* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Polonca Kolenc

3332 RE^ICA OB SAVINJI, Homec 23
Telefon: (063) 841 077

Pedago{ka fakulteta v Mariboru, slovenski jezik s knji`evnostjo-sociologija

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju razli~nih sociolo{kih raziskav, pri vodenju razli~nih skupin odraslih ali otrok, v dinami~nem podjetju z razgibanim delom na podro~ju angle{kega ali nem{kega govornega podro~ja, pri raznih projektih v okviru sociologije ali slovenskega jezika, etnologije in drugih dru`boslovnih vsebin, kot sociolog ali slovenist v razli~nih institucijah.
Osnovno {olo sem obiskovala na Re~ici ob Savinji in v Mozirju in vsako leto kon~ala z odli~nim uspehom. V tem ~asu sem se udele`evala {tevilnih tekmovanj - matemati~nega, kemijskega in tekmovanja iz slovenskega jezika; na njih sem dosegala dobre uspehe in prejela ve~ priznanj - Vegova in Cankarjevo priznanje. Poleg tega sem bila v~lanjena v {tevilne {olske in zunaj{olske kro`ke in dejavnosti, tudi {portne, vodila sem tedanjo mladinsko organizacijo, poleg tega pa sem poglabljala svoja znanja v razli~nih dodatnih dejavnostih.

Srednjo {olo sem obiskovala v Celju na Gimnaziji - Center, in s prav dobrim uspehom kon~ala dru`boslovno-jezikovno smer. Maturo sem opravila z odliko. Tudi v tem ~asu sem obiskovala fakultativne dejavnosti v {oli, v tretjem in ~etrtem letniku sem v akciji Mladi za napredek Celja sodelovala z dvema raziskovalnima nalogama, obe sta bili posebno nagrajeni: Jezikovne napake v ~asopisu Novi tednik in Velika za~etnica med teorijo in prakso.

Po maturi sem se vpisala na Pedago{ko fakulteto Maribor, in ker sta me zanimala predvsem jezikoslovje in dru`boslovje, sem za {tudij izbrala dva enakovredna predmeta: sociologijo in slovenski jezik s knji`evnostjo. Med {tudijem sem poglabljala znanje angle{kega in nem{kega jezika, pri seminarskem delu sem raziskovala {tevilne dru`bene pojave, z branjem tuje strokovne literature pa sem spoznavala tudi {ir{e okolje svojih predmetov. Zaradi obvezne pedago{ke prakse in predvsem svojih interesov sem veliko sodelovala z raznimi {olami in vodila literarno-novinarski kro`ek na svoji osnovni {oli. Med {olanjem sem obiskovala razli~ne seminarje namenjene Zoisovim {tipendistom, kjer sem si prav tako nabrala veliko izku{enj in informacij, in jih kasneje lahko uporabila pri {tudiju. Ker me zelo veseli delo z ljudmi, sem obiskovala te~aj za turisti~ne vodnike v Celju in opravila njihov Seminar vodenja za turisti~ne vodnike Slovenije. Med {tudijem sem se priu~ila tudi dela z ra~unalnikom, in to mi zdaj veliko pomaga pri delu in {tudiju.

Med poletnimi po~itnicami sem vse od konca osnovne {ole delala v razli~nih delovnih organizacijah in tako spoznala {tevilna dela - ve~ let sem delala v Gorenju MGA Nazarje, enkrat v Savinji Mozirje. @e nekaj ~asa tudi in{truiram in pomagam slab{im u~encem, saj si s tem pridobim veliko prakse.

Med {tudijem sociologije sem spoznala {tevilna podro~ja, ki so pri nas slab{e raziskana, pa vendar zelo zanimiva. Po diplomi bom verjetno sledila svojim zanimanjem, in ~e bo le mogo~e, nadaljevala {tudij. ^e pa se bom zaposlila, bi `elela delati z dinami~nimi in ustvarjalnimi ljudmi, ki mi bodo omogo~ili {e naprej razvijati dozdaj{nje znanje. Le-to bi rada prena{ala tudi na druge, zato bi moralo biti moje delo zelo razgibano, ustvarjalno in zanimivo, saj menim, da bi to dobro ustrezalo moji osebnosti. @elela bi delati v kak{nem raziskovalnem in{titutu ali na podro~jih, ki niso vsakdanja, saj mi tudi delo na terenu ni v breme. Tudi vnaprej sem se pripravljena dodatno izobra`evati in s tem prispevati k ve~jemu delovnemu u~inku.

Upam, da bom po kon~anem {tudiju na{la sebi ustrezno zaposlitev, kjer bom lahko uresni~ila svoje `elje in interese.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96298y.htm