* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Damjan Jev{nik

3320 VELENJE, Janka Ulriha 32
Telefon: (063) 851 804

Biotehni{ka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za gozdarstvo, gozdarstvo

[tudij bom predvidoma kon~al aprila 1997. Delati si `elim predvsem v naravnih parkih pri urejanju okolja, naravi prijaznem turizmu, stikih z javnostmi.
Osnovno {olo sem obiskoval v Velenju. Vsa leta sem jo kon~eval z odli~nim uspehom.V osmem razredu sem bil imenovan za {portnika {ole. Sodeloval sem na {portnih tekmovanjih (ko{arka, teki) pa tudi na tekmovanjih v znanju matematike in logike. V {estem razredu osnovne {ole sem bil ob~inski prvak na Vegovem tekmovanju v matematiki.

V srednji {oli sem imel vsa leta prav dober u~ni uspeh, kon~al pa sem (za kasnej{o usmeritev malce nenavaden) program Elektrotehnik - elektronik na Centru srednjih {ol v Velenju.

V srednji {oli sem opravil poletni in zimski te~aj za planinskega vodnika ter se nato nekajkrat kot vodnik udele`il poletnih taborov za osnovno{olce in srednje{olce iz Velenja v Logarski dolini. Vodil sem ve~ planinskih izletov ter se udele`il treh spopolnjevanj (varstvo pred sne`nimi plazovi ipd.). Pribli`no takrat sem tudi prehodil ve~ino slovenskih gora in nekaj evropskih {tiritiso~akov.

@e v tretjem letniku srednje {ole sem opravil diferencialni izpit iz biologije. Ta je bil pogoj za vpis na visoko{olski {tudij gozdarstva na Biotehni{ki fakulteti v Ljubljani. Tudi tu sem vsa {tiri leta kon~al v rednem roku s trenutno povpre~no oceno 8,25. Do konca {tudija mi manjkata {e en izpit ter diplomska naloga, in to me uvr{~a med pet "najhitrej{ih" {tudentov v mojem letniku (povpre~na {tudijska doba na {tudiju gozdarstva je zelo dolga).

V zadnjih treh letih sem precej potoval. Julija in avgusta 1994 sem bil na {tudentski delovni praksi na Borneu v Indoneziji. Spoznal sem tamkaj{nje gozdarstvo in o tem napisal ~lanek v Gozdarskem vestniku (GV 7-8 1994).

Namesto po~itni{kega dela pa sem leta 1994 in 1995 (sam) organiziral in vodil skupino {tudentov z avtobusom po Skandinaviji in tako zaslu`il nekaj denarja za potovanja.

V bli`nji prihodnosti bom znova obiskal Skandinavijo in Jugovzhodno Azijo.

Po kon~anem civilnem slu`enju voja{~ine, ki ga nameravam za~eti jeseni, in po opravljeni diplomi bom predvidoma vpisal magistrski {tudij varstvo naravne dedi{~ine na Biotehni{ki fakulteti, Oddelka za gozdarstvo.

Na {portnem podro~ju so me bolj kot gore za~eli zanimati kolesarjenje po tujih dr`avah, rekreativno kajaka{tvo, jadralno padalstvo, turno smu~anje, deskanje...

Med {tudijem v Ljubljani sem dve leti vodil skavte. Govorim angle{ko in malce slab{e nem{ko, gotovo pa se bom nau~il {e kak{nega jezika. V bli`nji prihodnosti nameravam opraviti tudi te~aj za turisti~nega vodnika. V zadnjem ~asu vse ve~ uporabljam tudi ra~unalnik (okolje windows, D-base...).

V letih {tudija me je za~el zanimati pojem kakovost `ivljenja, seznanili pa so me tudi s pomanjkljivim prostorskim na~rtovanjem v Sloveniji, z razse`nostmi onesna`enja na{ega planeta (hrane, zraka in vode), z na~rtovanjem in urejanjem zelenih povr{in v urbanem okolju ter vodotokov, s pomenom naravnih parkov za ljudi in za naravo... Besedo ekologija razumem danes druga~e kot ve~ina drugih ljudi.

V `ivljenju bi `elel delati "nekje med ljudmi (komunikacija, stiki z javnostjo, mogo~e turizem) in naravo" ter razvijati poleg ekolo{kega, biolo{kega, tehni~nega in delno tudi sociolo{kegah znanja (ki sem ga pridobil med {tudijem) {e organizacijske zmo`nosti, ki sem jih odkril pri organizaciji turisti~nih potovanj in poletnih mladinskih taborov.

[e zmeraj pa me zanimajo tudi zame povsem nova podro~ja.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96311y.htm