* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Toma` Kru{ec

3000 CELJE, Ljubljanska 54
Telefon: (063) 452 759

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura

[tudij bom predvidoma kon~al aprila 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju arhitekture.
Rodil sem se v Trbovljah, vendar `ivim `e od rojstva v Celju, tam sem kon~al tudi osnovno {olo. [olanje sem nadaljeval na Srednji naravoslovno-matemati~ni {oli v Celju. Leta 1990 sem se po opravljenem sprejemnem izpitu vpisal na Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani.

Prvi dve leti sem opravljal {olske obveznosti in sodeloval na treh nate~ajih. S {tudentko Nanjo Bertok sva se v drugem letniku priglasila na mednarodni nate~aj za oblikovanje plasti~nih izdelkov Finlandia 3, ki ga je razpisalo finsko podjetje Neste. Istega leta sem s {tudentom Jerenejem Prijonom sodeloval tudi na mednarodnem nate~aju za stanovanjsko zgradbo, ki ga je razpisalo ameri{ko podjetje Otis, oktobra 1993 pa s {tudentom Markom Peterlinom izdelala na~rte za prenovo pritli~ja stavbe na Kersnikovi 4 v Ljubljani. S projektom sva sodelovala na nate~aju, ki ga je razpisal [OU v Ljubljani, in prejela nagrado. Povezal sem se s podjetjem Cetis in zanj sem oblikoval celostno podobo {olskih zvezkov.

Po opravljenem prvem letu sem prevzel delo demonstratorja pri predmetu arhitektne konstrukcije, v tretjem letniku pa sem bil sprejet v seminar prof. dr. Ale{a Vodopivca; njegov {tudent sem {e danes.

Delo v omenjenem seminarju mi je omogo~ilo razli~ne dejavnosti. Spomladi leta 1994 sem s prof. dr. Ale{em Vodopivcem, asistentom Juretom Sadarjem, Anjo Plani{~ek, Jernejem Prijonom in Markom Peterlinom sodeloval pri izdelavi nate~ajnega projekta za prenovo Hotela Lev v Ljubljani. Projekt so nam odkupili. Vse {olsko leto sem obiskoval arhitekturno delavnico, ki jo je vodil ameri{ki arhitekt Wiliem Singer, udele`il pa sem se tudi arhitekturne delavnice pod vodstvom angle{kega arhitekta Donalda Batesa. Poleti istega leta pa sem odpotoval v ~e{ko mesto Terezin, in tam sodeloval na mednarodni arhitekturni delavnici, ki jo je organizirala Tehni{ka fakulteta na Dunaju. Projekt sem dopolnjeval {e naslednje {olsko leto, vse do razstave maja 1995 v Terezinu. V okviru projekta sem za revijo GEA napisal ~lanek o mestu Terezin z naslovom Mesto duhov. Leta 1995 sem sodeloval {e na mednarodnem nate~aju za prenovo stanovanjskih blokov, ki ga je razpisalo irsko zdru`enje arhitektov. Z nalogo sem sodeloval tudi pri projektu, ki ga je naro~il Urbanisti~ni in{titut v Ljubljani. Projekt je bil na ogled na razstavi na Jesenicah, septembra 1995. V {olskem letu 1994/95 je v Slovenijo pripotoval gr{ki arhitekt Christos Papoulias, in na na{i fakulteti vodil arhitekturno delavnico. Trije udele`enci smo kasneje prejeli {tipendijo, tako da smo se lahko udele`ili enomese~nega dunajskega arhitekturnega seminarja, ki sta ga vodila italijanski umetnik Michelangelo Pistoletto in prej omenjeni gr{ki arhitekt. Projekti, izdelani v delavnici v Ljubljani, so dobili {ir{e razse`nosti. Projekt se bo nadaljeval spomladi in jeseni leta 1996.

Jeseni 1995 nama je bila s {tudentom Tadejem @aucarjem zaupana naloga oblikovanja razstave Arhitekturne revije v Sloveniji, ki je potekala v okviru mednarodnega kongresa Piranski dnevi arhitekture 1995. Projekt bo objavljen v slovenski arhitekturni reviji List. Za isto revijo sva s prej omenjenim {tudentom napisala tudi dalj{i ~lanek Leta jasne vizije, ki je iz{el v katalogu k razstavi: Enodru`inska hi{a v Sloveniji 1945-95. Spomladi 1996 sva prav tako s {tudentom Tadejem @aucarjem sodelovala na nate~aju za cerkev v Ajdov{~ini. Nate~aj {e zmeraj ni kon~an.

Poleg potovanja po severni Italiji, ki je ume{~en v {tudijski program, sem s kolegi potoval v Gr~ijo, Francijo, ^e{ko, [vico, ju`no Italijo, Berlin, New York, Chicago, itn.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96320y.htm