* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Andrej Rotovnik

2380 SLOVENJ GRADEC, Podgorska cesta 14
Telefon: (0602) 43 316

Fakulteta za elektrotehniko, ra~unalni{tvo in informatiko v Mariboru, elektrotehnika-avtomatika

[tudij bom predvidoma kon~al septembra 1997. Delati si `elim predvsem na razvojno-raziskovalnem podro~ju.
Osnovno {olo sem obiskoval v Slovenj Gradcu. Za elektroniko sem se za~el zanimati nekako v petem razredu. V {estem sem prvi~ sodeloval na Sre~anju mladih tehnikov, tam sem na obmo~nem tekmovanju dosegel prvo mesto in tako imel pravico do nastopa na republi{kem. Tudi v sedmem in osmem razredu sem dosegel prvo mesto na obmo~ni, drugo mesto pa na republi{ki ravni. Tekmoval sem na podro~jih elektronska vezja, kibernetika in elektronika. Opravil sem tudi izpit za radioamaterja kategorije C in D. Veliko sem se ukvarjal z izdelavo elektronskih vezij; od na~rtovanja in izdelave tiskanega vezja po fotopostopku, pa do kon~nega izdelka v ohi{ju. Preskusil sem se tudi v modeliranju, izdelal sem elektri~no vodeni avtomobil~ek. Moji izdelki so bili predstavljeni na mnogih razstavah v {oli in na javnih mestih.

Po kon~ani osnovni {oli in uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih sem se vpisal na SER[ Velenje. Prve tri letnike srednje{olskega izobra`evanja sem opravil s prav dobrim uspehom, zadnjega pa z odli~nim, tako da sem bil opro{~en opravljanja mature. Dve leti sem vodil elektrotehni~ni kro`ek na nekdanji osnovni {oli. Med po~itnicami sem prakti~no in teoreti~no znanje spopolnjeval na delovnih praksah v podjetju Gorenje in v nekaterih drugih podjetjih. V ~etrtem letniku sem sodeloval pri raziskovalni nalogi Mladi za razvoj ob~ine Velenje, in sicer z Napravo za merjenje karakteristik zvo~nikov in mikrofonov, ki je bila popolnoma ra~unalni{ko podprta. Mentor je bil dipl. in`. Darko Lihteneker. S tem projektom smo sodelovali na tekmovanju Mladi raziskovalci in inovatorji , ki ga je organizirala Evropska hi{a Nova Gorica. Projekt je bil nagrajen s srebrno nagrado. Nalogo je nagradila tudi ob~ina Velenje. Napravo je mogo~e videti in jo prekusiti na SER[ Velenje. Tudi v srednji {oli sem napravil veliko prakti~nih izdelkov, ki so bili dele`ni svojih mest na ve~ razstavah. Na koncu srednje {ole sem dobil ve~ priznanj za delovne uspehe, med drugim tudi naziv U~enec usmeritve, za {olsko leto 1991/92.

Leta 1992 sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in ra~unalni{tvo Maribor, da bi spopolnjeval znanje iz elektrotehnike. Izbral sem smer avtomatika, ker me je ta vseskozi najbolj zanimala. Svoj prosti ~as izrabljam za ukvarjanje z elektroniko, veliko ~asa posvetim uporabi ra~unalnika, ki je za na{o stroko nepogre{ljiv. Zdaj sem v ~etrtem letniku in pred mano je diploma. Izbral si bom nalogo, ki me bo zanimala in mi bo s problematiko dajala veliko idej ter me nau~ila precej novega. Od tujih jezikov obvladam angle{kega, nameravam pa se tudi vpisati v te~aj nem{~ine.

Ukvarjam se tudi z raznimi {porti; s plavanjem, kolesarjenjem in smu~anjem. Delujem tudi na kulturnem podro~ju, eno sezono sem pel pri Akademskem pevskem zboru Maribor, z njim sem gostoval na razli~nih prireditvah doma in v tujini.

Po {tudiju me ~aka slu`enje voja{~ine, nato pa se `elim zaposliti v podjetju, ki bi se ukvarjalo z raziskovalno dejavnostjo, ki bi bilo dinami~no, polno idej in z mo`nostjo uresni~itve le-teh.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96308y.htm