* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Jerneja Vidmar

3000 CELJE, Lahovna 16
Telefon: (063) 451 089
E-mail: jerneja.vidmar@kiss.muzej.si

Medicinska fakulteta v Ljubljani, medicina

ætudij bom predvidoma konŸala oktobra 1997. Delati si §elim predvsem v kirurgiji - sploçni, travmatologiji.
Osnovno çolo sem obiskovala na Hudinji pri Celju in vse razrede konŸala z odliŸnim uspehom. ¦e med osnovnim çolanjem mi je bilo omogoŸeno, da sem svoja zelo raznolika zanimanja in vedo§eljnost razvijala in poglabljala v çtevilnih smereh ter se udele§evala çtevilnih obŸinskih, obmoŸnih in republiçkih tekmovanj z razliŸnih podroŸij (Vegova priznanja iz matematike, Cankarjeva priznanja za znanje materinçŸine, tekmovanje v okviru SreŸanja mladih tehnikov). Obiskovala sem dodatni pouk fizike, kemije, matematike in slovençŸine. Vsa leta sem se udele§evala med osnovnoçolci priljubljenih tekmovanj Vesele çole. Umetniçki §ilici sem pustila prosto pot izra§anja na razliŸnih slikarskih kolonijah in pri sodelovanju na kulturnih prireditvah.

Po konŸani osnovni çoli sem izobra§evanje nadaljevala na Srednji tehniçki çoli v Celju, na takratni naravoslovno-matematiŸni smeri. Tu sem dobila zelo çirok spekter poglobljenega znanja, ne le kar zadeva naravoslovne predmete, temveŸ tudi na podroŸju jezikov. Tudi v srednji çoli sem obiskovala dodatni pouk iz matematike in se udele§ila matematiŸnih tekmovanj, çe naprej sem razvijala zanimanje za knji§evnost in jezikoslovje in se tudi v srednjeçolskem obdobju uspeçno udele§evala tekmovanj v poznavanju slovenskega jezika in knji§evnosti. Na republiçkem tekmovanju v znanju nemçkega jezika kot drugega tujega jezika sem dosegla osmo mesto. Znanje nemçŸine sem spopolnjevala v Straubingu v NemŸiji in v avstrijskem Gradcu. Obiskovala sem tudi zasebni pouk klavirja in opravljala izpite na celjski glasbeni çoli. Z mislijo na prihodnji çtudij sem v srednji çoli kot fakultativni predmet izbrala latinçŸino. Vse letnike srednje çole sem napravila z odliŸnim uŸnim uspehom.

Po srednji çoli sem se vpisala na Medicinsko fakulteto v Ljubljani. Da bi bolje spoznala svoj prihodnji poklic in razliŸna podroŸja medicine, sem med poŸitnicami opravljala prostovoljno prakso na razliŸnih oddelkih (InternistiŸni oddelek in Oddelek za visceralno kirurgijo v celjski bolniçnici, PsihiatriŸna bolniçnica Vojnik, Klinika za kardiovaskularno kirurgijo KliniŸnega centra v Ljubljani).

Ker me je §e od nekdaj zanimal Ÿlovek kot celota, sem medicinsko znanje, pridobljeno na medicinski fakulteti, §elela dopolniti çe z znanjem o Ÿloveçki duçevnosti. Zato sem vpisala vzporedni çtudij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Pod mentorstvom prof. dr. Duçana Sketa in as. mag. Zvonke ZupaniŸ-Slavec sem izdelala interdisciplinarno raziskovalno nalogo iz zgodovine medicine z naslovom Celjski mestni çpital sv. Elizabete v prvi polovici 18. stoletja; s to kandidiram za Preçernovo nagrado. Izsledke raziskave bom septembra 1996 predstavila kot referat na 35. mednarodnem kongresu zgodovinarjev medicine v GrŸiji na otoku Kosu.

Med çtudijem poglabljam svoje znanje angleçkega jezika (izpit univerze Cambridge-FCE, spopolnjevanje v angleçŸini v Londonu).

Pri raziskovalnem delu in çtudiju si pomagam z raŸunalnikom v okolju Windows.

Ob prizadevanjih za Ÿimbolj vsestransko, çiroko izobrazbo in ob spoznavanju razliŸnih podroŸij medicine med çtudijem in poŸitniçkimi praksami se je dokonŸno oblikovalo in utrdilo moje zanimanje za kirurgijo. Ko bom konŸala dodiplomski çtudij na medicinski fakulteti, si §elim delati v okviru kirurçkih strok in opraviti tudi tovrstno specializacijo. Rada bi delala v ustanovi ali oddelku, ki bi podpiral in omogoŸal nadaljnje izobra§evanje in poklicni razvoj zdravnikov.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96324y.htm