* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Magda Semprimo`nik

3304 TABOR, Ojstri{ka vas 45
Telefon: (063) 726 518
E-mail: magda.semprimoznik@uni-lj.si

Filozofska fakulteta v Ljubljani, nem{~ina samostojna nepedago{ka smer

[tudij bom predvidoma kon~ala decembra 1996. Delati si `elim predvsem v gospodarstvu (prevajanje, stiki s tujino).
Osnovno {olo sem kon~ala na Vranskem in si z odli~nim uspehom zagotovila prostor na Srednji pedago{ki {oli v Celju (pozneje Gimnazija Celje Center). ^eprav sem v osnovni {oli vsa leta tekmovala v znanju matematike za Vegova priznanja, sem se vpisala na dru`boslovno-jezikovno smer.

Med {olanjem sem pri gibanju Mladi za napredek Celja sodelovala z dvema raziskovalnima nalogama. V {olskem letu 1989/90 sem pod mentorstvom prof. Ivanke Medved napisala nalogo Alma Maximiliana Karlin - Forscherin und Schriftstellerin - unsere Mitbürgerin, zanjo mi je Odbor za raziskovalno in inovacijsko dejavnost pri Skup{~ini ob~ine Celje podelil diplomo in drugo nagrado. Naslednje {olsko leto pa sem napisala nalogo Primerjava znanja u~encev iz zgodovine pri prehodu iz osnovne v srednjo {olo med generacijami 1985/86 in 1990/91 vpisanih na Gimnazijo Celje Center pod mentorstvom prof. Jo`eta [korjanca. Ves ~as sem sodelovala tudi v mnogih ob{olskih dejavnostih v doma~em kraju.

V srednji {oli sem zmeraj dosegala prav dober uspeh, kon~ala pa sem jo z odli~nim uspehom na zaklju~nem izpitu.

V {olskem letu 1991/92 sem se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Oddelek za germanske jezike in knji`evnosti, nepedago{ka smer nem{~ina, samostojno. Avgusta 1993 sem se udele`ila jezikovnega te~aja na univerzi na Dunaju (Wiener internationale Hochschulkurse; Deutsche Sprachkurse für Ausländer z dodatnim te~ajem Kaufmänischer Schriftverkehr).

Leto pozneje sem se priglasila na razpis za Tempus {tipendije Evropske skupnosti za vzhodnoevropske dr`ave in bila izbrana za {estmese~ni {tudij na univerzi v Leipzigu. V tem semestru sem precej izbolj{ala znanje nem{~ine z obiskovanjem mnogih predavanj in seminarjev, poleg tega pa spoznala, kako poteka {tudij na drugi univerzi, kak{no je `ivljenje v tujini, sre~ala veliko nem{kih in tujih {tudentov ter si nabrala zanimive izku{nje. Z obiskovanjem dodatnih te~ajev sem spopolnila {e znanje angle{kega jezika in si pridobila temeljno znanje franco{~ine.

Ker sem ugotovila, da ima {tudij v tujini za {tudij jezika veliko prednosti, sem se {e enkrat odlo~ila za pot v Leipzig. V zimskem semestru 1995/96 sem na tamkaj{nji univerzi obiskovala {e nekatera predavanja in nadaljevala u~enje angle{~ine, poleg tega pa napisala diplomsko nalogo iz nem{kega jezika. Pri~akujem, da bom {tudij kon~ala jeseni 1996.

Med {tudijem sem si s po~itni{kim delom nabirala izku{nje tudi na tem podro~ju. Preskusila sem se na razli~nih podro~jih, kot so pou~evanje in in{truiranje, prevajanje in razli~na dela v podjetjih, predvsem v zunanji trgovini, kjer je bilo potrebno znanje jezikov. Pri prevajanju je treba tudi precej uporabljati ra~unalnik, zato sem se nau~ila delati z ra~unalni{kimi programi, predvsem Microsoft Word, dobro pa poznan tudi internet.

Tudi moja pri~akovanja za zaposlitev so povezana s prevajanjem, predvsem na podro~ju gospodarstva. Zavedam se, da samo znanje jezikov ne bo zadostovalo, zato sem pripravljena na nadaljnje izobra`evanje, predvsem v ekonomiji.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96323y.htm