* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Monika Kelenberger

2360 RADLJE OB DRAVI, Dobrava 25a
Telefon: (0602) 71 826

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, ban~ni{tvo in finance

[tudij bom predvidoma kon~ala decembra 1996. Delati si `elim predvsem v ban~ni{tvu, zavarovalnicah, pla~ilnem prometu, finan~ni slu`bi v podjetju.
Osnovno {olo sem obiskovala v Radljah ob Dravi, vsako leto sem jo kon~ala z odli~nim uspehom in si tako na koncu osnovne {ole zaslu`ila zlato petico.

Med tem {olanjem sem si dodatno pridobivala znanje z najrazli~nej{ih podro~ij - matematike, fizike, Vesele {ole, {aha..., ter dosegla tudi razne uspehe na republi{ki ravni (Vegovo matemati~no priznanje, priznanje Nikole Tesle za fiziko). Po kon~ani osnovni {oli sem po sprejemnih izpitih pri{la na Srednjo ekonomsko {olo v Slovenj Gradec, in jo prav tako vsako leto kon~ala z odli~nim uspehom. Poleg obveznih {olskih dejavnosti sem si pridno pridobivala dodatno znanje iz angle{kega jezika, to mi je omogo~alo, da sem in{truirala s tega podro~ja druge. In{truirala sem tudi matematiko in knjigovodstvo. V tem ~asu sem uspe{no delovala v svetu {ole in zastopala mnenja svojih sovrstnikov, poleg tega pa sem {tiri leta uspe{no vodila razredno skupnost. Pridno sem delovala tudi na podro~ju financ, tako da sem ob koncu {olanja prejela lepo nagrado, ki jo je prispevalo Dru{tvo ra~unovodskih in finan~nih delavcev Slovenije; to me je {e dodatno spodbudilo, da {olanje nadaljujem na podro~ju financ, in sicer na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Odlo~ila sem se za {tudij na smeri ban~ni{tvo in finance, saj je prav to tisto, kar bi si v `ivljenju res `elela po~eti. Med {tudijem sem se nekoliko posku{ala tudi v realnem `ivljenju - med po~itnicami sem namre~ ve~krat pridobivala razne izku{nje v banki, raznih podjetjih. Poskusila sem tudi, kako lahko postane{ uspe{en tr`nik; v prostem ~asu sem bila namre~ zastopnica podjetja AMC, kjer sem si pridobila nekaj zlatih izku{enj, kako postati dober poslovne` in kako ~imbolj pridobiti kupca na svojo stran.

Druga~e pre`ivljam svoj prosti ~as razli~no - kolesarim, smu~am, berem knjige, igram kitaro ali pa pomagam mlaj{im v boju s knjigami in zvezki. V zadnjem ~asu se sama u~im nem{kega jezika po avdio- in videosredstvih, da bi obnovila znanje iz srednje {ole (to je namre~ moj drugi tuji jezik).

Na koncu bi rada omenila moj zdaj{nji {tudij, ki se naglo bli`a koncu. V tem ~asu sem si pridobila bogato paleto znanja iz ekonomskih ved; moja povpre~na ocena izpitov med {tudijem zna{a 9. Poleg vsega tega znanja {e aktivno obvladam angle{ki jezik in pasivno nem{kega. V ~asu {tudija sem se priu~ila tudi dela z ra~unalnikom - ustreza mi delo z Excelom, DOS, Windows, Harward Graphigs.

Po kon~ani diplomi (rada bi preu~evala podro~je poslovanja bank) bi se rada zaposlila na podro~ju, kjer bi imela stike z ljudmi, ker sem tudi po naravi zelo komunikativna; zato bi rada ljudem svetovala in pomagala pri njihovih finan~nih odlo~itvah; vsekakor pa si `elim tak{no delo, pri katerem bi lahko svoje znanje koristno uporabila in ga tudi iz leta v leto {irila. Le s tem bom lahko izpolnila svoja pri~akovanja in `elje po dinami~nem in ustvarjalnem ter koristnem delu. ^e pa te mo`nosti ne bo, vem, da se bom mo~no trudila - ~e bo treba, tudi dodatno izobra`evala in udejstvovala, da bi res postala tisto, kar si `eli, in bila na tistem podro~ju, kjer `elim biti!
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96300y.htm