* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Polonca Kolenc

3332 REČICA OB SAVINJI, Homec 23
Telefon: (063) 841 077

Pedagoška fakulteta v Mariboru, slovenski jezik s književnostjo-sociologija

Študij bom predvidoma končala septembra 1997. Delati si želim predvsem na področju različnih socioloških raziskav, pri vodenju različnih skupin odraslih ali otrok, v dinamičnem podjetju z razgibanim delom na področju angleškega ali nemškega govornega področja, pri raznih projektih v okviru sociologije ali slovenskega jezika, etnologije in drugih družboslovnih vsebin, kot sociolog ali slovenist v različnih institucijah.
Osnovno šolo sem obiskovala na Rečici ob Savinji in v Mozirju in vsako leto končala z odličnim uspehom. V tem času sem se udeleževala številnih tekmovanj - matematičnega, kemijskega in tekmovanja iz slovenskega jezika; na njih sem dosegala dobre uspehe in prejela več priznanj - Vegova in Cankarjevo priznanje. Poleg tega sem bila včlanjena v številne šolske in zunajšolske krožke in dejavnosti, tudi športne, vodila sem tedanjo mladinsko organizacijo, poleg tega pa sem poglabljala svoja znanja v različnih dodatnih dejavnostih.

Srednjo šolo sem obiskovala v Celju na Gimnaziji - Center, in s prav dobrim uspehom končala družboslovno-jezikovno smer. Maturo sem opravila z odliko. Tudi v tem času sem obiskovala fakultativne dejavnosti v šoli, v tretjem in četrtem letniku sem v akciji Mladi za napredek Celja sodelovala z dvema raziskovalnima nalogama, obe sta bili posebno nagrajeni: Jezikovne napake v časopisu Novi tednik in Velika začetnica med teorijo in prakso.

Po maturi sem se vpisala na Pedagoško fakulteto Maribor, in ker sta me zanimala predvsem jezikoslovje in družboslovje, sem za študij izbrala dva enakovredna predmeta: sociologijo in slovenski jezik s književnostjo. Med študijem sem poglabljala znanje angleškega in nemškega jezika, pri seminarskem delu sem raziskovala številne družbene pojave, z branjem tuje strokovne literature pa sem spoznavala tudi širše okolje svojih predmetov. Zaradi obvezne pedagoške prakse in predvsem svojih interesov sem veliko sodelovala z raznimi šolami in vodila literarno-novinarski krožek na svoji osnovni šoli. Med šolanjem sem obiskovala različne seminarje namenjene Zoisovim štipendistom, kjer sem si prav tako nabrala veliko izkušenj in informacij, in jih kasneje lahko uporabila pri študiju. Ker me zelo veseli delo z ljudmi, sem obiskovala tečaj za turistične vodnike v Celju in opravila njihov Seminar vodenja za turistične vodnike Slovenije. Med študijem sem se priučila tudi dela z računalnikom, in to mi zdaj veliko pomaga pri delu in študiju.

Med poletnimi počitnicami sem vse od konca osnovne šole delala v različnih delovnih organizacijah in tako spoznala številna dela - več let sem delala v Gorenju MGA Nazarje, enkrat v Savinji Mozirje. Že nekaj časa tudi inštruiram in pomagam slabšim učencem, saj si s tem pridobim veliko prakse.

Med študijem sociologije sem spoznala številna področja, ki so pri nas slabše raziskana, pa vendar zelo zanimiva. Po diplomi bom verjetno sledila svojim zanimanjem, in če bo le mogoče, nadaljevala študij. Če pa se bom zaposlila, bi želela delati z dinamičnimi in ustvarjalnimi ljudmi, ki mi bodo omogočili še naprej razvijati dozdajšnje znanje. Le-to bi rada prenašala tudi na druge, zato bi moralo biti moje delo zelo razgibano, ustvarjalno in zanimivo, saj menim, da bi to dobro ustrezalo moji osebnosti. Želela bi delati v kakšnem raziskovalnem inštitutu ali na področjih, ki niso vsakdanja, saj mi tudi delo na terenu ni v breme. Tudi vnaprej sem se pripravljena dodatno izobraževati in s tem prispevati k večjemu delovnemu učinku.

Upam, da bom po končanem študiju našla sebi ustrezno zaposlitev, kjer bom lahko uresničila svoje želje in interese.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96298y.htm