* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Patricia Kotnik

3240 æMARJE PRI JELæAH, Rake§eva 1
Telefon: (063) 821 214
E-mail: patricia.kotnik@uni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, mednarodna menjava

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju mednarodnih ekonomskih odnosov, analitiŸnega dela.
Osnovno çolo v æmarju pri Jelçah sem konŸala v sedmih letih, vsa leta z odliŸnim uspehom. Takçen je bil tudi uspeh vsa çtiri leta çolanja na Srednji çoli za trgovinsko dejavnost v Celju, smer ekonomsko-komercialni tehnik. Vpis na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani se je izkazal za pravilno odloŸitev in potrdil moje zanimanje za mehanizme in procese v gospodarstvu. Izpite opravljam z visoko povpreŸno oceno; to dokazuje tudi pohvala ekonomske fakultete, ki se podeljuje najboljçim çtudentom posameznega letnika.

Aktivno obvladam angleçki jezik, uspeçno sem opravila tudi intenzivni teŸaj nemçkega jezika prve in druge stopnje na Delavski univerzi v Celju. RaŸunalniçko znanje sem spopolnjevala med çtudijem, obsega pa uporabniçke programe Windows, Word, Excel, uporabo SPSS-x v statistiŸne namene in programa Soritec za ekonometriŸno analizo. Dve leti sem bila Ÿlanica mednarodne organizacije çtudentov ekonomije Aiesec, ter si na izobra§evalnih teŸajih in ob sodelovanju pri organiziranju raznih projektov (npr. Management seminar) nabirala izkuçnje, pomembne za delo v podjetju, ki jih formalno izobra§evanje ne daje. Delovne izkuçnje pa sem pridobila tudi s poŸitniçkim delom na Poçtni banki Slovenije in na Inçtitutu za ekonomska raziskovanja.

Za smer mednarodna menjava na ekonomskem oddelku Ekonomske fakultete, ki je bolj usmerjen teoretiŸno ekonomsko, sem se odloŸila, ker me zanimajo problematika zakonitosti in znaŸilnosti svetovnega gospodarstva ter mo§nosti vkljuŸevanja Slovenije v mednarodno gospodarsko sodelovanje. Z dozdajçnjim çtudijem sem pridobila ekonomskoteoretiŸno, analitiŸno, komercialno, finanŸno in drugo poslovno znanje, pomembno za delo na podroŸju mednarodnih ekonomskih odnosov. Ker §elim znanje çe poglobiti, se nameravam v çolskem letu 1997/98 vpisati na podiplomski magistrski program mednarodne ekonomije na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Slovenija kot majhna dr§ava z odprtim gospodarstvom je razmeroma moŸno odvisna od svetovnih trgov in za njeno sodelovanje z Evropo in svetom je to znanje pomembno. Pripravljena sem na strokovno zahtevno delo v raziskovalnih ustanovah, dr§avni upravi ali podjetjih, ki se ukvarjajo z mednarodnim poslovanjem in analizami. Zavedam pa se tudi, kako pomembna sta nenehno strokovno spopolnjevanje in spremljanje aktualnih dogajanj v stroki.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96317y.htm