* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Lidija Kosaber

3000 CELJE, Opekarniška 7
Telefon: (063) 472 275

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

Delati si želim predvsem na področju psihologije dela, marketinga ali psihologije športa.
Trenutno sem študentka četrtega letnika psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Kot zagnano, nadebudno šolarko, kakršna sem bila v osnovni šoli (mimogrede, "moja" osnovna šola je bila Prva osnovna šola v Celju), me je zanimalo prav vse, kar sem odkrivala okrog sebe. Učitelji so znali mojo vnemo pravilno usmerjati in tako sem odvečno energijo sproščala z leti na najrazličnejših področjih: bila sem predsednica šolske pionirske organizacije, v osmem razredu pa mladinske organizacije na šoli (s tem pa se je moje "politično" delovanje tudi končalo); bila sem zagnana tabornica in malo manj zavzeta pevka v šolskem pevskem zboru, sodelovala sem pri urejanju šolskega glasila, povezovala in vodila prenekatero šolsko proslavo, bila članica recitatorskega in dramskega krožka... Seveda sem se tudi redno udeleževala najrazličnejših tekmovanj - od takšnih za bralno značko (ki sem jo seveda zmeraj osvojila), Kaj veš o prometu?, Vesela šola... do tekmovanj za Vegovo priznanje.

Po končani osnovni šoli sem se znašla pred pomembnim vprašanjem: naravoslovje ali družboslovje? Kot srednja pot se je pred mano pojavila klasično-humanistična smer na Gimnaziji Celje, sprejela sem jo kot kompromisno rešitev. Sicer sem bila kasneje nekoliko razočarana, saj je bil program zasnovan tako, da smo razvijali predvsem naše "jezikovne" sposobnosti. Tako sem se poleg angleščine in francoščine ubadala še z latinščino in njenimi slovničnimi posebnostmi. Čeprav se ne morem pohvaliti, da zato zdaj tekoče berem in govorim latinsko (govoriti v jeziku velikih Rimljanov tudi nikoli nisem znala, kljub tečaju na avstrijskem Koroškem, ki smo se ga udeležili v tretjem letniku), vendar pa moram priznati, da me je to znanje rešilo iz marsikatere zagate, ki ti jo lahko povzroči poplava tujk v strokovnih besedilih.

Ker se me je v srednješolskem času prijela nekakšna bralna mrzlica, mi je med šolskim letom ostajalo nekoliko manj časa za druge tako imenovane obšolske dejavnosti. Od le-teh naj omenim samo prostovoljno delo s skupinico osnovnošolskih otrok z učno ali vedenjsko problematiko, ki je potekalo po Vzgojni posvetovalnici v Celju. Zato pa sem se med počitnicami vsako leto udeležila katerega od raziskovalnih taborov, ki jih je organizirala Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije v okviru projekta Gibanje znanost mladini. Da pa v mojem razvoju ne bi nastalo neravnotežje med raziskovalnim in, recimo, nekoliko manj raziskovalnim delom, sem izkušnje nabirala z najrazličnejšim počitniškim delom (v sedanji A banki Celje, v prodajalni z otroškimi oblačili itn.).

Po končani srednji šoli se je znova odprlo vprašanje: Kam pa zdaj? Ker sem se zavedala, kako pomembna je poklicna odločitev, hkrati pa ohranila široko polje interesov, mi je ta odločitev povzročala kar precej preglavic. Po temeljitem razmisleku sem se odločila, da grem poskusit srečo s sprejemnim izpitom na dve fakulteti: pravno in filozofsko (smer psihologija).

Ker sem sprejemne izpite uspešno opravila na obeh fakultetah, sem obe možnosti oborožila z argumenti za in proti in ju poslala v boj. Izid: zmagala je psihologija.

Tisto leto sem se udeležila tudi poletne šole podjetništva, ki jo je organiziralo podjetje Racio iz Celja. Tu sem se srečala s psihologi raznih usmeritev in obilje informacij, ki sem jih dobila o njihovem delu, je le potrdilo mojo odločitev.

Leta, ki sem jih preživela na fakulteti, so kar hitro minila, prinesla so mi veliko novih spoznanj in izkušenj, ki sem jih dopolnjevala tudi s praktičnim strokovnim delom (večinoma po Študentskem servisu). Letos, v četrtem letniku, sem opravljala demonstratorsko delo na fakulteti, in sicer pri predmetu psihologija dela II., pri prof. dr. Edvardu Konradu.

Ker se mi zdi računalnik danes skorajda nepogrešljiv pripomoček pri delu, se nekoliko izobražujem tudi na tem področju, za zdaj delam s programskimi paketi v okoljih DOS in Windows (Word, Excel idr.).

Študijska leta pa sem izrabila tudi za potovanja, saj so me že od nekdaj privlačile različne kulture, predvsem pa ljudje in njihov način življenja.

In načrti za prihodnost ? Teh je veliko. Najprej bom opravila vse izpite in začela delati diplomsko nalogo (najverjetneje iz psihologije dela ali psihologije športa), naučila bi se rada še tretjega tujega jezika, skratka, to leto bom skušala čim bolje izrabiti za pridobitev novega znanja z različnih področij.

Po diplomi bi se rada izobraževala še na podiplomski stopnji, nato pa se zaposlila v karseda spodbudnem delovnem okolju, ki bi mi omogočalo ustvarjalno, razgibano delo in stalno strokovno spopolnjevanje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96316y.htm