* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Lidija Kosaber

3000 CELJE, Opekarni{ka 7
Telefon: (063) 472 275

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

Delati si `elim predvsem na podro~ju psihologije dela, marketinga ali psihologije {porta.
Trenutno sem {tudentka ~etrtega letnika psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Kot zagnano, nadebudno {olarko, kakr{na sem bila v osnovni {oli (mimogrede, "moja" osnovna {ola je bila Prva osnovna {ola v Celju), me je zanimalo prav vse, kar sem odkrivala okrog sebe. U~itelji so znali mojo vnemo pravilno usmerjati in tako sem odve~no energijo spro{~ala z leti na najrazli~nej{ih podro~jih: bila sem predsednica {olske pionirske organizacije, v osmem razredu pa mladinske organizacije na {oli (s tem pa se je moje "politi~no" delovanje tudi kon~alo); bila sem zagnana tabornica in malo manj zavzeta pevka v {olskem pevskem zboru, sodelovala sem pri urejanju {olskega glasila, povezovala in vodila prenekatero {olsko proslavo, bila ~lanica recitatorskega in dramskega kro`ka... Seveda sem se tudi redno udele`evala najrazli~nej{ih tekmovanj - od tak{nih za bralno zna~ko (ki sem jo seveda zmeraj osvojila), Kaj ve{ o prometu?, Vesela {ola... do tekmovanj za Vegovo priznanje.

Po kon~ani osnovni {oli sem se zna{la pred pomembnim vpra{anjem: naravoslovje ali dru`boslovje? Kot srednja pot se je pred mano pojavila klasi~no-humanisti~na smer na Gimnaziji Celje, sprejela sem jo kot kompromisno re{itev. Sicer sem bila kasneje nekoliko razo~arana, saj je bil program zasnovan tako, da smo razvijali predvsem na{e "jezikovne" sposobnosti. Tako sem se poleg angle{~ine in franco{~ine ubadala {e z latin{~ino in njenimi slovni~nimi posebnostmi. ^eprav se ne morem pohvaliti, da zato zdaj teko~e berem in govorim latinsko (govoriti v jeziku velikih Rimljanov tudi nikoli nisem znala, kljub te~aju na avstrijskem Koro{kem, ki smo se ga udele`ili v tretjem letniku), vendar pa moram priznati, da me je to znanje re{ilo iz marsikatere zagate, ki ti jo lahko povzro~i poplava tujk v strokovnih besedilih.

Ker se me je v srednje{olskem ~asu prijela nekak{na bralna mrzlica, mi je med {olskim letom ostajalo nekoliko manj ~asa za druge tako imenovane ob{olske dejavnosti. Od le-teh naj omenim samo prostovoljno delo s skupinico osnovno{olskih otrok z u~no ali vedenjsko problematiko, ki je potekalo po Vzgojni posvetovalnici v Celju. Zato pa sem se med po~itnicami vsako leto udele`ila katerega od raziskovalnih taborov, ki jih je organizirala Zveza organizacij za tehni~no kulturo Slovenije v okviru projekta Gibanje znanost mladini. Da pa v mojem razvoju ne bi nastalo neravnote`je med raziskovalnim in, recimo, nekoliko manj raziskovalnim delom, sem izku{nje nabirala z najrazli~nej{im po~itni{kim delom (v sedanji A banki Celje, v prodajalni z otro{kimi obla~ili itn.).

Po kon~ani srednji {oli se je znova odprlo vpra{anje: Kam pa zdaj? Ker sem se zavedala, kako pomembna je poklicna odlo~itev, hkrati pa ohranila {iroko polje interesov, mi je ta odlo~itev povzro~ala kar precej preglavic. Po temeljitem razmisleku sem se odlo~ila, da grem poskusit sre~o s sprejemnim izpitom na dve fakulteti: pravno in filozofsko (smer psihologija).

Ker sem sprejemne izpite uspe{no opravila na obeh fakultetah, sem obe mo`nosti oboro`ila z argumenti za in proti in ju poslala v boj. Izid: zmagala je psihologija.

Tisto leto sem se udele`ila tudi poletne {ole podjetni{tva, ki jo je organiziralo podjetje Racio iz Celja. Tu sem se sre~ala s psihologi raznih usmeritev in obilje informacij, ki sem jih dobila o njihovem delu, je le potrdilo mojo odlo~itev.

Leta, ki sem jih pre`ivela na fakulteti, so kar hitro minila, prinesla so mi veliko novih spoznanj in izku{enj, ki sem jih dopolnjevala tudi s prakti~nim strokovnim delom (ve~inoma po [tudentskem servisu). Letos, v ~etrtem letniku, sem opravljala demonstratorsko delo na fakulteti, in sicer pri predmetu psihologija dela II., pri prof. dr. Edvardu Konradu.

Ker se mi zdi ra~unalnik danes skorajda nepogre{ljiv pripomo~ek pri delu, se nekoliko izobra`ujem tudi na tem podro~ju, za zdaj delam s programskimi paketi v okoljih DOS in Windows (Word, Excel idr.).

[tudijska leta pa sem izrabila tudi za potovanja, saj so me `e od nekdaj privla~ile razli~ne kulture, predvsem pa ljudje in njihov na~in `ivljenja.

In na~rti za prihodnost ? Teh je veliko. Najprej bom opravila vse izpite in za~ela delati diplomsko nalogo (najverjetneje iz psihologije dela ali psihologije {porta), nau~ila bi se rada {e tretjega tujega jezika, skratka, to leto bom sku{ala ~im bolje izrabiti za pridobitev novega znanja z razli~nih podro~ij.

Po diplomi bi se rada izobra`evala {e na podiplomski stopnji, nato pa se zaposlila v karseda spodbudnem delovnem okolju, ki bi mi omogo~alo ustvarjalno, razgibano delo in stalno strokovno spopolnjevanje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96316y.htm