* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Kristjan Haule

2391 PREVALJE, Ugasle peči 18
Telefon: (0602) 31 039
E-mail: kristjan.haule@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, matematična fizika

Študij bom predvidoma končal junija 1997. Delati si želim predvsem pri razvoju novih tehnologij in materialov, testiranju materialov in izdelkov, pisanju programske opreme.
Osnovno šolo sem obiskoval na Prevaljah na Koroškem. Vsa leta sem bil odličen. Sodeloval sem na mnogih tekmovanjih iz matematike in fizike. Dobil sem nekaj srebrnih Vegovih priznanj, leta 1988 pa sem zmagal na območnem tekmovanju mladih fizikov.

Gimnazijo sem obiskoval na Ravnah na Koroškem. Vsa leta sem dosegal odličen uspeh. Le v zadnjem letniku srednje šole sem se udeležil republiškega tekmovanja mladih fizikov in takrat dobil drugo nagrado. Sicer nisem imel veliko časa za tekmovanja, ki so bila praviloma ob sobotah, ker sem ves čas srednje šole igral v ansamblu in tako veselo zapolnil vsak konec tedna z igranjem na veselicah, porokah in drugih prireditvah. V gimnaziji sem se učil angleščine in nemščine.

Leta 1992 sem se vpisal na nekdanjo Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo (zdaj Fakulteta za matematiko in fiziko) v Ljubljani, Oddelek za fiziko, smer matematična fizika. Moja povprečna ocena v vseh štirih letih znaša 9,7.

V vseh letih študija na fakulteti sem zapolnil skoraj ves prosti čas s programiranjem. V začetku sem uporabljal programska jezika Pascal in Mathematica, pozneje pa sem se oprijel jezika C++, in tako spoznal moč objektnega programiranja in sodelovanja z drugimi študenti po svetu, saj je na internetu dosegljivih veliko uporabnih enot in delov programov, napisanih ravno v tem jeziku. Največ sem programiral v sistemu DOS, nato pa tudi v počasnejšem, a uporabniku prijaznejšem okolju Windows. Nekaj programov sem napisal v sistemu Unix, ki se zelo pogosto uporablja na večjih računalnikih.

Moje zanimanje je usmerjeno predvsem v računalniško simulacijo fizikalnih problemov. Večino nalog in seminarjev na fakulteti sem izbral ravno na to temo. V drugem letniku sem tako raziskal problem neskončno sklopljenih nihal, ki med sabo trkajo. Ugotovil sem, da se sistem ob določenih pogojih vede kaotično, in to je še močneje pritegnilo mojo pozornost. Tako sem nadaljeval raziskovanje gibanja drugih že znanih kaotičnih sistemov, opisanih v raznih fizikalnih revijah in člankih. Nazadnje sem se ukvarjal s simulacijo faznega prehoda feromagnetikov in antiferomagnetikov. Primerjal sem učinkovitost klasičnih in novih algoritmov, nedavno objavljenih v strokovnih revijah. Tudi na fakulteti nas spodbujajo k programiranju, saj imamo veliko predmetov, pri katerih se učimo klasičnih algoritmov.

Skoraj vsa strokovna literatura, fizikalna in računalniška, ki jo uporabljam, je v angleščini, zato sem v teh letih študija močno spopolnil znanje tega jezika. Tudi enega izmed obveznih strokovnih seminarjev pri prof. Ivanu Kuščerju sem napisal in predstavil v angleščini.

V gimnaziji sem se učil nemščine kot drugega tujega jezika. Med poletjem sem nekajkrat odšel na počitniško delo v sosednjo Avstrijo, da sem si spopolnil znanje nemškega jezika.

Obvezno prakso sem opravil na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani na odseku za osnovne delce. Tam sem se seznanil z mednarodnim projektom razvijanja in preskušanja detektorjev za osnovne delce. Takrat so preskušali silicijeve detektorje.

Po končani diplomi želim najti delo na Koroškem ali v Ljubljani. Rad bi sodeloval v ustvarjalni skupini ali pa samostojno razvijal ponujeni projekt. Kot fizik bi lahko pomagal pri razvoju novih tehnologij in novih materialov. S širokim znanjem o naravnih zakonitostih bi lahko prinesel v kolektiv sveže ideje, ki bi bile v pomoč pri razvoju novih izdelkov. Tudi razvijanje programske opreme bi mi bilo v veselje, saj sem vsa leta študija večino časa posvetil ravno programiranju, v katerem najdem zmeraj nove izzive. Po potrebi bi se želel še naprej izobraževati in specializirati za določen projekt.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96310y.htm