* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Mateja Ro`i~

2370 DRAVOGRAD, Me`a 39
Telefon: (0602) 83 985

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, ban~ni{tvo in finance

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju ban~ni{tva (razli~ni ban~ni posli), najraje v poslovni banki, na podro~ju poslovnih financ (sodelovanje pri vodenju in upravljanju financ podjetja).
Letos kon~ujem {tiriletni dodiplomski {tudij na Univerzi v Mariboru na Ekonomsko-poslovni fakulteti na smeri ban~ni{tvo in finance.

Osnovno {olo v Dravogradu sem uspe{no kon~ala. Poleg rednega pouka sem sodelovala tudi v razli~nih ob{olskih dejavnostih. Tekmovala sem na tekmovanju Tito - revolucija - mir in dosegla dobre uspehe, poleg tega sem bila uspe{na tudi na kemijskih tekmovanjih {e kot osnovno{olka in tudi kasneje kot srednje{olka. Sodelovala sem tudi na razli~nih kulturnih prireditvah v Dravogradu in okolici, tam sem recitirala ali povezovala program. To mi je bilo v veselje in hkrati v lastno potrditev in izoblikovanje osebnosti.

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na Gimnazijo Ravne na smer naravoslovno-matemati~ni tehnik. Tudi uspeh v srednji {oli je bil odli~en. Poleg nem{kega jezika, ki sem se ga u~ila `e v osnovni {oli, sem se za~ela u~iti {e angle{kega.

Po naravi sem zelo temperamentna, zmo`na navezati stike in se sporazumevati z ljudmi. Te vrline so se izrazile tudi na moji izobra`evalni poti. Bila sem predsednica razreda, pa tudi tajnica in blagajni~arka.

V srednji {oli sem se pridru`ila gledali{ki skupini, in si nabrala nekaj zanimivih izku{enj. Kajti v dana{njem poslovnem `ivljenju je zelo pomembno znati dobro igrati in {e pomembnej{e pravo~asno spoznati, kdaj in zakaj igra tvoj poslovni partner.

Sodelovala sem tudi v raziskovalni dejavnosti na Gimnaziji Ravne. V sodelovanju s {e obstoje~im koncernom @elezarne Ravne sem se prijavila na posebne vrste nagradni nate~aj za mlade raziskovalce in skupaj s kolegom dosegla za raziskovalno delo Ekolo{ka problematika jeklolivarne in njenih delov najvi{jo nagrado.

Leta 1992 sem se vpisala na Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru, da bi si {e dodatno nabrala znanje in se izobrazila v svoji stroki. Vse izpite sem zelo uspe{no opravila v roku in z razmeroma visoko povpre~no oceno kon~evala posamezen letnik. Sodelovala sem na vajah in pripravila tudi razprave na zelo uporabne in zanimive teme iz ban~ni{tva (Sanacija bank v Sloveniji, Tveganje obrestne mere v bankah), pa tudi s {ir{ega poslovnega podro~ja (Tveganje v mednarodnem pla~ilnem prometu). Kljub temu da uspe{no kon~ujem visoko{olski program na univerzi, se zavedam, da samo teoreti~no znanje ne zado{~a. Prav zaradi tega sem se vsako poletje zaposlila in tako vsaj malo pri{la v stik z delovnim okoljem.

V prihajajo~em {olskem letu bom diplomirala - teme diplomskega dela {e nisem dokon~no izbrala in dolo~ila, zagotovo pa bo iz ban~ni{tva - nato pa bi se zelo rada zaposlila.

Vsaj kot pripravnica in tudi kasneje bi zelo rada delala na podro~ju ban~ni{tva - torej v banki - pa tudi v poslovnih financah. Delo, ki se ga lotim, dobro in kolikor mogo~e natan~no opravim. Klub temu da bom diplomirala, sem pripravljena sprejeti delo za nekoliko ni`jo izobrazbo (kon~ana vi{ja {ola), kajti zavedam se zdaj{njega polo`aja v poslovnem svetu na{ega gospodarstva.

Med {tudijem sem se izobra`evala tudi v informatiki, tako da sem pou~ena tudi o delu z ra~unalnikom (predvsem operacijski sistem DOS in okolje Windows; Word, Lotus, Excel).

Rada bi se izkazala kot dobra ekonomistka, za kar sem se iz{olala. To bo mogo~e le, ~e bom pri{la v delovno okolje med delovne ljudi, ki se bodo zavedali, da kljub temu, da imam veliko znanja nimam dovolj izku{enj in potrebujem zato pravega in razumevajo~ega mentorja, ki me bo vpeljal v svet prakti~nih poslov. Pripravljena sem tudi na dodatno izobra`evanje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96301y.htm