* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Mateja Vide~nik

3320 VELENJE, Lipa 45
Telefon: (063) 851 334
E-mail: mateja.videcnik@kiss.muzej.si

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem v psiholo{kem raziskovanju, marketingu, psihologiji dela.
Za~elo se je takole: `e v mali {oli so opazili mojo pridnost in me skupaj {e z devetimi "pridnimi" poslali v [abac na otro{ko izmenjavo. Nov svet, novi prijatelji, spomini, ki po~asi izginjajo.

Osnovna {ola je minila brez ve~jih pretresov in razburjenja. Pobrala sem Vegova priznanja, sodelovala na Veselih {olah, pridno brala za zna~ke, vmes pa sanjala o najrazli~nej{ih poklicih, od slikarke (otro{ke knjigice so bile namre~ tako lepe), do in`enirke elektrotehnike (kaj je vendar lep{ega, kot ~e ti v ~etrtem razredu uspe poskus in ti zasveti `arnica), cvetli~arke, u~iteljice biologije do kon~ne `elje - postati zdravnica.

O naslednji postaji sploh ni bila dvoma: velenjska gimnazija - naravoslovno-matemati~na smer, kaj pa drugega ! Pre`iveta {tiri leta med novimi prijatelji, {e zmeraj sve`i utrinki s fotografij, z zapra{enih zvezkov in kjig, samevajo~i indeks... [tipendiral me je Rudnik lignita Velenje. Zadovoljstvo je bilo obojestransko - prvega v mesecu nakazan denar, v redovalnici pa lepe ocene in opravljena praksa na oddelku za inovacije. [e vedno pa je v meni gorela `elja tipa "ko bom velika bom zdravnica", a se je v ~etrtem letniku zgodilo... Nov predmet, psihologija! Spoznavati, kaj se dogaja v na{i zavesti, odkrivati tan~ice v nezavednem, spoznavati psiholo{ke "finte", vse te iluzije, predstave, mo`nosti. Odprl se mi je povsem nov vodnjak `elja. Z mentorico specialistko klini~ne psihologije gospo Sev{kovo sem pripravila seminarsko nalogo z naslovom Psihoonkologija, in to je bila pika na i. Moja prijava za {tudij je romala v Ljubljano na Filozofsko fakulteto - na Oddelek za psihologijo.

Mojo {tudijsko pot so prepletala predavanja ( bolj ali manj zanimiva, bolj ali manj obiskana ) in vaje, seanse z zapiski in s knjigami, sodelovanja pri raznih projektih, pisanje referatov in seminarskih nalog, delo po {tudentskem servisu, poletni tabori...in seanse ~isto druga~nih vrst, brucovanja, spoznavni ve~eri, {tudentski `uri...

Mediji so mi predstavili Service Civil International - mednarodno mirovno gibanje in servis za prostovoljno delo, bolj znano kot Most. @e ~etrto leto sem njihova ~lanica. Kot brucka sem tako od{la na poletni tabor v Bohinj z gluhimi otroki, mladostniki in njihovimi star{i, tam sem spoznavala tihi svet, tako druga~en od na{ega, kjer ni Predina, Kreslina, kjer ni ptic in petja, kjer ni hrupa, kjer si le ti in ti{ina. Nau~ila sem se kretalnega jezika, pridobila lepe izku{nje, znanje in bogastvo.

[tudentje psihologije zadnjih nekaj let prirejamo psiholo{ke {ole, zimske in poletne, kamor so povabljeni strokovnjaki in zanimive osebe, ki se ukvarjajo z na{im podro~jem , psihologijo in s podro~ji, ki se nanjo navezujejo. Sledijo predavanja, delavnice, seminarji, namen je seveda tudi dru`aben. Tako sem bila na poletnih {olah na Kozjaku pri Mariboru ter v Dolenjskih Toplicah.

Psihologija se povezuje z mnogimi drugimi podro~ji, npr. ekonomskim. Tako sem `e tri leta ~lanica [tudentske sekcije za marketing na ekonomski fakulteti.

Lani sem se udele`ila tudi Evropskega kongresa {tudentov psihologije v Pulju. Presenetljivo, svet je le eden, u~imo pa se tako razli~nih re~i.

Na fakulteti sem bila demonstratorka pri predmetu klini~na psihologija, iz tega podro~ja sem opravila tudi obvezno prakso na Univerzitetnem klini~nem centru, na pediatri~ni kliniki, na nevrolo{kem oddelku. Stik z malimi bolniki, njihovimi te`avami, stiskami star{ev, utripom klini~nega in timskega dela, prebiranjem strokovne literature, s spoznavanjem raznih presku{enj... Nova pediatri~na klinika. Upam, da kmalu! Zaradi vseh teh majhnih otrok.

Prakti~no delo, tako psiholo{ko kot drugo sem spoznavala pri anketiranju na Institutu za raziskovanje medijev - Mediani, pri sodelovanju pri raziskavi Svetovalnega centra [i{ka z naslovom Begunci v Sloveniji, v Produktivnosti - centru za psihodiagnosti~na sredstva, pri raziskavi na Fakulteti za {port, testiranju na Biotehni{ki fakulteti, pomo~i pri izpeljavi republi{kega tekmovanja iz Vesele {ole..

@e dobro leto bo (krasno leto), kar delam na Preventivno-informativno svetovalnem centru. Ve~ina preventivnih programov, ki jih izvaja center, je namenjenih mladostnikom. Preventivno delovanje je celostna oblika razli~nih dejavnosti, ki se razpredajo kot omre`je, sku{ajo ustvariti bolj{e mo`nosti za kakovostno `ivljenje. V omre`ju psihosocialne preventive se posamezni programi medsebojno dopolnjujejo in so odgovor na psihosocialne potrebe posameznikov.

Prvi projekt, pri katerem sodelujem, je Prostovoljno delo, to je pomo~ otrokom in mladostnikom s ~ustvenimi, vedenjskimi, dru`inskimi, u~nimi in drugimi te`avami. Sodelujem {e pri projektu Odra{~anje in mi, ki je namenjen vsem u~encem sedmih in osmih razredov v 16 osnovnih {olah. Delavnice potekajo v manj{ih skupinah, njihova vsebina pa je povezana s te`avami, ki spremljajo mladega ~loveka: zasvojenost z mamili, spolnost ter medsebojni odnosi kot pomembna biolo{ka in psihosocialna pojava v obdobju odra{~anja. [tudentje, ki uresni~ujemo programa, se udele`ujemo seminarjev, supervizij, obiskujemo podobna sredi{~a ipd.

Zelo veliko je re~i z najrazli~nej{ih podro~ij meni navse ljube smeri - psihologije. Zdaj, v ~etrtem letniku, sem namesto dveh izbirnih predmetov izbrala kar nekaj nadvse zanimivih: psihologija potro{nika, socialna psihologija, {portna psihologija, specialna didaktika psihologije, andragogika.

Stojim na poti, ki se razcepi na tiso~ manj{ih poti. Kam se usmeriti, ~e te zanima toliko mo`nosti? Zelo me vle~e po poti marketinga in socialne psihologije. Zatrdno pa vem, konec ne bo z diplomo v roki, to bo {ele za~etek nove stopnice - magistrskega {tudija. Pri vas tudi? Se vidimo !!!
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96305y.htm