* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Kristjan Haule

2391 PREVALJE, Ugasle peŸi 18
Telefon: (0602) 31 039
E-mail: kristjan.haule@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, matematiŸna fizika

ætudij bom predvidoma konŸal junija 1997. Delati si §elim predvsem pri razvoju novih tehnologij in materialov, testiranju materialov in izdelkov, pisanju programske opreme.
Osnovno çolo sem obiskoval na Prevaljah na Koroçkem. Vsa leta sem bil odliŸen. Sodeloval sem na mnogih tekmovanjih iz matematike in fizike. Dobil sem nekaj srebrnih Vegovih priznanj, leta 1988 pa sem zmagal na obmoŸnem tekmovanju mladih fizikov.

Gimnazijo sem obiskoval na Ravnah na Koroçkem. Vsa leta sem dosegal odliŸen uspeh. Le v zadnjem letniku srednje çole sem se udele§il republiçkega tekmovanja mladih fizikov in takrat dobil drugo nagrado. Sicer nisem imel veliko Ÿasa za tekmovanja, ki so bila praviloma ob sobotah, ker sem ves Ÿas srednje çole igral v ansamblu in tako veselo zapolnil vsak konec tedna z igranjem na veselicah, porokah in drugih prireditvah. V gimnaziji sem se uŸil angleçŸine in nemçŸine.

Leta 1992 sem se vpisal na nekdanjo Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo (zdaj Fakulteta za matematiko in fiziko) v Ljubljani, Oddelek za fiziko, smer matematiŸna fizika. Moja povpreŸna ocena v vseh çtirih letih znaça 9,7.

V vseh letih çtudija na fakulteti sem zapolnil skoraj ves prosti Ÿas s programiranjem. V zaŸetku sem uporabljal programska jezika Pascal in Mathematica, pozneje pa sem se oprijel jezika C++, in tako spoznal moŸ objektnega programiranja in sodelovanja z drugimi çtudenti po svetu, saj je na internetu dosegljivih veliko uporabnih enot in delov programov, napisanih ravno v tem jeziku. NajveŸ sem programiral v sistemu DOS, nato pa tudi v poŸasnejçem, a uporabniku prijaznejçem okolju Windows. Nekaj programov sem napisal v sistemu Unix, ki se zelo pogosto uporablja na veŸjih raŸunalnikih.

Moje zanimanje je usmerjeno predvsem v raŸunalniçko simulacijo fizikalnih problemov. VeŸino nalog in seminarjev na fakulteti sem izbral ravno na to temo. V drugem letniku sem tako raziskal problem neskonŸno sklopljenih nihal, ki med sabo trkajo. Ugotovil sem, da se sistem ob doloŸenih pogojih vede kaotiŸno, in to je çe moŸneje pritegnilo mojo pozornost. Tako sem nadaljeval raziskovanje gibanja drugih §e znanih kaotiŸnih sistemov, opisanih v raznih fizikalnih revijah in Ÿlankih. Nazadnje sem se ukvarjal s simulacijo faznega prehoda feromagnetikov in antiferomagnetikov. Primerjal sem uŸinkovitost klasiŸnih in novih algoritmov, nedavno objavljenih v strokovnih revijah. Tudi na fakulteti nas spodbujajo k programiranju, saj imamo veliko predmetov, pri katerih se uŸimo klasiŸnih algoritmov.

Skoraj vsa strokovna literatura, fizikalna in raŸunalniçka, ki jo uporabljam, je v angleçŸini, zato sem v teh letih çtudija moŸno spopolnil znanje tega jezika. Tudi enega izmed obveznih strokovnih seminarjev pri prof. Ivanu KuçŸerju sem napisal in predstavil v angleçŸini.

V gimnaziji sem se uŸil nemçŸine kot drugega tujega jezika. Med poletjem sem nekajkrat odçel na poŸitniçko delo v sosednjo Avstrijo, da sem si spopolnil znanje nemçkega jezika.

Obvezno prakso sem opravil na Inçtitutu Jo§ef Stefan v Ljubljani na odseku za osnovne delce. Tam sem se seznanil z mednarodnim projektom razvijanja in preskuçanja detektorjev za osnovne delce. Takrat so preskuçali silicijeve detektorje.

Po konŸani diplomi §elim najti delo na Koroçkem ali v Ljubljani. Rad bi sodeloval v ustvarjalni skupini ali pa samostojno razvijal ponujeni projekt. Kot fizik bi lahko pomagal pri razvoju novih tehnologij in novih materialov. S çirokim znanjem o naravnih zakonitostih bi lahko prinesel v kolektiv sve§e ideje, ki bi bile v pomoŸ pri razvoju novih izdelkov. Tudi razvijanje programske opreme bi mi bilo v veselje, saj sem vsa leta çtudija veŸino Ÿasa posvetil ravno programiranju, v katerem najdem zmeraj nove izzive. Po potrebi bi se §elel çe naprej izobra§evati in specializirati za doloŸen projekt.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96310y.htm