* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Barbara Kramer

3000 CELJE, Ulica I. [tajerskega bataljona 8
Telefon: (063) 471 786

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finan~na smer

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1996. Delati si `elim predvsem v financah (v finan~ni slu`bi v podjetju, v ban~ni{tvu, zavarovalni{tvu), tr`enju.
Svojo {olsko pot sem za~ela na Osnovni {oli Veljka Vlahovi}a - zdaj Peta osnovna {ola v Celju. Poleg opravljanja {olskih obveznosti sem sodelovala pri raznih ob{olskih dejavnostih in se udele`evala tekmovanj (za Vegova priznanja, Vesela {ola). Za dose`ke na likovnem podro~ju sem pri sodelovanju na mednarodnem otro{kem tekmovanju v Indiji prejela Shankarjevo priznanje.

V {olskem letu 1987/88 sem se vpisala na Srednjo pedago{ko {olo v Celju - danes Gimnazija Celje Center. Bolj so me zanimali naravoslovni predmeti, zato sem se odlo~ila za naravoslovno-matemati~no smer. Najve~ pozornosti sem namenila fiziki, dvakrat sodelovala tudi na republi{kem tekmovanju in naredila iz fizike tudi dve raziskovalni nalogi (Holografija - izdelava navadnega holograma, in Megli~na celica).

Veliko pedago{kih izku{enj sem pridobila pri opravljanju obvezne prakse na osnovni {oli (vodenje dopolnilnega pouka, pomo~ pri pou~evanju v prvem razredu in vaje z u~enci vi{jih razredov, ki so imeli te`ave pri slovenskem in angle{kem jeziku ter matematiki) in z in{truiranjem matematike in fizike.

Po odli~no opravljenem zaklju~nem izpitu ob koncu srednje {ole, in potem ko sem pridobila dovolj podlage za svoje nadaljnje izobra`evanje, sem bila pred veliko odlo~itvijo o izbiri fakultete. Izbirala sem med {tudijem kemije in fizike na pedago{ki fakulteti in med {tudijem na ekonomski fakulteti. Odlo~ila sem se za drugega in menim, da je bila odlo~itev pravilna, saj je {tudij dokaj razgiban in zanimiv ter omogo~a raznolika dela na tem podro~ju.

Izbrala sem visoko{olski {tudij, v tretjem letniku pa sem se usmerila na poslovni oddelek in se odlo~ila za finan~no smer. Med {tudijem je mojo pozornost najbolj pritegnila borza in dogajanja v njej, zato sem se udele`ila {tevilnih seminarjev na to temo ter spremljala poslovanje razli~nih borznih hi{. Najbolj so me zanimali prvi koraki ustanavljanja vzajemnih in investicijskih skladov v Sloveniji.

Zaradi rednega {olanja ni ostalo dovolj ~asa za nabiranje delovnih izku{enj, nekaj dragocenih pa se je poleg `e omenjenih pedago{kih le nabralo. V Banki Celje sem v sektorju sredstev opravila enomese~no obvezno prakso, letos pa sem v sektorju poslovanja z ob~ani dva meseca delala pri sprejemu in obdelavi ~ekov pravnih oseb. Ob~asno sem opravljala razna tajni{ka dela in dela pospe{evanja prodaje, bila pa sem tudi hostesa.

Pri delu in med samim {olanjem sem si pridobila temeljno znanje na podro~ju ra~unalni{tva, na podro~ju tujih jezikov pa govorim angle{ko, znanje nem{kega jezika je pasivno, v prihodnosti pa si ga `elim spopolniti. Pred leti sem opravila prvo stopnjo italijanskega jezika.

Moje `elje glede podro~ja dela so usmerjene predvsem k financam, menim pa, da bi bilo zanimivo delati tudi na podro~ju tr`enja. Pridobljeno teoreti~no znanje bi rada obogatila v kak{nem podjetju ali svetovalni organizaciji ali pa v ban~ni{tvu in zavarovalni{tvu.

@elim si, da bi imela v ustreznem delovnem okolju zanimivo in razgibano delo in da bi se lahko nadalje spopolnjevala. Hkrati pa menim, da bi se moje sposobnosti bolje razvijale, ~e bi lahko pri delu uporabila nekatere svoje osebnostne lastnosti (vestnost, natan~nost, vztrajnost), za katere menim, da so pri delu ekonomista zelo dragocene.

Kljub temu da so mo`nosti za zaposlitev ve~je v kraju mojega {tudija, se `elim zaposliti v Celju ali okolici.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96318y.htm