* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Barbara Kramer

3000 CELJE, Ulica I. Štajerskega bataljona 8
Telefon: (063) 471 786

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finančna smer

Študij bom predvidoma končala septembra 1996. Delati si želim predvsem v financah (v finančni službi v podjetju, v bančništvu, zavarovalništvu), trženju.
Svojo šolsko pot sem začela na Osnovni šoli Veljka Vlahovića - zdaj Peta osnovna šola v Celju. Poleg opravljanja šolskih obveznosti sem sodelovala pri raznih obšolskih dejavnostih in se udeleževala tekmovanj (za Vegova priznanja, Vesela šola). Za dosežke na likovnem področju sem pri sodelovanju na mednarodnem otroškem tekmovanju v Indiji prejela Shankarjevo priznanje.

V šolskem letu 1987/88 sem se vpisala na Srednjo pedagoško šolo v Celju - danes Gimnazija Celje Center. Bolj so me zanimali naravoslovni predmeti, zato sem se odločila za naravoslovno-matematično smer. Največ pozornosti sem namenila fiziki, dvakrat sodelovala tudi na republiškem tekmovanju in naredila iz fizike tudi dve raziskovalni nalogi (Holografija - izdelava navadnega holograma, in Meglična celica).

Veliko pedagoških izkušenj sem pridobila pri opravljanju obvezne prakse na osnovni šoli (vodenje dopolnilnega pouka, pomoč pri poučevanju v prvem razredu in vaje z učenci višjih razredov, ki so imeli težave pri slovenskem in angleškem jeziku ter matematiki) in z inštruiranjem matematike in fizike.

Po odlično opravljenem zaključnem izpitu ob koncu srednje šole, in potem ko sem pridobila dovolj podlage za svoje nadaljnje izobraževanje, sem bila pred veliko odločitvijo o izbiri fakultete. Izbirala sem med študijem kemije in fizike na pedagoški fakulteti in med študijem na ekonomski fakulteti. Odločila sem se za drugega in menim, da je bila odločitev pravilna, saj je študij dokaj razgiban in zanimiv ter omogoča raznolika dela na tem področju.

Izbrala sem visokošolski študij, v tretjem letniku pa sem se usmerila na poslovni oddelek in se odločila za finančno smer. Med študijem je mojo pozornost najbolj pritegnila borza in dogajanja v njej, zato sem se udeležila številnih seminarjev na to temo ter spremljala poslovanje različnih borznih hiš. Najbolj so me zanimali prvi koraki ustanavljanja vzajemnih in investicijskih skladov v Sloveniji.

Zaradi rednega šolanja ni ostalo dovolj časa za nabiranje delovnih izkušenj, nekaj dragocenih pa se je poleg že omenjenih pedagoških le nabralo. V Banki Celje sem v sektorju sredstev opravila enomesečno obvezno prakso, letos pa sem v sektorju poslovanja z občani dva meseca delala pri sprejemu in obdelavi čekov pravnih oseb. Občasno sem opravljala razna tajniška dela in dela pospeševanja prodaje, bila pa sem tudi hostesa.

Pri delu in med samim šolanjem sem si pridobila temeljno znanje na področju računalništva, na področju tujih jezikov pa govorim angleško, znanje nemškega jezika je pasivno, v prihodnosti pa si ga želim spopolniti. Pred leti sem opravila prvo stopnjo italijanskega jezika.

Moje želje glede področja dela so usmerjene predvsem k financam, menim pa, da bi bilo zanimivo delati tudi na področju trženja. Pridobljeno teoretično znanje bi rada obogatila v kakšnem podjetju ali svetovalni organizaciji ali pa v bančništvu in zavarovalništvu.

Želim si, da bi imela v ustreznem delovnem okolju zanimivo in razgibano delo in da bi se lahko nadalje spopolnjevala. Hkrati pa menim, da bi se moje sposobnosti bolje razvijale, če bi lahko pri delu uporabila nekatere svoje osebnostne lastnosti (vestnost, natančnost, vztrajnost), za katere menim, da so pri delu ekonomista zelo dragocene.

Kljub temu da so možnosti za zaposlitev večje v kraju mojega študija, se želim zaposliti v Celju ali okolici.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96318y.htm