* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Andrej Herlah

3000 CELJE, Dolharjeva 9
Telefon: (063) 411 160
E-mail: andrej.herlah@kiss.muzej.si

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani in , kemijsko procesno in§enirstvo

ætudij bom predvidoma konŸal junija 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju naŸrtovanja kemijskih naprav, ekologije (industrijske), mened§menta.
Osnovno çolo sem obiskoval v Celju in bil vsa leta odliŸnjak. Sodeloval sem na veŸ tekmovanjih iz matematike ter prejel nekaj Vegovih priznanj. VeŸino prostega Ÿasa sem pre§ivel na çportnih terenih, sprva sem treniral atletiko in nato dve leti kolesarstvo, po hujçi poçkodbi pa sem prenehal tekmovati.

æolanje sem nadaljeval na naravoslovno-matematiŸni smeri Srednje tehniçke çole v Celju, ker je bil ta program najbolj sploçen in podoben nekdanji gimnaziji. V prvem letniku sem zmagal na republiçkem tekmovanju iz fizike (leta 1988), trudil pa sem se tudi na tekmovanjih v znanju logike, matematike, slovençŸine in angleçŸine. Precej prostega Ÿasa sem posvetil çolski gledaliçki skupini, §epnino pa sem si slu§il kot biljeter v celjskem gledaliçŸu.

Vendar pa me je çola precej razoŸarala, ker sem priŸakoval bolj raznovrsten program, takçen ki bi me spodbujal k ustvarjalnosti. V drugem letniku sem se tako priglasil na razpis za sprejem na mednarodno çolo United World College of the Adriatic v Devinu pri Trstu (Italija) in aprila 1989 so me po intervjujih z zastopniki çole in ministrstva za çolstvo izbrali izmed veŸ kot petdeset kandidatov za dve prosti mesti, namenjeni Sloveniji. Tretji in Ÿetrti letnik sem tako pre§ivel v zelo §ivahnem mednarodno obarvanem okolju med dijaki iz petdesetih dr§av, kjer je bil uradni jezik sicer angleçŸina, neuradni pa pogosto italijançŸina. Profesorji, s katerimi smo imeli zelo sproçŸene odnose, so nas dve leti intenzivno pripravljali na maturo (International Baccalaureate), velik pomen pa so na kolid§u pripisovali socialnim, kulturnim in çportnim dejavnostim. Tako sem sodeloval pri urejanju naravnega rezervata za ptice, veliko fotografiral, ter odkril lepote jadranja. V Ÿetrtem letniku sem pri fiziki kot del mature napisal raziskovalno nalogo o ledu in kristalizaciji vode ter nekaj esejev iz ekonomije.

Maturo sem opravil z odliko, in potem so mi bila teoretiŸno odprta vrata na vse svetovne univerze, vendar pa sem se zaradi omejenih denarnih zmo§nosti odloŸil za çtudij v Padovi, nato pa se po nekaj mesecih vrnil v Slovenijo, ker sam nisem zmogel financirati çtudija. Tako sem se vpisal na tedanjo Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo, zdaj Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, smer kemijsko in§enirstvo. Kemijsko in§enirstvo me je pritegnilo s svojo interdisciplinarnostjo in dokaj sodobnim prijemom na sami katedri, çtudij fizike v Ljubljani pa se mi je zdel preveŸ suhoparen in pri nas brez prave perspektive. VeŸino Ÿasa sem v zadnjih çtirih letih posvetil çtudiju (povpreŸna ocena 9), kljub obse§nemu programu sem naçel Ÿas za druge dejavnosti, çport in zabavo. Lani sem poglabljal znanje nemçŸine, pridobljeno v prvih dveh letih srednje çole, prevajal angleçke in italijanske finanŸne Ÿlanke pri Ÿasopisni hiçi Delo, nekajkrat pa sem se poskusil tudi v Ÿasnikarstvu. Pri tem sem dodobra spoznal tudi delo z raŸunalniki, od urejevalnikov besedil do preglednic in podatkovnih baz.

Predvidoma bom diplomiral spomladi leta 1997 iz naŸrtovanja kemijskih reaktorjev. Vsaj çe nekaj Ÿasa bi po diplomi rad delal v stroki na podroŸju naŸrtovanja ali ekologije, kasneje pa bi po pridobljenih izkuçnjah nadaljeval çtudij v stroki ali mened§ment, Ÿe bi bilo potrebno, pa bi se lahko usmeril v kako novo podroŸje. Delati §elim v okolju, ki ceni ustvarjalnost in delavnost, içŸe nove izzive, spodbuja dodatno izbra§evanje ter omogoŸa napredovanje. Seveda sem pripravljen delati kjer koli v Sloveniji ali çirçe.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96321y.htm