* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Aleksander Hropot

3311 ŠEMPETER V SAVINJSKI DOLINI, Zg. Grušovlje 28
Telefon: (063) 701 274
E-mail: Aleksander.Hropot@guest.arnes.si

Veterinarska fakulteta v Ljubljani, veterinarstvo

Študij bom predvidoma končal septembra 1997. Delati si želim predvsem na vključitvi fakultete v sodobne informacijske tokove in izdelavi splošne veterinarske banke podatkov na nacionalni in kasneje mednarodni ravni (povezave z že obstoječim), avtomatizaciji zbiranja podatkov (preventivno delo v moji stroki).
Osnovno šolo sem obiskoval v Šempetru v Savinjski dolini in jo končal z odličnim uspehom. Že v osnovni šoli so bili učitelji navdušeni nad mojim motenjem pouka, in zato sem prejel več opominov. Razlog za moje motenje so našli v tem, da me pouk premalo motivira, ker mi je bilo veliko stvari, ki so bile v učnem programu, že znanih. Zato so mi omogočili, da svoje znanje, s katerim sem se vedno hvalil, dokažem na različnih tekmovanjih. Tako mi je uspelo dobiti dve (bronasti, pač ne ciljam visoko) Vegovi priznanji, v sedmem in osmem razredu pa sem bil tudi območni prvak v kemiji in posledično udeleženec republiškega tekmovanja. S tako nadpovprečno zastavljenim profilom (in ker so me z informativnega dneva na Srednji naravoslovni šoli skoraj nagnali, ko sem omenil, da nameravam po srednji šoli študirati agronomijo) sem šolanje nadaljeval na Srednji kmetijsko-živilski šoli v Celju. To sem končal s prav dobrim uspehom in prgiščem ukorov. Med šolanjem sem aktivno sodeloval v Zvezi slovenske kmečke mladine, predvsem zato, ker sem tako lahko izostal od pouka in dobil celo dnevnice. Leta 1989 sem se udeležil mladinskega raziskovalnega tabora Šentjur 89, kjer sem računalniško obdelaval podatke. Po srednji šoli sem se vpisal na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani in dovolj dobro opravil sprejemne izpite, da sem lahko začel s študijem že v šolskem letu 1990/91. Zaradi vojne leta 1991 sem poletne mesece preživel doma in nisem izpolnil pogojev za vpis v drugi letnik, tako da sem študij nadaljeval v šolskem letu 1992/93. Prvič brez štipendije, ker izhajam iz kmetijske družine in je naš katastrski dohodek presegal cenzus. Naslednje šolsko leto sem ugotovil, da izpolnjujem vse pogoje za Zoisovega štipendista in da mi je štipendija bila ponujena že v srednji šoli, vendar je nisem sprejel, ker sem takrat že prejemal kadrovsko štipendijo.

Poznajo me kot precej neresnega študenta, saj ponavadi pogoje za vpis izpolnim med 26. septembrom in 2. oktobrom, vendar te težave ne izvirajo iz neznanja ali neopravljenih izpitov, temveč predvsem zaradi frekvenc, ki jih lovim v zadnjih minutah. Med študijem nisem bil nosilec, niti nisem sodeloval (razen oblikovanja besedila in zbiranja informacij po internetu, ampak le kot usluga) pri nobeni raziskovalni nalogi. Lahko me je sram. Ker želim biti bolj ali manj denarno neodvisen, štipendija pa za preživetje v Ljubljani komaj zadošča, sem se leta 1994 zaposlil kot pisec prispevkov za revijo Megazin, ki jo je izdajala založba Pasadena. Ko so Megazin poleti 1995 ukinili, pa so mi isto delo ponudili pri podjetju Alpress, d.o.o., ki izdaja revijo Joker. Obe reviji sta se (Joker se še zmeraj) ukvarjali s kreativnim računalništvom, računalniškimi igrami in multimediji (po slovensko naj bi se temu reklo večpredstavnost). Kolikor mi ostane prostega časa, ga po navadi preživim v klubu K4, kjer v okviru ŠOU-a deluje CyberCafe. Tam skupaj s še dvema opravljam dolžnosti sistemskega operaterja, surfam po Svetovnem spletu in čvekam z ljudmi po IRC.

Prihodnost? Načrti? Prva naloga: najprej končati dodiplomski študij. Natančnejših načrtov nimam, ker se mi zaradi prožnosti ponujajo različne možnosti, vendar se bom po vsej verjetnosti odločil za podiplomski študij in začasno delo na eni od fakultetnih klinik. Če to ne bo mogoče, bom iskal delo kot terenski veterinar. Ali kar koli v moji stroki. Samo da ne bi premetaval vzorcev po laboratoriju in pregledoval bezgavk v klavnici.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96325y.htm