* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Igor Lesjak

3000 CELJE, Trubarjeva 26
Telefon: (063) 471 235

Fakulteta za raŸunalniçtvo in informatiko v Ljubljani, informatika

ætudij bom predvidoma konŸal septembra 1997.
æolsko pot sem zaŸel na Osnovni çoli Slavka ælandra v Celju. Vedo§eljnost me je vodila na razne kro§ke, med drugim tudi na matematiŸnega; v sklopu tega sem se udele§il dveh obŸinskih tekmovanj. Omenim naj çe çtevilna obŸinska tekmovanja iz takrat popularne Vesele çole, kjer sem preverjal svojo sploçno izobra§enost. Ker nisem imel nobenih te§av v çoli, sem se, da mi ne bi bilo dolgŸas, v tretjem razredu vpisal na Celjsko glasbeno çolo, kjer sem se do konca osnovne çole nauŸil prvih prijemov na kitari. Kljub vsemu sem imel veliko prostega Ÿasa; uporabljal sem ga za çportno dejavnost in taborniçtvo.

Ker je takrat ponujala najboljço podlago za çtudij, sem se po opravljenem sprejemnem izpitu vpisal na Srednjo tehniçko çolo Celje, na naravoslovno-matematiŸno usmeritev. Tudi tu sem vsa çtiri leta obiskoval matematiŸni kro§ek in se udele§eval tekmovanj v znanju matematike in logike na obŸinski ravni, v Ÿetrtem letniku pa tudi angleçkega jezika. Zaradi odliŸnega uspeha v zadnjih dveh letnikih sem bil oproçŸen opravljanja zakljuŸnega izpita. Veselje do glasbe je v srednji çoli ostalo predvsem kot posluçanje in obiskovanje koncertov alternativnih rokovskih zvrsti.

Danes sem çtudent Ÿetrtega letnika Fakultete za raŸunalniçtvo in informatiko v Ljubljani. V drugem letniku sem vpisal smer informatika, ker omogoŸa poklic v stiku z ljudmi. Na fakulteti se predvsem v zadnjem letniku ukvarjamo s praktiŸnimi problemi z vseh podroŸij informatike, kjer zdru§ujemo pridobljeno teoretiŸno znanje. Trenutno na Inçtitutu Jo§ef Stefan sodelujem z oddelkom za raŸunalniçtvo in informatiko v okviru seminarja iz umetne inteligence, razvijam pa tudi manjçi informacijski sistem za izobra§evalno ustanovo v Celju.

Fakultetni çtudij ponuja predvsem specializirano znanje, zato skuçam razviti vsestranost tudi drugje. Tako se §e tretje leto uŸim borilne spretnosti sankukai karate, ki morda najbolj od vseh izra§a kulturne obiŸaje Daljnega vzhoda. Ne temelji na spodbujanju nasilja, temveŸ na obvladovanju telesa, ki pripomore k obvladovanju samega sebe in k samozavesti po naŸelih joge. Dosegel sem tudi prvo in drugo mesto na medklubskih tekmovanjih v svoji kategoriji. Prihodnji mesec bom opravljal izpit za zeleni pas (3. kyu).

Veselijo me tudi potovanja, na njih spoznavam nove ljudi in drugaŸne naŸine razmiçljanja. Lani sem z avtoçtopom obiskal Vzhodno Evropo, letos pa se nameravam udele§iti enega od Bestovih izobra§evalnih seminarjev v Zahodni Evropi. Za prihodnje leto naŸrtujem vŸlanitev v mednarodno organizacijo Iaste, ki omogoŸa opravljanje prakse po vsem svetu.

Prihodnje leto nameravam Ÿimprej diplomirati, po opravljeni vojaçŸini pa bi se rad zaposlil v Ÿim bolj vsestranskem podjetju, ki mi bo omogoŸilo predvsem nadaljnje strokovno spopolnjevanje in dopolnitev znanja pridobljenega
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96319y.htm