* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Kristjan Haule

2391 PREVALJE, Ugasle pe~i 18
Telefon: (0602) 31 039
E-mail: kristjan.haule@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, matemati~na fizika

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem pri razvoju novih tehnologij in materialov, testiranju materialov in izdelkov, pisanju programske opreme.
Osnovno {olo sem obiskoval na Prevaljah na Koro{kem. Vsa leta sem bil odli~en. Sodeloval sem na mnogih tekmovanjih iz matematike in fizike. Dobil sem nekaj srebrnih Vegovih priznanj, leta 1988 pa sem zmagal na obmo~nem tekmovanju mladih fizikov.

Gimnazijo sem obiskoval na Ravnah na Koro{kem. Vsa leta sem dosegal odli~en uspeh. Le v zadnjem letniku srednje {ole sem se udele`il republi{kega tekmovanja mladih fizikov in takrat dobil drugo nagrado. Sicer nisem imel veliko ~asa za tekmovanja, ki so bila praviloma ob sobotah, ker sem ves ~as srednje {ole igral v ansamblu in tako veselo zapolnil vsak konec tedna z igranjem na veselicah, porokah in drugih prireditvah. V gimnaziji sem se u~il angle{~ine in nem{~ine.

Leta 1992 sem se vpisal na nekdanjo Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo (zdaj Fakulteta za matematiko in fiziko) v Ljubljani, Oddelek za fiziko, smer matemati~na fizika. Moja povpre~na ocena v vseh {tirih letih zna{a 9,7.

V vseh letih {tudija na fakulteti sem zapolnil skoraj ves prosti ~as s programiranjem. V za~etku sem uporabljal programska jezika Pascal in Mathematica, pozneje pa sem se oprijel jezika C++, in tako spoznal mo~ objektnega programiranja in sodelovanja z drugimi {tudenti po svetu, saj je na internetu dosegljivih veliko uporabnih enot in delov programov, napisanih ravno v tem jeziku. Najve~ sem programiral v sistemu DOS, nato pa tudi v po~asnej{em, a uporabniku prijaznej{em okolju Windows. Nekaj programov sem napisal v sistemu Unix, ki se zelo pogosto uporablja na ve~jih ra~unalnikih.

Moje zanimanje je usmerjeno predvsem v ra~unalni{ko simulacijo fizikalnih problemov. Ve~ino nalog in seminarjev na fakulteti sem izbral ravno na to temo. V drugem letniku sem tako raziskal problem neskon~no sklopljenih nihal, ki med sabo trkajo. Ugotovil sem, da se sistem ob dolo~enih pogojih vede kaoti~no, in to je {e mo~neje pritegnilo mojo pozornost. Tako sem nadaljeval raziskovanje gibanja drugih `e znanih kaoti~nih sistemov, opisanih v raznih fizikalnih revijah in ~lankih. Nazadnje sem se ukvarjal s simulacijo faznega prehoda feromagnetikov in antiferomagnetikov. Primerjal sem u~inkovitost klasi~nih in novih algoritmov, nedavno objavljenih v strokovnih revijah. Tudi na fakulteti nas spodbujajo k programiranju, saj imamo veliko predmetov, pri katerih se u~imo klasi~nih algoritmov.

Skoraj vsa strokovna literatura, fizikalna in ra~unalni{ka, ki jo uporabljam, je v angle{~ini, zato sem v teh letih {tudija mo~no spopolnil znanje tega jezika. Tudi enega izmed obveznih strokovnih seminarjev pri prof. Ivanu Ku{~erju sem napisal in predstavil v angle{~ini.

V gimnaziji sem se u~il nem{~ine kot drugega tujega jezika. Med poletjem sem nekajkrat od{el na po~itni{ko delo v sosednjo Avstrijo, da sem si spopolnil znanje nem{kega jezika.

Obvezno prakso sem opravil na In{titutu Jo`ef Stefan v Ljubljani na odseku za osnovne delce. Tam sem se seznanil z mednarodnim projektom razvijanja in presku{anja detektorjev za osnovne delce. Takrat so presku{ali silicijeve detektorje.

Po kon~ani diplomi `elim najti delo na Koro{kem ali v Ljubljani. Rad bi sodeloval v ustvarjalni skupini ali pa samostojno razvijal ponujeni projekt. Kot fizik bi lahko pomagal pri razvoju novih tehnologij in novih materialov. S {irokim znanjem o naravnih zakonitostih bi lahko prinesel v kolektiv sve`e ideje, ki bi bile v pomo~ pri razvoju novih izdelkov. Tudi razvijanje programske opreme bi mi bilo v veselje, saj sem vsa leta {tudija ve~ino ~asa posvetil ravno programiranju, v katerem najdem zmeraj nove izzive. Po potrebi bi se `elel {e naprej izobra`evati in specializirati za dolo~en projekt.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96310y.htm