* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Lidija Kosaber

3000 CELJE, Opekarniçka 7
Telefon: (063) 472 275

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

Delati si §elim predvsem na podroŸju psihologije dela, marketinga ali psihologije çporta.
Trenutno sem çtudentka Ÿetrtega letnika psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Kot zagnano, nadebudno çolarko, kakrçna sem bila v osnovni çoli (mimogrede, "moja" osnovna çola je bila Prva osnovna çola v Celju), me je zanimalo prav vse, kar sem odkrivala okrog sebe. UŸitelji so znali mojo vnemo pravilno usmerjati in tako sem odveŸno energijo sproçŸala z leti na najrazliŸnejçih podroŸjih: bila sem predsednica çolske pionirske organizacije, v osmem razredu pa mladinske organizacije na çoli (s tem pa se je moje "politiŸno" delovanje tudi konŸalo); bila sem zagnana tabornica in malo manj zavzeta pevka v çolskem pevskem zboru, sodelovala sem pri urejanju çolskega glasila, povezovala in vodila prenekatero çolsko proslavo, bila Ÿlanica recitatorskega in dramskega kro§ka... Seveda sem se tudi redno udele§evala najrazliŸnejçih tekmovanj - od takçnih za bralno znaŸko (ki sem jo seveda zmeraj osvojila), Kaj veç o prometu?, Vesela çola... do tekmovanj za Vegovo priznanje.

Po konŸani osnovni çoli sem se znaçla pred pomembnim vpraçanjem: naravoslovje ali dru§boslovje? Kot srednja pot se je pred mano pojavila klasiŸno-humanistiŸna smer na Gimnaziji Celje, sprejela sem jo kot kompromisno reçitev. Sicer sem bila kasneje nekoliko razoŸarana, saj je bil program zasnovan tako, da smo razvijali predvsem naçe "jezikovne" sposobnosti. Tako sem se poleg angleçŸine in francoçŸine ubadala çe z latinçŸino in njenimi slovniŸnimi posebnostmi. ¬eprav se ne morem pohvaliti, da zato zdaj tekoŸe berem in govorim latinsko (govoriti v jeziku velikih Rimljanov tudi nikoli nisem znala, kljub teŸaju na avstrijskem Koroçkem, ki smo se ga udele§ili v tretjem letniku), vendar pa moram priznati, da me je to znanje reçilo iz marsikatere zagate, ki ti jo lahko povzroŸi poplava tujk v strokovnih besedilih.

Ker se me je v srednjeçolskem Ÿasu prijela nekakçna bralna mrzlica, mi je med çolskim letom ostajalo nekoliko manj Ÿasa za druge tako imenovane obçolske dejavnosti. Od le-teh naj omenim samo prostovoljno delo s skupinico osnovnoçolskih otrok z uŸno ali vedenjsko problematiko, ki je potekalo po Vzgojni posvetovalnici v Celju. Zato pa sem se med poŸitnicami vsako leto udele§ila katerega od raziskovalnih taborov, ki jih je organizirala Zveza organizacij za tehniŸno kulturo Slovenije v okviru projekta Gibanje znanost mladini. Da pa v mojem razvoju ne bi nastalo neravnote§je med raziskovalnim in, recimo, nekoliko manj raziskovalnim delom, sem izkuçnje nabirala z najrazliŸnejçim poŸitniçkim delom (v sedanji A banki Celje, v prodajalni z otroçkimi oblaŸili itn.).

Po konŸani srednji çoli se je znova odprlo vpraçanje: Kam pa zdaj? Ker sem se zavedala, kako pomembna je poklicna odloŸitev, hkrati pa ohranila çiroko polje interesov, mi je ta odloŸitev povzroŸala kar precej preglavic. Po temeljitem razmisleku sem se odloŸila, da grem poskusit sreŸo s sprejemnim izpitom na dve fakulteti: pravno in filozofsko (smer psihologija).

Ker sem sprejemne izpite uspeçno opravila na obeh fakultetah, sem obe mo§nosti oboro§ila z argumenti za in proti in ju poslala v boj. Izid: zmagala je psihologija.

Tisto leto sem se udele§ila tudi poletne çole podjetniçtva, ki jo je organiziralo podjetje Racio iz Celja. Tu sem se sreŸala s psihologi raznih usmeritev in obilje informacij, ki sem jih dobila o njihovem delu, je le potrdilo mojo odloŸitev.

Leta, ki sem jih pre§ivela na fakulteti, so kar hitro minila, prinesla so mi veliko novih spoznanj in izkuçenj, ki sem jih dopolnjevala tudi s praktiŸnim strokovnim delom (veŸinoma po ætudentskem servisu). Letos, v Ÿetrtem letniku, sem opravljala demonstratorsko delo na fakulteti, in sicer pri predmetu psihologija dela II., pri prof. dr. Edvardu Konradu.

Ker se mi zdi raŸunalnik danes skorajda nepogreçljiv pripomoŸek pri delu, se nekoliko izobra§ujem tudi na tem podroŸju, za zdaj delam s programskimi paketi v okoljih DOS in Windows (Word, Excel idr.).

ætudijska leta pa sem izrabila tudi za potovanja, saj so me §e od nekdaj privlaŸile razliŸne kulture, predvsem pa ljudje in njihov naŸin §ivljenja.

In naŸrti za prihodnost ? Teh je veliko. Najprej bom opravila vse izpite in zaŸela delati diplomsko nalogo (najverjetneje iz psihologije dela ali psihologije çporta), nauŸila bi se rada çe tretjega tujega jezika, skratka, to leto bom skuçala Ÿim bolje izrabiti za pridobitev novega znanja z razliŸnih podroŸij.

Po diplomi bi se rada izobra§evala çe na podiplomski stopnji, nato pa se zaposlila v karseda spodbudnem delovnem okolju, ki bi mi omogoŸalo ustvarjalno, razgibano delo in stalno strokovno spopolnjevanje.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96316y.htm