* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Magda Semprimo§nik

3304 TABOR, Ojstriçka vas 45
Telefon: (063) 726 518
E-mail: magda.semprimoznik@uni-lj.si

Filozofska fakulteta v Ljubljani, nemçŸina samostojna nepedagoçka smer

ætudij bom predvidoma konŸala decembra 1996. Delati si §elim predvsem v gospodarstvu (prevajanje, stiki s tujino).
Osnovno çolo sem konŸala na Vranskem in si z odliŸnim uspehom zagotovila prostor na Srednji pedagoçki çoli v Celju (pozneje Gimnazija Celje Center). ¬eprav sem v osnovni çoli vsa leta tekmovala v znanju matematike za Vegova priznanja, sem se vpisala na dru§boslovno-jezikovno smer.

Med çolanjem sem pri gibanju Mladi za napredek Celja sodelovala z dvema raziskovalnima nalogama. V çolskem letu 1989/90 sem pod mentorstvom prof. Ivanke Medved napisala nalogo Alma Maximiliana Karlin - Forscherin und Schriftstellerin - unsere Mitbürgerin, zanjo mi je Odbor za raziskovalno in inovacijsko dejavnost pri SkupçŸini obŸine Celje podelil diplomo in drugo nagrado. Naslednje çolsko leto pa sem napisala nalogo Primerjava znanja uŸencev iz zgodovine pri prehodu iz osnovne v srednjo çolo med generacijami 1985/86 in 1990/91 vpisanih na Gimnazijo Celje Center pod mentorstvom prof. Jo§eta ækorjanca. Ves Ÿas sem sodelovala tudi v mnogih obçolskih dejavnostih v domaŸem kraju.

V srednji çoli sem zmeraj dosegala prav dober uspeh, konŸala pa sem jo z odliŸnim uspehom na zakljuŸnem izpitu.

V çolskem letu 1991/92 sem se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Oddelek za germanske jezike in knji§evnosti, nepedagoçka smer nemçŸina, samostojno. Avgusta 1993 sem se udele§ila jezikovnega teŸaja na univerzi na Dunaju (Wiener internationale Hochschulkurse; Deutsche Sprachkurse für Ausländer z dodatnim teŸajem Kaufmänischer Schriftverkehr).

Leto pozneje sem se priglasila na razpis za Tempus çtipendije Evropske skupnosti za vzhodnoevropske dr§ave in bila izbrana za çestmeseŸni çtudij na univerzi v Leipzigu. V tem semestru sem precej izboljçala znanje nemçŸine z obiskovanjem mnogih predavanj in seminarjev, poleg tega pa spoznala, kako poteka çtudij na drugi univerzi, kakçno je §ivljenje v tujini, sreŸala veliko nemçkih in tujih çtudentov ter si nabrala zanimive izkuçnje. Z obiskovanjem dodatnih teŸajev sem spopolnila çe znanje angleçkega jezika in si pridobila temeljno znanje francoçŸine.

Ker sem ugotovila, da ima çtudij v tujini za çtudij jezika veliko prednosti, sem se çe enkrat odloŸila za pot v Leipzig. V zimskem semestru 1995/96 sem na tamkajçnji univerzi obiskovala çe nekatera predavanja in nadaljevala uŸenje angleçŸine, poleg tega pa napisala diplomsko nalogo iz nemçkega jezika. PriŸakujem, da bom çtudij konŸala jeseni 1996.

Med çtudijem sem si s poŸitniçkim delom nabirala izkuçnje tudi na tem podroŸju. Preskusila sem se na razliŸnih podroŸjih, kot so pouŸevanje in inçtruiranje, prevajanje in razliŸna dela v podjetjih, predvsem v zunanji trgovini, kjer je bilo potrebno znanje jezikov. Pri prevajanju je treba tudi precej uporabljati raŸunalnik, zato sem se nauŸila delati z raŸunalniçkimi programi, predvsem Microsoft Word, dobro pa poznan tudi internet.

Tudi moja priŸakovanja za zaposlitev so povezana s prevajanjem, predvsem na podroŸju gospodarstva. Zavedam se, da samo znanje jezikov ne bo zadostovalo, zato sem pripravljena na nadaljnje izobra§evanje, predvsem v ekonomiji.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96323y.htm