* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Jerneja Vidmar

3000 CELJE, Lahovna 16
Telefon: (063) 451 089
E-mail: jerneja.vidmar@kiss.muzej.si

Medicinska fakulteta v Ljubljani, medicina

[tudij bom predvidoma kon~ala oktobra 1997. Delati si `elim predvsem v kirurgiji - splo{ni, travmatologiji.
Osnovno {olo sem obiskovala na Hudinji pri Celju in vse razrede kon~ala z odli~nim uspehom. @e med osnovnim {olanjem mi je bilo omogo~eno, da sem svoja zelo raznolika zanimanja in vedo`eljnost razvijala in poglabljala v {tevilnih smereh ter se udele`evala {tevilnih ob~inskih, obmo~nih in republi{kih tekmovanj z razli~nih podro~ij (Vegova priznanja iz matematike, Cankarjeva priznanja za znanje materin{~ine, tekmovanje v okviru Sre~anja mladih tehnikov). Obiskovala sem dodatni pouk fizike, kemije, matematike in sloven{~ine. Vsa leta sem se udele`evala med osnovno{olci priljubljenih tekmovanj Vesele {ole. Umetni{ki `ilici sem pustila prosto pot izra`anja na razli~nih slikarskih kolonijah in pri sodelovanju na kulturnih prireditvah.

Po kon~ani osnovni {oli sem izobra`evanje nadaljevala na Srednji tehni{ki {oli v Celju, na takratni naravoslovno-matemati~ni smeri. Tu sem dobila zelo {irok spekter poglobljenega znanja, ne le kar zadeva naravoslovne predmete, temve~ tudi na podro~ju jezikov. Tudi v srednji {oli sem obiskovala dodatni pouk iz matematike in se udele`ila matemati~nih tekmovanj, {e naprej sem razvijala zanimanje za knji`evnost in jezikoslovje in se tudi v srednje{olskem obdobju uspe{no udele`evala tekmovanj v poznavanju slovenskega jezika in knji`evnosti. Na republi{kem tekmovanju v znanju nem{kega jezika kot drugega tujega jezika sem dosegla osmo mesto. Znanje nem{~ine sem spopolnjevala v Straubingu v Nem~iji in v avstrijskem Gradcu. Obiskovala sem tudi zasebni pouk klavirja in opravljala izpite na celjski glasbeni {oli. Z mislijo na prihodnji {tudij sem v srednji {oli kot fakultativni predmet izbrala latin{~ino. Vse letnike srednje {ole sem napravila z odli~nim u~nim uspehom.

Po srednji {oli sem se vpisala na Medicinsko fakulteto v Ljubljani. Da bi bolje spoznala svoj prihodnji poklic in razli~na podro~ja medicine, sem med po~itnicami opravljala prostovoljno prakso na razli~nih oddelkih (Internisti~ni oddelek in Oddelek za visceralno kirurgijo v celjski bolni{nici, Psihiatri~na bolni{nica Vojnik, Klinika za kardiovaskularno kirurgijo Klini~nega centra v Ljubljani).

Ker me je `e od nekdaj zanimal ~lovek kot celota, sem medicinsko znanje, pridobljeno na medicinski fakulteti, `elela dopolniti {e z znanjem o ~love{ki du{evnosti. Zato sem vpisala vzporedni {tudij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Pod mentorstvom prof. dr. Du{ana Sketa in as. mag. Zvonke Zupani~-Slavec sem izdelala interdisciplinarno raziskovalno nalogo iz zgodovine medicine z naslovom Celjski mestni {pital sv. Elizabete v prvi polovici 18. stoletja; s to kandidiram za Pre{ernovo nagrado. Izsledke raziskave bom septembra 1996 predstavila kot referat na 35. mednarodnem kongresu zgodovinarjev medicine v Gr~iji na otoku Kosu.

Med {tudijem poglabljam svoje znanje angle{kega jezika (izpit univerze Cambridge-FCE, spopolnjevanje v angle{~ini v Londonu).

Pri raziskovalnem delu in {tudiju si pomagam z ra~unalnikom v okolju Windows.

Ob prizadevanjih za ~imbolj vsestransko, {iroko izobrazbo in ob spoznavanju razli~nih podro~ij medicine med {tudijem in po~itni{kimi praksami se je dokon~no oblikovalo in utrdilo moje zanimanje za kirurgijo. Ko bom kon~ala dodiplomski {tudij na medicinski fakulteti, si `elim delati v okviru kirur{kih strok in opraviti tudi tovrstno specializacijo. Rada bi delala v ustanovi ali oddelku, ki bi podpiral in omogo~al nadaljnje izobra`evanje in poklicni razvoj zdravnikov.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96324y.htm