* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Andrej Herlah

3000 CELJE, Dolharjeva 9
Telefon: (063) 411 160
E-mail: andrej.herlah@kiss.muzej.si

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani in , kemijsko procesno inženirstvo

Študij bom predvidoma končal junija 1997. Delati si želim predvsem na področju načrtovanja kemijskih naprav, ekologije (industrijske), menedžmenta.
Osnovno šolo sem obiskoval v Celju in bil vsa leta odličnjak. Sodeloval sem na več tekmovanjih iz matematike ter prejel nekaj Vegovih priznanj. Večino prostega časa sem preživel na športnih terenih, sprva sem treniral atletiko in nato dve leti kolesarstvo, po hujši poškodbi pa sem prenehal tekmovati.

Šolanje sem nadaljeval na naravoslovno-matematični smeri Srednje tehniške šole v Celju, ker je bil ta program najbolj splošen in podoben nekdanji gimnaziji. V prvem letniku sem zmagal na republiškem tekmovanju iz fizike (leta 1988), trudil pa sem se tudi na tekmovanjih v znanju logike, matematike, slovenščine in angleščine. Precej prostega časa sem posvetil šolski gledališki skupini, žepnino pa sem si služil kot biljeter v celjskem gledališču.

Vendar pa me je šola precej razočarala, ker sem pričakoval bolj raznovrsten program, takšen ki bi me spodbujal k ustvarjalnosti. V drugem letniku sem se tako priglasil na razpis za sprejem na mednarodno šolo United World College of the Adriatic v Devinu pri Trstu (Italija) in aprila 1989 so me po intervjujih z zastopniki šole in ministrstva za šolstvo izbrali izmed več kot petdeset kandidatov za dve prosti mesti, namenjeni Sloveniji. Tretji in četrti letnik sem tako preživel v zelo živahnem mednarodno obarvanem okolju med dijaki iz petdesetih držav, kjer je bil uradni jezik sicer angleščina, neuradni pa pogosto italijanščina. Profesorji, s katerimi smo imeli zelo sproščene odnose, so nas dve leti intenzivno pripravljali na maturo (International Baccalaureate), velik pomen pa so na kolidžu pripisovali socialnim, kulturnim in športnim dejavnostim. Tako sem sodeloval pri urejanju naravnega rezervata za ptice, veliko fotografiral, ter odkril lepote jadranja. V četrtem letniku sem pri fiziki kot del mature napisal raziskovalno nalogo o ledu in kristalizaciji vode ter nekaj esejev iz ekonomije.

Maturo sem opravil z odliko, in potem so mi bila teoretično odprta vrata na vse svetovne univerze, vendar pa sem se zaradi omejenih denarnih zmožnosti odločil za študij v Padovi, nato pa se po nekaj mesecih vrnil v Slovenijo, ker sam nisem zmogel financirati študija. Tako sem se vpisal na tedanjo Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo, zdaj Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, smer kemijsko inženirstvo. Kemijsko inženirstvo me je pritegnilo s svojo interdisciplinarnostjo in dokaj sodobnim prijemom na sami katedri, študij fizike v Ljubljani pa se mi je zdel preveč suhoparen in pri nas brez prave perspektive. Večino časa sem v zadnjih štirih letih posvetil študiju (povprečna ocena 9), kljub obsežnemu programu sem našel čas za druge dejavnosti, šport in zabavo. Lani sem poglabljal znanje nemščine, pridobljeno v prvih dveh letih srednje šole, prevajal angleške in italijanske finančne članke pri časopisni hiši Delo, nekajkrat pa sem se poskusil tudi v časnikarstvu. Pri tem sem dodobra spoznal tudi delo z računalniki, od urejevalnikov besedil do preglednic in podatkovnih baz.

Predvidoma bom diplomiral spomladi leta 1997 iz načrtovanja kemijskih reaktorjev. Vsaj še nekaj časa bi po diplomi rad delal v stroki na področju načrtovanja ali ekologije, kasneje pa bi po pridobljenih izkušnjah nadaljeval študij v stroki ali menedžment, če bi bilo potrebno, pa bi se lahko usmeril v kako novo področje. Delati želim v okolju, ki ceni ustvarjalnost in delavnost, išče nove izzive, spodbuja dodatno izbraževanje ter omogoča napredovanje. Seveda sem pripravljen delati kjer koli v Sloveniji ali širše.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96321y.htm