* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Mateja Rožič

2370 DRAVOGRAD, Meža 39
Telefon: (0602) 83 985

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, bančništvo in finance

Študij bom predvidoma končala septembra 1997. Delati si želim predvsem na področju bančništva (različni bančni posli), najraje v poslovni banki, na področju poslovnih financ (sodelovanje pri vodenju in upravljanju financ podjetja).
Letos končujem štiriletni dodiplomski študij na Univerzi v Mariboru na Ekonomsko-poslovni fakulteti na smeri bančništvo in finance.

Osnovno šolo v Dravogradu sem uspešno končala. Poleg rednega pouka sem sodelovala tudi v različnih obšolskih dejavnostih. Tekmovala sem na tekmovanju Tito - revolucija - mir in dosegla dobre uspehe, poleg tega sem bila uspešna tudi na kemijskih tekmovanjih še kot osnovnošolka in tudi kasneje kot srednješolka. Sodelovala sem tudi na različnih kulturnih prireditvah v Dravogradu in okolici, tam sem recitirala ali povezovala program. To mi je bilo v veselje in hkrati v lastno potrditev in izoblikovanje osebnosti.

Po končani osnovni šoli sem se vpisala na Gimnazijo Ravne na smer naravoslovno-matematični tehnik. Tudi uspeh v srednji šoli je bil odličen. Poleg nemškega jezika, ki sem se ga učila že v osnovni šoli, sem se začela učiti še angleškega.

Po naravi sem zelo temperamentna, zmožna navezati stike in se sporazumevati z ljudmi. Te vrline so se izrazile tudi na moji izobraževalni poti. Bila sem predsednica razreda, pa tudi tajnica in blagajničarka.

V srednji šoli sem se pridružila gledališki skupini, in si nabrala nekaj zanimivih izkušenj. Kajti v današnjem poslovnem življenju je zelo pomembno znati dobro igrati in še pomembnejše pravočasno spoznati, kdaj in zakaj igra tvoj poslovni partner.

Sodelovala sem tudi v raziskovalni dejavnosti na Gimnaziji Ravne. V sodelovanju s še obstoječim koncernom Železarne Ravne sem se prijavila na posebne vrste nagradni natečaj za mlade raziskovalce in skupaj s kolegom dosegla za raziskovalno delo Ekološka problematika jeklolivarne in njenih delov najvišjo nagrado.

Leta 1992 sem se vpisala na Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru, da bi si še dodatno nabrala znanje in se izobrazila v svoji stroki. Vse izpite sem zelo uspešno opravila v roku in z razmeroma visoko povprečno oceno končevala posamezen letnik. Sodelovala sem na vajah in pripravila tudi razprave na zelo uporabne in zanimive teme iz bančništva (Sanacija bank v Sloveniji, Tveganje obrestne mere v bankah), pa tudi s širšega poslovnega področja (Tveganje v mednarodnem plačilnem prometu). Kljub temu da uspešno končujem visokošolski program na univerzi, se zavedam, da samo teoretično znanje ne zadošča. Prav zaradi tega sem se vsako poletje zaposlila in tako vsaj malo prišla v stik z delovnim okoljem.

V prihajajočem šolskem letu bom diplomirala - teme diplomskega dela še nisem dokončno izbrala in določila, zagotovo pa bo iz bančništva - nato pa bi se zelo rada zaposlila.

Vsaj kot pripravnica in tudi kasneje bi zelo rada delala na področju bančništva - torej v banki - pa tudi v poslovnih financah. Delo, ki se ga lotim, dobro in kolikor mogoče natančno opravim. Klub temu da bom diplomirala, sem pripravljena sprejeti delo za nekoliko nižjo izobrazbo (končana višja šola), kajti zavedam se zdajšnjega položaja v poslovnem svetu našega gospodarstva.

Med študijem sem se izobraževala tudi v informatiki, tako da sem poučena tudi o delu z računalnikom (predvsem operacijski sistem DOS in okolje Windows; Word, Lotus, Excel).

Rada bi se izkazala kot dobra ekonomistka, za kar sem se izšolala. To bo mogoče le, če bom prišla v delovno okolje med delovne ljudi, ki se bodo zavedali, da kljub temu, da imam veliko znanja nimam dovolj izkušenj in potrebujem zato pravega in razumevajočega mentorja, ki me bo vpeljal v svet praktičnih poslov. Pripravljena sem tudi na dodatno izobraževanje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96301y.htm