* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Mateja VideŸnik

3320 VELENJE, Lipa 45
Telefon: (063) 851 334
E-mail: mateja.videcnik@kiss.muzej.si

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem v psiholoçkem raziskovanju, marketingu, psihologiji dela.
ZaŸelo se je takole: §e v mali çoli so opazili mojo pridnost in me skupaj çe z devetimi "pridnimi" poslali v æabac na otroçko izmenjavo. Nov svet, novi prijatelji, spomini, ki poŸasi izginjajo.

Osnovna çola je minila brez veŸjih pretresov in razburjenja. Pobrala sem Vegova priznanja, sodelovala na Veselih çolah, pridno brala za znaŸke, vmes pa sanjala o najrazliŸnejçih poklicih, od slikarke (otroçke knjigice so bile namreŸ tako lepe), do in§enirke elektrotehnike (kaj je vendar lepçega, kot Ÿe ti v Ÿetrtem razredu uspe poskus in ti zasveti §arnica), cvetliŸarke, uŸiteljice biologije do konŸne §elje - postati zdravnica.

O naslednji postaji sploh ni bila dvoma: velenjska gimnazija - naravoslovno-matematiŸna smer, kaj pa drugega ! Pre§iveta çtiri leta med novimi prijatelji, çe zmeraj sve§i utrinki s fotografij, z zapraçenih zvezkov in kjig, samevajoŸi indeks... ætipendiral me je Rudnik lignita Velenje. Zadovoljstvo je bilo obojestransko - prvega v mesecu nakazan denar, v redovalnici pa lepe ocene in opravljena praksa na oddelku za inovacije. æe vedno pa je v meni gorela §elja tipa "ko bom velika bom zdravnica", a se je v Ÿetrtem letniku zgodilo... Nov predmet, psihologija! Spoznavati, kaj se dogaja v naçi zavesti, odkrivati tanŸice v nezavednem, spoznavati psiholoçke "finte", vse te iluzije, predstave, mo§nosti. Odprl se mi je povsem nov vodnjak §elja. Z mentorico specialistko kliniŸne psihologije gospo Sevçkovo sem pripravila seminarsko nalogo z naslovom Psihoonkologija, in to je bila pika na i. Moja prijava za çtudij je romala v Ljubljano na Filozofsko fakulteto - na Oddelek za psihologijo.

Mojo çtudijsko pot so prepletala predavanja ( bolj ali manj zanimiva, bolj ali manj obiskana ) in vaje, seanse z zapiski in s knjigami, sodelovanja pri raznih projektih, pisanje referatov in seminarskih nalog, delo po çtudentskem servisu, poletni tabori...in seanse Ÿisto drugaŸnih vrst, brucovanja, spoznavni veŸeri, çtudentski §uri...

Mediji so mi predstavili Service Civil International - mednarodno mirovno gibanje in servis za prostovoljno delo, bolj znano kot Most. ¦e Ÿetrto leto sem njihova Ÿlanica. Kot brucka sem tako odçla na poletni tabor v Bohinj z gluhimi otroki, mladostniki in njihovimi starçi, tam sem spoznavala tihi svet, tako drugaŸen od naçega, kjer ni Predina, Kreslina, kjer ni ptic in petja, kjer ni hrupa, kjer si le ti in tiçina. NauŸila sem se kretalnega jezika, pridobila lepe izkuçnje, znanje in bogastvo.

ætudentje psihologije zadnjih nekaj let prirejamo psiholoçke çole, zimske in poletne, kamor so povabljeni strokovnjaki in zanimive osebe, ki se ukvarjajo z naçim podroŸjem , psihologijo in s podroŸji, ki se nanjo navezujejo. Sledijo predavanja, delavnice, seminarji, namen je seveda tudi dru§aben. Tako sem bila na poletnih çolah na Kozjaku pri Mariboru ter v Dolenjskih Toplicah.

Psihologija se povezuje z mnogimi drugimi podroŸji, npr. ekonomskim. Tako sem §e tri leta Ÿlanica ætudentske sekcije za marketing na ekonomski fakulteti.

Lani sem se udele§ila tudi Evropskega kongresa çtudentov psihologije v Pulju. Presenetljivo, svet je le eden, uŸimo pa se tako razliŸnih reŸi.

Na fakulteti sem bila demonstratorka pri predmetu kliniŸna psihologija, iz tega podroŸja sem opravila tudi obvezno prakso na Univerzitetnem kliniŸnem centru, na pediatriŸni kliniki, na nevroloçkem oddelku. Stik z malimi bolniki, njihovimi te§avami, stiskami starçev, utripom kliniŸnega in timskega dela, prebiranjem strokovne literature, s spoznavanjem raznih preskuçenj... Nova pediatriŸna klinika. Upam, da kmalu! Zaradi vseh teh majhnih otrok.

PraktiŸno delo, tako psiholoçko kot drugo sem spoznavala pri anketiranju na Institutu za raziskovanje medijev - Mediani, pri sodelovanju pri raziskavi Svetovalnega centra æiçka z naslovom Begunci v Sloveniji, v Produktivnosti - centru za psihodiagnostiŸna sredstva, pri raziskavi na Fakulteti za çport, testiranju na Biotehniçki fakulteti, pomoŸi pri izpeljavi republiçkega tekmovanja iz Vesele çole..

¦e dobro leto bo (krasno leto), kar delam na Preventivno-informativno svetovalnem centru. VeŸina preventivnih programov, ki jih izvaja center, je namenjenih mladostnikom. Preventivno delovanje je celostna oblika razliŸnih dejavnosti, ki se razpredajo kot omre§je, skuçajo ustvariti boljçe mo§nosti za kakovostno §ivljenje. V omre§ju psihosocialne preventive se posamezni programi medsebojno dopolnjujejo in so odgovor na psihosocialne potrebe posameznikov.

Prvi projekt, pri katerem sodelujem, je Prostovoljno delo, to je pomoŸ otrokom in mladostnikom s Ÿustvenimi, vedenjskimi, dru§inskimi, uŸnimi in drugimi te§avami. Sodelujem çe pri projektu OdraçŸanje in mi, ki je namenjen vsem uŸencem sedmih in osmih razredov v 16 osnovnih çolah. Delavnice potekajo v manjçih skupinah, njihova vsebina pa je povezana s te§avami, ki spremljajo mladega Ÿloveka: zasvojenost z mamili, spolnost ter medsebojni odnosi kot pomembna bioloçka in psihosocialna pojava v obdobju odraçŸanja. ætudentje, ki uresniŸujemo programa, se udele§ujemo seminarjev, supervizij, obiskujemo podobna srediçŸa ipd.

Zelo veliko je reŸi z najrazliŸnejçih podroŸij meni navse ljube smeri - psihologije. Zdaj, v Ÿetrtem letniku, sem namesto dveh izbirnih predmetov izbrala kar nekaj nadvse zanimivih: psihologija potroçnika, socialna psihologija, çportna psihologija, specialna didaktika psihologije, andragogika.

Stojim na poti, ki se razcepi na tisoŸ manjçih poti. Kam se usmeriti, Ÿe te zanima toliko mo§nosti? Zelo me vleŸe po poti marketinga in socialne psihologije. Zatrdno pa vem, konec ne bo z diplomo v roki, to bo çele zaŸetek nove stopnice - magistrskega çtudija. Pri vas tudi? Se vidimo !!!
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96305y.htm