* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Damjan Jevçnik

3320 VELENJE, Janka Ulriha 32
Telefon: (063) 851 804

Biotehniçka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za gozdarstvo, gozdarstvo

ætudij bom predvidoma konŸal aprila 1997. Delati si §elim predvsem v naravnih parkih pri urejanju okolja, naravi prijaznem turizmu, stikih z javnostmi.
Osnovno çolo sem obiskoval v Velenju. Vsa leta sem jo konŸeval z odliŸnim uspehom.V osmem razredu sem bil imenovan za çportnika çole. Sodeloval sem na çportnih tekmovanjih (koçarka, teki) pa tudi na tekmovanjih v znanju matematike in logike. V çestem razredu osnovne çole sem bil obŸinski prvak na Vegovem tekmovanju v matematiki.

V srednji çoli sem imel vsa leta prav dober uŸni uspeh, konŸal pa sem (za kasnejço usmeritev malce nenavaden) program Elektrotehnik - elektronik na Centru srednjih çol v Velenju.

V srednji çoli sem opravil poletni in zimski teŸaj za planinskega vodnika ter se nato nekajkrat kot vodnik udele§il poletnih taborov za osnovnoçolce in srednjeçolce iz Velenja v Logarski dolini. Vodil sem veŸ planinskih izletov ter se udele§il treh spopolnjevanj (varstvo pred sne§nimi plazovi ipd.). Pribli§no takrat sem tudi prehodil veŸino slovenskih gora in nekaj evropskih çtiritisoŸakov.

¦e v tretjem letniku srednje çole sem opravil diferencialni izpit iz biologije. Ta je bil pogoj za vpis na visokoçolski çtudij gozdarstva na Biotehniçki fakulteti v Ljubljani. Tudi tu sem vsa çtiri leta konŸal v rednem roku s trenutno povpreŸno oceno 8,25. Do konca çtudija mi manjkata çe en izpit ter diplomska naloga, in to me uvrçŸa med pet "najhitrejçih" çtudentov v mojem letniku (povpreŸna çtudijska doba na çtudiju gozdarstva je zelo dolga).

V zadnjih treh letih sem precej potoval. Julija in avgusta 1994 sem bil na çtudentski delovni praksi na Borneu v Indoneziji. Spoznal sem tamkajçnje gozdarstvo in o tem napisal Ÿlanek v Gozdarskem vestniku (GV 7-8 1994).

Namesto poŸitniçkega dela pa sem leta 1994 in 1995 (sam) organiziral in vodil skupino çtudentov z avtobusom po Skandinaviji in tako zaslu§il nekaj denarja za potovanja.

V bli§nji prihodnosti bom znova obiskal Skandinavijo in Jugovzhodno Azijo.

Po konŸanem civilnem slu§enju vojaçŸine, ki ga nameravam zaŸeti jeseni, in po opravljeni diplomi bom predvidoma vpisal magistrski çtudij varstvo naravne dediçŸine na Biotehniçki fakulteti, Oddelka za gozdarstvo.

Na çportnem podroŸju so me bolj kot gore zaŸeli zanimati kolesarjenje po tujih dr§avah, rekreativno kajakaçtvo, jadralno padalstvo, turno smuŸanje, deskanje...

Med çtudijem v Ljubljani sem dve leti vodil skavte. Govorim angleçko in malce slabçe nemçko, gotovo pa se bom nauŸil çe kakçnega jezika. V bli§nji prihodnosti nameravam opraviti tudi teŸaj za turistiŸnega vodnika. V zadnjem Ÿasu vse veŸ uporabljam tudi raŸunalnik (okolje windows, D-base...).

V letih çtudija me je zaŸel zanimati pojem kakovost §ivljenja, seznanili pa so me tudi s pomanjkljivim prostorskim naŸrtovanjem v Sloveniji, z razse§nostmi onesna§enja naçega planeta (hrane, zraka in vode), z naŸrtovanjem in urejanjem zelenih povrçin v urbanem okolju ter vodotokov, s pomenom naravnih parkov za ljudi in za naravo... Besedo ekologija razumem danes drugaŸe kot veŸina drugih ljudi.

V §ivljenju bi §elel delati "nekje med ljudmi (komunikacija, stiki z javnostjo, mogoŸe turizem) in naravo" ter razvijati poleg ekoloçkega, bioloçkega, tehniŸnega in delno tudi socioloçkegah znanja (ki sem ga pridobil med çtudijem) çe organizacijske zmo§nosti, ki sem jih odkril pri organizaciji turistiŸnih potovanj in poletnih mladinskih taborov.

æe zmeraj pa me zanimajo tudi zame povsem nova podroŸja.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96311y.htm