* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Igor Lesjak

3000 CELJE, Trubarjeva 26
Telefon: (063) 471 235

Fakulteta za ra~unalni{tvo in informatiko v Ljubljani, informatika

[tudij bom predvidoma kon~al septembra 1997.
[olsko pot sem za~el na Osnovni {oli Slavka [landra v Celju. Vedo`eljnost me je vodila na razne kro`ke, med drugim tudi na matemati~nega; v sklopu tega sem se udele`il dveh ob~inskih tekmovanj. Omenim naj {e {tevilna ob~inska tekmovanja iz takrat popularne Vesele {ole, kjer sem preverjal svojo splo{no izobra`enost. Ker nisem imel nobenih te`av v {oli, sem se, da mi ne bi bilo dolg~as, v tretjem razredu vpisal na Celjsko glasbeno {olo, kjer sem se do konca osnovne {ole nau~il prvih prijemov na kitari. Kljub vsemu sem imel veliko prostega ~asa; uporabljal sem ga za {portno dejavnost in taborni{tvo.

Ker je takrat ponujala najbolj{o podlago za {tudij, sem se po opravljenem sprejemnem izpitu vpisal na Srednjo tehni{ko {olo Celje, na naravoslovno-matemati~no usmeritev. Tudi tu sem vsa {tiri leta obiskoval matemati~ni kro`ek in se udele`eval tekmovanj v znanju matematike in logike na ob~inski ravni, v ~etrtem letniku pa tudi angle{kega jezika. Zaradi odli~nega uspeha v zadnjih dveh letnikih sem bil opro{~en opravljanja zaklju~nega izpita. Veselje do glasbe je v srednji {oli ostalo predvsem kot poslu{anje in obiskovanje koncertov alternativnih rokovskih zvrsti.

Danes sem {tudent ~etrtega letnika Fakultete za ra~unalni{tvo in informatiko v Ljubljani. V drugem letniku sem vpisal smer informatika, ker omogo~a poklic v stiku z ljudmi. Na fakulteti se predvsem v zadnjem letniku ukvarjamo s prakti~nimi problemi z vseh podro~ij informatike, kjer zdru`ujemo pridobljeno teoreti~no znanje. Trenutno na In{titutu Jo`ef Stefan sodelujem z oddelkom za ra~unalni{tvo in informatiko v okviru seminarja iz umetne inteligence, razvijam pa tudi manj{i informacijski sistem za izobra`evalno ustanovo v Celju.

Fakultetni {tudij ponuja predvsem specializirano znanje, zato sku{am razviti vsestranost tudi drugje. Tako se `e tretje leto u~im borilne spretnosti sankukai karate, ki morda najbolj od vseh izra`a kulturne obi~aje Daljnega vzhoda. Ne temelji na spodbujanju nasilja, temve~ na obvladovanju telesa, ki pripomore k obvladovanju samega sebe in k samozavesti po na~elih joge. Dosegel sem tudi prvo in drugo mesto na medklubskih tekmovanjih v svoji kategoriji. Prihodnji mesec bom opravljal izpit za zeleni pas (3. kyu).

Veselijo me tudi potovanja, na njih spoznavam nove ljudi in druga~ne na~ine razmi{ljanja. Lani sem z avto{topom obiskal Vzhodno Evropo, letos pa se nameravam udele`iti enega od Bestovih izobra`evalnih seminarjev v Zahodni Evropi. Za prihodnje leto na~rtujem v~lanitev v mednarodno organizacijo Iaste, ki omogo~a opravljanje prakse po vsem svetu.

Prihodnje leto nameravam ~imprej diplomirati, po opravljeni voja{~ini pa bi se rad zaposlil v ~im bolj vsestranskem podjetju, ki mi bo omogo~ilo predvsem nadaljnje strokovno spopolnjevanje in dopolnitev znanja pridobljenega
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96319y.htm