* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Barbara Kramer

3000 CELJE, Ulica I. ætajerskega bataljona 8
Telefon: (063) 471 786

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finanŸna smer

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1996. Delati si §elim predvsem v financah (v finanŸni slu§bi v podjetju, v banŸniçtvu, zavarovalniçtvu), tr§enju.
Svojo çolsko pot sem zaŸela na Osnovni çoli Veljka Vlahovi†a - zdaj Peta osnovna çola v Celju. Poleg opravljanja çolskih obveznosti sem sodelovala pri raznih obçolskih dejavnostih in se udele§evala tekmovanj (za Vegova priznanja, Vesela çola). Za dose§ke na likovnem podroŸju sem pri sodelovanju na mednarodnem otroçkem tekmovanju v Indiji prejela Shankarjevo priznanje.

V çolskem letu 1987/88 sem se vpisala na Srednjo pedagoçko çolo v Celju - danes Gimnazija Celje Center. Bolj so me zanimali naravoslovni predmeti, zato sem se odloŸila za naravoslovno-matematiŸno smer. NajveŸ pozornosti sem namenila fiziki, dvakrat sodelovala tudi na republiçkem tekmovanju in naredila iz fizike tudi dve raziskovalni nalogi (Holografija - izdelava navadnega holograma, in MegliŸna celica).

Veliko pedagoçkih izkuçenj sem pridobila pri opravljanju obvezne prakse na osnovni çoli (vodenje dopolnilnega pouka, pomoŸ pri pouŸevanju v prvem razredu in vaje z uŸenci viçjih razredov, ki so imeli te§ave pri slovenskem in angleçkem jeziku ter matematiki) in z inçtruiranjem matematike in fizike.

Po odliŸno opravljenem zakljuŸnem izpitu ob koncu srednje çole, in potem ko sem pridobila dovolj podlage za svoje nadaljnje izobra§evanje, sem bila pred veliko odloŸitvijo o izbiri fakultete. Izbirala sem med çtudijem kemije in fizike na pedagoçki fakulteti in med çtudijem na ekonomski fakulteti. OdloŸila sem se za drugega in menim, da je bila odloŸitev pravilna, saj je çtudij dokaj razgiban in zanimiv ter omogoŸa raznolika dela na tem podroŸju.

Izbrala sem visokoçolski çtudij, v tretjem letniku pa sem se usmerila na poslovni oddelek in se odloŸila za finanŸno smer. Med çtudijem je mojo pozornost najbolj pritegnila borza in dogajanja v njej, zato sem se udele§ila çtevilnih seminarjev na to temo ter spremljala poslovanje razliŸnih borznih hiç. Najbolj so me zanimali prvi koraki ustanavljanja vzajemnih in investicijskih skladov v Sloveniji.

Zaradi rednega çolanja ni ostalo dovolj Ÿasa za nabiranje delovnih izkuçenj, nekaj dragocenih pa se je poleg §e omenjenih pedagoçkih le nabralo. V Banki Celje sem v sektorju sredstev opravila enomeseŸno obvezno prakso, letos pa sem v sektorju poslovanja z obŸani dva meseca delala pri sprejemu in obdelavi Ÿekov pravnih oseb. ObŸasno sem opravljala razna tajniçka dela in dela pospeçevanja prodaje, bila pa sem tudi hostesa.

Pri delu in med samim çolanjem sem si pridobila temeljno znanje na podroŸju raŸunalniçtva, na podroŸju tujih jezikov pa govorim angleçko, znanje nemçkega jezika je pasivno, v prihodnosti pa si ga §elim spopolniti. Pred leti sem opravila prvo stopnjo italijanskega jezika.

Moje §elje glede podroŸja dela so usmerjene predvsem k financam, menim pa, da bi bilo zanimivo delati tudi na podroŸju tr§enja. Pridobljeno teoretiŸno znanje bi rada obogatila v kakçnem podjetju ali svetovalni organizaciji ali pa v banŸniçtvu in zavarovalniçtvu.

¦elim si, da bi imela v ustreznem delovnem okolju zanimivo in razgibano delo in da bi se lahko nadalje spopolnjevala. Hkrati pa menim, da bi se moje sposobnosti bolje razvijale, Ÿe bi lahko pri delu uporabila nekatere svoje osebnostne lastnosti (vestnost, natanŸnost, vztrajnost), za katere menim, da so pri delu ekonomista zelo dragocene.

Kljub temu da so mo§nosti za zaposlitev veŸje v kraju mojega çtudija, se §elim zaposliti v Celju ali okolici.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96318y.htm