* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Aleksander Hropot

3311 æEMPETER V SAVINJSKI DOLINI, Zg. Gruçovlje 28
Telefon: (063) 701 274
E-mail: Aleksander.Hropot@guest.arnes.si

Veterinarska fakulteta v Ljubljani, veterinarstvo

ætudij bom predvidoma konŸal septembra 1997. Delati si §elim predvsem na vkljuŸitvi fakultete v sodobne informacijske tokove in izdelavi sploçne veterinarske banke podatkov na nacionalni in kasneje mednarodni ravni (povezave z §e obstojeŸim), avtomatizaciji zbiranja podatkov (preventivno delo v moji stroki).
Osnovno çolo sem obiskoval v æempetru v Savinjski dolini in jo konŸal z odliŸnim uspehom. ¦e v osnovni çoli so bili uŸitelji navduçeni nad mojim motenjem pouka, in zato sem prejel veŸ opominov. Razlog za moje motenje so naçli v tem, da me pouk premalo motivira, ker mi je bilo veliko stvari, ki so bile v uŸnem programu, §e znanih. Zato so mi omogoŸili, da svoje znanje, s katerim sem se vedno hvalil, doka§em na razliŸnih tekmovanjih. Tako mi je uspelo dobiti dve (bronasti, paŸ ne ciljam visoko) Vegovi priznanji, v sedmem in osmem razredu pa sem bil tudi obmoŸni prvak v kemiji in poslediŸno udele§enec republiçkega tekmovanja. S tako nadpovpreŸno zastavljenim profilom (in ker so me z informativnega dneva na Srednji naravoslovni çoli skoraj nagnali, ko sem omenil, da nameravam po srednji çoli çtudirati agronomijo) sem çolanje nadaljeval na Srednji kmetijsko-§ivilski çoli v Celju. To sem konŸal s prav dobrim uspehom in prgiçŸem ukorov. Med çolanjem sem aktivno sodeloval v Zvezi slovenske kmeŸke mladine, predvsem zato, ker sem tako lahko izostal od pouka in dobil celo dnevnice. Leta 1989 sem se udele§il mladinskega raziskovalnega tabora æentjur 89, kjer sem raŸunalniçko obdelaval podatke. Po srednji çoli sem se vpisal na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani in dovolj dobro opravil sprejemne izpite, da sem lahko zaŸel s çtudijem §e v çolskem letu 1990/91. Zaradi vojne leta 1991 sem poletne mesece pre§ivel doma in nisem izpolnil pogojev za vpis v drugi letnik, tako da sem çtudij nadaljeval v çolskem letu 1992/93. PrviŸ brez çtipendije, ker izhajam iz kmetijske dru§ine in je naç katastrski dohodek presegal cenzus. Naslednje çolsko leto sem ugotovil, da izpolnjujem vse pogoje za Zoisovega çtipendista in da mi je çtipendija bila ponujena §e v srednji çoli, vendar je nisem sprejel, ker sem takrat §e prejemal kadrovsko çtipendijo.

Poznajo me kot precej neresnega çtudenta, saj ponavadi pogoje za vpis izpolnim med 26. septembrom in 2. oktobrom, vendar te te§ave ne izvirajo iz neznanja ali neopravljenih izpitov, temveŸ predvsem zaradi frekvenc, ki jih lovim v zadnjih minutah. Med çtudijem nisem bil nosilec, niti nisem sodeloval (razen oblikovanja besedila in zbiranja informacij po internetu, ampak le kot usluga) pri nobeni raziskovalni nalogi. Lahko me je sram. Ker §elim biti bolj ali manj denarno neodvisen, çtipendija pa za pre§ivetje v Ljubljani komaj zadoçŸa, sem se leta 1994 zaposlil kot pisec prispevkov za revijo Megazin, ki jo je izdajala zalo§ba Pasadena. Ko so Megazin poleti 1995 ukinili, pa so mi isto delo ponudili pri podjetju Alpress, d.o.o., ki izdaja revijo Joker. Obe reviji sta se (Joker se çe zmeraj) ukvarjali s kreativnim raŸunalniçtvom, raŸunalniçkimi igrami in multimediji (po slovensko naj bi se temu reklo veŸpredstavnost). Kolikor mi ostane prostega Ÿasa, ga po navadi pre§ivim v klubu K4, kjer v okviru æOU-a deluje CyberCafe. Tam skupaj s çe dvema opravljam dol§nosti sistemskega operaterja, surfam po Svetovnem spletu in Ÿvekam z ljudmi po IRC.

Prihodnost? NaŸrti? Prva naloga: najprej konŸati dodiplomski çtudij. NatanŸnejçih naŸrtov nimam, ker se mi zaradi pro§nosti ponujajo razliŸne mo§nosti, vendar se bom po vsej verjetnosti odloŸil za podiplomski çtudij in zaŸasno delo na eni od fakultetnih klinik. ¬e to ne bo mogoŸe, bom iskal delo kot terenski veterinar. Ali kar koli v moji stroki. Samo da ne bi premetaval vzorcev po laboratoriju in pregledoval bezgavk v klavnici.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96325y.htm