il za podiplomski {tudij in za~asno delo na eni od fakultetnih klinik. ^e to ne bo mogo~e, bom iskal delo kot terenski veterinar. Ali kar koli v moji stroki. Samo da ne bi premetaval vzorcev po laboratoriju in pregledoval bezgavk v klavnici.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96325y.htm