* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Monika Kelenberger

2360 RADLJE OB DRAVI, Dobrava 25a
Telefon: (0602) 71 826

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, banŸniçtvo in finance

ætudij bom predvidoma konŸala decembra 1996. Delati si §elim predvsem v banŸniçtvu, zavarovalnicah, plaŸilnem prometu, finanŸni slu§bi v podjetju.
Osnovno çolo sem obiskovala v Radljah ob Dravi, vsako leto sem jo konŸala z odliŸnim uspehom in si tako na koncu osnovne çole zaslu§ila zlato petico.

Med tem çolanjem sem si dodatno pridobivala znanje z najrazliŸnejçih podroŸij - matematike, fizike, Vesele çole, çaha..., ter dosegla tudi razne uspehe na republiçki ravni (Vegovo matematiŸno priznanje, priznanje Nikole Tesle za fiziko). Po konŸani osnovni çoli sem po sprejemnih izpitih priçla na Srednjo ekonomsko çolo v Slovenj Gradec, in jo prav tako vsako leto konŸala z odliŸnim uspehom. Poleg obveznih çolskih dejavnosti sem si pridno pridobivala dodatno znanje iz angleçkega jezika, to mi je omogoŸalo, da sem inçtruirala s tega podroŸja druge. Inçtruirala sem tudi matematiko in knjigovodstvo. V tem Ÿasu sem uspeçno delovala v svetu çole in zastopala mnenja svojih sovrstnikov, poleg tega pa sem çtiri leta uspeçno vodila razredno skupnost. Pridno sem delovala tudi na podroŸju financ, tako da sem ob koncu çolanja prejela lepo nagrado, ki jo je prispevalo Druçtvo raŸunovodskih in finanŸnih delavcev Slovenije; to me je çe dodatno spodbudilo, da çolanje nadaljujem na podroŸju financ, in sicer na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. OdloŸila sem se za çtudij na smeri banŸniçtvo in finance, saj je prav to tisto, kar bi si v §ivljenju res §elela poŸeti. Med çtudijem sem se nekoliko poskuçala tudi v realnem §ivljenju - med poŸitnicami sem namreŸ veŸkrat pridobivala razne izkuçnje v banki, raznih podjetjih. Poskusila sem tudi, kako lahko postaneç uspeçen tr§nik; v prostem Ÿasu sem bila namreŸ zastopnica podjetja AMC, kjer sem si pridobila nekaj zlatih izkuçenj, kako postati dober poslovne§ in kako Ÿimbolj pridobiti kupca na svojo stran.

DrugaŸe pre§ivljam svoj prosti Ÿas razliŸno - kolesarim, smuŸam, berem knjige, igram kitaro ali pa pomagam mlajçim v boju s knjigami in zvezki. V zadnjem Ÿasu se sama uŸim nemçkega jezika po avdio- in videosredstvih, da bi obnovila znanje iz srednje çole (to je namreŸ moj drugi tuji jezik).

Na koncu bi rada omenila moj zdajçnji çtudij, ki se naglo bli§a koncu. V tem Ÿasu sem si pridobila bogato paleto znanja iz ekonomskih ved; moja povpreŸna ocena izpitov med çtudijem znaça 9. Poleg vsega tega znanja çe aktivno obvladam angleçki jezik in pasivno nemçkega. V Ÿasu çtudija sem se priuŸila tudi dela z raŸunalnikom - ustreza mi delo z Excelom, DOS, Windows, Harward Graphigs.

Po konŸani diplomi (rada bi preuŸevala podroŸje poslovanja bank) bi se rada zaposlila na podroŸju, kjer bi imela stike z ljudmi, ker sem tudi po naravi zelo komunikativna; zato bi rada ljudem svetovala in pomagala pri njihovih finanŸnih odloŸitvah; vsekakor pa si §elim takçno delo, pri katerem bi lahko svoje znanje koristno uporabila in ga tudi iz leta v leto çirila. Le s tem bom lahko izpolnila svoja priŸakovanja in §elje po dinamiŸnem in ustvarjalnem ter koristnem delu. ¬e pa te mo§nosti ne bo, vem, da se bom moŸno trudila - Ÿe bo treba, tudi dodatno izobra§evala in udejstvovala, da bi res postala tisto, kar si §eli, in bila na tistem podroŸju, kjer §elim biti!
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96300y.htm