* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Magda Semprimožnik

3304 TABOR, Ojstriška vas 45
Telefon: (063) 726 518
E-mail: magda.semprimoznik@uni-lj.si

Filozofska fakulteta v Ljubljani, nemščina samostojna nepedagoška smer

Študij bom predvidoma končala decembra 1996. Delati si želim predvsem v gospodarstvu (prevajanje, stiki s tujino).
Osnovno šolo sem končala na Vranskem in si z odličnim uspehom zagotovila prostor na Srednji pedagoški šoli v Celju (pozneje Gimnazija Celje Center). Čeprav sem v osnovni šoli vsa leta tekmovala v znanju matematike za Vegova priznanja, sem se vpisala na družboslovno-jezikovno smer.

Med šolanjem sem pri gibanju Mladi za napredek Celja sodelovala z dvema raziskovalnima nalogama. V šolskem letu 1989/90 sem pod mentorstvom prof. Ivanke Medved napisala nalogo Alma Maximiliana Karlin - Forscherin und Schriftstellerin - unsere Mitbürgerin, zanjo mi je Odbor za raziskovalno in inovacijsko dejavnost pri Skupščini občine Celje podelil diplomo in drugo nagrado. Naslednje šolsko leto pa sem napisala nalogo Primerjava znanja učencev iz zgodovine pri prehodu iz osnovne v srednjo šolo med generacijami 1985/86 in 1990/91 vpisanih na Gimnazijo Celje Center pod mentorstvom prof. Jožeta Škorjanca. Ves čas sem sodelovala tudi v mnogih obšolskih dejavnostih v domačem kraju.

V srednji šoli sem zmeraj dosegala prav dober uspeh, končala pa sem jo z odličnim uspehom na zaključnem izpitu.

V šolskem letu 1991/92 sem se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Oddelek za germanske jezike in književnosti, nepedagoška smer nemščina, samostojno. Avgusta 1993 sem se udeležila jezikovnega tečaja na univerzi na Dunaju (Wiener internationale Hochschulkurse; Deutsche Sprachkurse für Ausländer z dodatnim tečajem Kaufmänischer Schriftverkehr).

Leto pozneje sem se priglasila na razpis za Tempus štipendije Evropske skupnosti za vzhodnoevropske države in bila izbrana za šestmesečni študij na univerzi v Leipzigu. V tem semestru sem precej izboljšala znanje nemščine z obiskovanjem mnogih predavanj in seminarjev, poleg tega pa spoznala, kako poteka študij na drugi univerzi, kakšno je življenje v tujini, srečala veliko nemških in tujih študentov ter si nabrala zanimive izkušnje. Z obiskovanjem dodatnih tečajev sem spopolnila še znanje angleškega jezika in si pridobila temeljno znanje francoščine.

Ker sem ugotovila, da ima študij v tujini za študij jezika veliko prednosti, sem se še enkrat odločila za pot v Leipzig. V zimskem semestru 1995/96 sem na tamkajšnji univerzi obiskovala še nekatera predavanja in nadaljevala učenje angleščine, poleg tega pa napisala diplomsko nalogo iz nemškega jezika. Pričakujem, da bom študij končala jeseni 1996.

Med študijem sem si s počitniškim delom nabirala izkušnje tudi na tem področju. Preskusila sem se na različnih področjih, kot so poučevanje in inštruiranje, prevajanje in različna dela v podjetjih, predvsem v zunanji trgovini, kjer je bilo potrebno znanje jezikov. Pri prevajanju je treba tudi precej uporabljati računalnik, zato sem se naučila delati z računalniškimi programi, predvsem Microsoft Word, dobro pa poznan tudi internet.

Tudi moja pričakovanja za zaposlitev so povezana s prevajanjem, predvsem na področju gospodarstva. Zavedam se, da samo znanje jezikov ne bo zadostovalo, zato sem pripravljena na nadaljnje izobraževanje, predvsem v ekonomiji.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96323y.htm