* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Mateja Ro§iŸ

2370 DRAVOGRAD, Me§a 39
Telefon: (0602) 83 985

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, banŸniçtvo in finance

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju banŸniçtva (razliŸni banŸni posli), najraje v poslovni banki, na podroŸju poslovnih financ (sodelovanje pri vodenju in upravljanju financ podjetja).
Letos konŸujem çtiriletni dodiplomski çtudij na Univerzi v Mariboru na Ekonomsko-poslovni fakulteti na smeri banŸniçtvo in finance.

Osnovno çolo v Dravogradu sem uspeçno konŸala. Poleg rednega pouka sem sodelovala tudi v razliŸnih obçolskih dejavnostih. Tekmovala sem na tekmovanju Tito - revolucija - mir in dosegla dobre uspehe, poleg tega sem bila uspeçna tudi na kemijskih tekmovanjih çe kot osnovnoçolka in tudi kasneje kot srednjeçolka. Sodelovala sem tudi na razliŸnih kulturnih prireditvah v Dravogradu in okolici, tam sem recitirala ali povezovala program. To mi je bilo v veselje in hkrati v lastno potrditev in izoblikovanje osebnosti.

Po konŸani osnovni çoli sem se vpisala na Gimnazijo Ravne na smer naravoslovno-matematiŸni tehnik. Tudi uspeh v srednji çoli je bil odliŸen. Poleg nemçkega jezika, ki sem se ga uŸila §e v osnovni çoli, sem se zaŸela uŸiti çe angleçkega.

Po naravi sem zelo temperamentna, zmo§na navezati stike in se sporazumevati z ljudmi. Te vrline so se izrazile tudi na moji izobra§evalni poti. Bila sem predsednica razreda, pa tudi tajnica in blagajniŸarka.

V srednji çoli sem se pridru§ila gledaliçki skupini, in si nabrala nekaj zanimivih izkuçenj. Kajti v danaçnjem poslovnem §ivljenju je zelo pomembno znati dobro igrati in çe pomembnejçe pravoŸasno spoznati, kdaj in zakaj igra tvoj poslovni partner.

Sodelovala sem tudi v raziskovalni dejavnosti na Gimnaziji Ravne. V sodelovanju s çe obstojeŸim koncernom ¦elezarne Ravne sem se prijavila na posebne vrste nagradni nateŸaj za mlade raziskovalce in skupaj s kolegom dosegla za raziskovalno delo Ekoloçka problematika jeklolivarne in njenih delov najviçjo nagrado.

Leta 1992 sem se vpisala na Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru, da bi si çe dodatno nabrala znanje in se izobrazila v svoji stroki. Vse izpite sem zelo uspeçno opravila v roku in z razmeroma visoko povpreŸno oceno konŸevala posamezen letnik. Sodelovala sem na vajah in pripravila tudi razprave na zelo uporabne in zanimive teme iz banŸniçtva (Sanacija bank v Sloveniji, Tveganje obrestne mere v bankah), pa tudi s çirçega poslovnega podroŸja (Tveganje v mednarodnem plaŸilnem prometu). Kljub temu da uspeçno konŸujem visokoçolski program na univerzi, se zavedam, da samo teoretiŸno znanje ne zadoçŸa. Prav zaradi tega sem se vsako poletje zaposlila in tako vsaj malo priçla v stik z delovnim okoljem.

V prihajajoŸem çolskem letu bom diplomirala - teme diplomskega dela çe nisem dokonŸno izbrala in doloŸila, zagotovo pa bo iz banŸniçtva - nato pa bi se zelo rada zaposlila.

Vsaj kot pripravnica in tudi kasneje bi zelo rada delala na podroŸju banŸniçtva - torej v banki - pa tudi v poslovnih financah. Delo, ki se ga lotim, dobro in kolikor mogoŸe natanŸno opravim. Klub temu da bom diplomirala, sem pripravljena sprejeti delo za nekoliko ni§jo izobrazbo (konŸana viçja çola), kajti zavedam se zdajçnjega polo§aja v poslovnem svetu naçega gospodarstva.

Med çtudijem sem se izobra§evala tudi v informatiki, tako da sem pouŸena tudi o delu z raŸunalnikom (predvsem operacijski sistem DOS in okolje Windows; Word, Lotus, Excel).

Rada bi se izkazala kot dobra ekonomistka, za kar sem se izçolala. To bo mogoŸe le, Ÿe bom priçla v delovno okolje med delovne ljudi, ki se bodo zavedali, da kljub temu, da imam veliko znanja nimam dovolj izkuçenj in potrebujem zato pravega in razumevajoŸega mentorja, ki me bo vpeljal v svet praktiŸnih poslov. Pripravljena sem tudi na dodatno izobra§evanje.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96301y.htm