* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Patricia Kotnik

3240 [MARJE PRI JEL[AH, Rake`eva 1
Telefon: (063) 821 214
E-mail: patricia.kotnik@uni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, mednarodna menjava

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju mednarodnih ekonomskih odnosov, analiti~nega dela.
Osnovno {olo v [marju pri Jel{ah sem kon~ala v sedmih letih, vsa leta z odli~nim uspehom. Tak{en je bil tudi uspeh vsa {tiri leta {olanja na Srednji {oli za trgovinsko dejavnost v Celju, smer ekonomsko-komercialni tehnik. Vpis na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani se je izkazal za pravilno odlo~itev in potrdil moje zanimanje za mehanizme in procese v gospodarstvu. Izpite opravljam z visoko povpre~no oceno; to dokazuje tudi pohvala ekonomske fakultete, ki se podeljuje najbolj{im {tudentom posameznega letnika.

Aktivno obvladam angle{ki jezik, uspe{no sem opravila tudi intenzivni te~aj nem{kega jezika prve in druge stopnje na Delavski univerzi v Celju. Ra~unalni{ko znanje sem spopolnjevala med {tudijem, obsega pa uporabni{ke programe Windows, Word, Excel, uporabo SPSS-x v statisti~ne namene in programa Soritec za ekonometri~no analizo. Dve leti sem bila ~lanica mednarodne organizacije {tudentov ekonomije Aiesec, ter si na izobra`evalnih te~ajih in ob sodelovanju pri organiziranju raznih projektov (npr. Management seminar) nabirala izku{nje, pomembne za delo v podjetju, ki jih formalno izobra`evanje ne daje. Delovne izku{nje pa sem pridobila tudi s po~itni{kim delom na Po{tni banki Slovenije in na In{titutu za ekonomska raziskovanja.

Za smer mednarodna menjava na ekonomskem oddelku Ekonomske fakultete, ki je bolj usmerjen teoreti~no ekonomsko, sem se odlo~ila, ker me zanimajo problematika zakonitosti in zna~ilnosti svetovnega gospodarstva ter mo`nosti vklju~evanja Slovenije v mednarodno gospodarsko sodelovanje. Z dozdaj{njim {tudijem sem pridobila ekonomskoteoreti~no, analiti~no, komercialno, finan~no in drugo poslovno znanje, pomembno za delo na podro~ju mednarodnih ekonomskih odnosov. Ker `elim znanje {e poglobiti, se nameravam v {olskem letu 1997/98 vpisati na podiplomski magistrski program mednarodne ekonomije na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Slovenija kot majhna dr`ava z odprtim gospodarstvom je razmeroma mo~no odvisna od svetovnih trgov in za njeno sodelovanje z Evropo in svetom je to znanje pomembno. Pripravljena sem na strokovno zahtevno delo v raziskovalnih ustanovah, dr`avni upravi ali podjetjih, ki se ukvarjajo z mednarodnim poslovanjem in analizami. Zavedam pa se tudi, kako pomembna sta nenehno strokovno spopolnjevanje in spremljanje aktualnih dogajanj v stroki.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96317y.htm