* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Igor Lesjak

3000 CELJE, Trubarjeva 26
Telefon: (063) 471 235

Fakulteta za računalništvo in informatiko v Ljubljani, informatika

Študij bom predvidoma končal septembra 1997.
Šolsko pot sem začel na Osnovni šoli Slavka Šlandra v Celju. Vedoželjnost me je vodila na razne krožke, med drugim tudi na matematičnega; v sklopu tega sem se udeležil dveh občinskih tekmovanj. Omenim naj še številna občinska tekmovanja iz takrat popularne Vesele šole, kjer sem preverjal svojo splošno izobraženost. Ker nisem imel nobenih težav v šoli, sem se, da mi ne bi bilo dolgčas, v tretjem razredu vpisal na Celjsko glasbeno šolo, kjer sem se do konca osnovne šole naučil prvih prijemov na kitari. Kljub vsemu sem imel veliko prostega časa; uporabljal sem ga za športno dejavnost in taborništvo.

Ker je takrat ponujala najboljšo podlago za študij, sem se po opravljenem sprejemnem izpitu vpisal na Srednjo tehniško šolo Celje, na naravoslovno-matematično usmeritev. Tudi tu sem vsa štiri leta obiskoval matematični krožek in se udeleževal tekmovanj v znanju matematike in logike na občinski ravni, v četrtem letniku pa tudi angleškega jezika. Zaradi odličnega uspeha v zadnjih dveh letnikih sem bil oproščen opravljanja zaključnega izpita. Veselje do glasbe je v srednji šoli ostalo predvsem kot poslušanje in obiskovanje koncertov alternativnih rokovskih zvrsti.

Danes sem študent četrtega letnika Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani. V drugem letniku sem vpisal smer informatika, ker omogoča poklic v stiku z ljudmi. Na fakulteti se predvsem v zadnjem letniku ukvarjamo s praktičnimi problemi z vseh področij informatike, kjer združujemo pridobljeno teoretično znanje. Trenutno na Inštitutu Jožef Stefan sodelujem z oddelkom za računalništvo in informatiko v okviru seminarja iz umetne inteligence, razvijam pa tudi manjši informacijski sistem za izobraževalno ustanovo v Celju.

Fakultetni študij ponuja predvsem specializirano znanje, zato skušam razviti vsestranost tudi drugje. Tako se že tretje leto učim borilne spretnosti sankukai karate, ki morda najbolj od vseh izraža kulturne običaje Daljnega vzhoda. Ne temelji na spodbujanju nasilja, temveč na obvladovanju telesa, ki pripomore k obvladovanju samega sebe in k samozavesti po načelih joge. Dosegel sem tudi prvo in drugo mesto na medklubskih tekmovanjih v svoji kategoriji. Prihodnji mesec bom opravljal izpit za zeleni pas (3. kyu).

Veselijo me tudi potovanja, na njih spoznavam nove ljudi in drugačne načine razmišljanja. Lani sem z avtoštopom obiskal Vzhodno Evropo, letos pa se nameravam udeležiti enega od Bestovih izobraževalnih seminarjev v Zahodni Evropi. Za prihodnje leto načrtujem včlanitev v mednarodno organizacijo Iaste, ki omogoča opravljanje prakse po vsem svetu.

Prihodnje leto nameravam čimprej diplomirati, po opravljeni vojaščini pa bi se rad zaposlil v čim bolj vsestranskem podjetju, ki mi bo omogočilo predvsem nadaljnje strokovno spopolnjevanje in dopolnitev znanja pridobljenega
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96319y.htm