* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Andrej Herlah

3000 CELJE, Dolharjeva 9
Telefon: (063) 411 160
E-mail: andrej.herlah@kiss.muzej.si

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani in , kemijsko procesno in`enirstvo

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju na~rtovanja kemijskih naprav, ekologije (industrijske), mened`menta.
Osnovno {olo sem obiskoval v Celju in bil vsa leta odli~njak. Sodeloval sem na ve~ tekmovanjih iz matematike ter prejel nekaj Vegovih priznanj. Ve~ino prostega ~asa sem pre`ivel na {portnih terenih, sprva sem treniral atletiko in nato dve leti kolesarstvo, po huj{i po{kodbi pa sem prenehal tekmovati.

[olanje sem nadaljeval na naravoslovno-matemati~ni smeri Srednje tehni{ke {ole v Celju, ker je bil ta program najbolj splo{en in podoben nekdanji gimnaziji. V prvem letniku sem zmagal na republi{kem tekmovanju iz fizike (leta 1988), trudil pa sem se tudi na tekmovanjih v znanju logike, matematike, sloven{~ine in angle{~ine. Precej prostega ~asa sem posvetil {olski gledali{ki skupini, `epnino pa sem si slu`il kot biljeter v celjskem gledali{~u.

Vendar pa me je {ola precej razo~arala, ker sem pri~akoval bolj raznovrsten program, tak{en ki bi me spodbujal k ustvarjalnosti. V drugem letniku sem se tako priglasil na razpis za sprejem na mednarodno {olo United World College of the Adriatic v Devinu pri Trstu (Italija) in aprila 1989 so me po intervjujih z zastopniki {ole in ministrstva za {olstvo izbrali izmed ve~ kot petdeset kandidatov za dve prosti mesti, namenjeni Sloveniji. Tretji in ~etrti letnik sem tako pre`ivel v zelo `ivahnem mednarodno obarvanem okolju med dijaki iz petdesetih dr`av, kjer je bil uradni jezik sicer angle{~ina, neuradni pa pogosto italijan{~ina. Profesorji, s katerimi smo imeli zelo spro{~ene odnose, so nas dve leti intenzivno pripravljali na maturo (International Baccalaureate), velik pomen pa so na kolid`u pripisovali socialnim, kulturnim in {portnim dejavnostim. Tako sem sodeloval pri urejanju naravnega rezervata za ptice, veliko fotografiral, ter odkril lepote jadranja. V ~etrtem letniku sem pri fiziki kot del mature napisal raziskovalno nalogo o ledu in kristalizaciji vode ter nekaj esejev iz ekonomije.

Maturo sem opravil z odliko, in potem so mi bila teoreti~no odprta vrata na vse svetovne univerze, vendar pa sem se zaradi omejenih denarnih zmo`nosti odlo~il za {tudij v Padovi, nato pa se po nekaj mesecih vrnil v Slovenijo, ker sam nisem zmogel financirati {tudija. Tako sem se vpisal na tedanjo Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo, zdaj Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, smer kemijsko in`enirstvo. Kemijsko in`enirstvo me je pritegnilo s svojo interdisciplinarnostjo in dokaj sodobnim prijemom na sami katedri, {tudij fizike v Ljubljani pa se mi je zdel preve~ suhoparen in pri nas brez prave perspektive. Ve~ino ~asa sem v zadnjih {tirih letih posvetil {tudiju (povpre~na ocena 9), kljub obse`nemu programu sem na{el ~as za druge dejavnosti, {port in zabavo. Lani sem poglabljal znanje nem{~ine, pridobljeno v prvih dveh letih srednje {ole, prevajal angle{ke in italijanske finan~ne ~lanke pri ~asopisni hi{i Delo, nekajkrat pa sem se poskusil tudi v ~asnikarstvu. Pri tem sem dodobra spoznal tudi delo z ra~unalniki, od urejevalnikov besedil do preglednic in podatkovnih baz.

Predvidoma bom diplomiral spomladi leta 1997 iz na~rtovanja kemijskih reaktorjev. Vsaj {e nekaj ~asa bi po diplomi rad delal v stroki na podro~ju na~rtovanja ali ekologije, kasneje pa bi po pridobljenih izku{njah nadaljeval {tudij v stroki ali mened`ment, ~e bi bilo potrebno, pa bi se lahko usmeril v kako novo podro~je. Delati `elim v okolju, ki ceni ustvarjalnost in delavnost, i{~e nove izzive, spodbuja dodatno izbra`evanje ter omogo~a napredovanje. Seveda sem pripravljen delati kjer koli v Sloveniji ali {ir{e.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96321y.htm