* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Tanja Ko{uta

2391 PREVALJE, Spodnji kraj 5
Telefon: (0602) 31 114
E-mail: tanja.kosuta@kiss.muzej.si

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura


Osnovno {olo sem obiskovala na Prevaljah, in jo vseh osem let kon~ala z odli~nim uspehom. Poleg {olskih obveznosti sem se redno udele`evala tudi drugih dejavnosti na literarnem, likovnem, kulturnem in {portnem podro~ju.

[olanje sem nadaljevala na Srednji {oli tehni{ko-naravoslovne in pedago{ke usmeritve, dana{nji Gimnaziji Ravne. Pedago{ko-dru`boslovna smer izobra`evanja mi je dala kakovostno podlago znanja, predvsem na jezikovnem podro~ju, in ustvarjalne na~ine utrjevanja in spopolnjevanja le-tega. Tako sem tri leta sodelovala pri angle{kem gledali{kem kro`ku (English Student Theatre) pod vodstvom prof. Emila Pe~nika.

Srednjo {olo sem kon~ala z odli~nim uspehom in odlo~itev za nadaljevanje {tudija na fakulteti je bila samoumevna, vendar te`ka, ker me je zanimalo veliko re~i, predvsem s podro~ja umetnosti.

Po uspe{no opravljenem preskusu sposobnosti (t.i. sprejemnem izpitu) julija 1990 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani se mi je odprl nov svet zanimivih in razli~nih podro~ij dela in raziskovanja. Leta 1993 sem se vpisala na seminar prof. Vojteha Ravnikarja, tam sem poleg rednega seminarskega dela sodelovala pri tehle projektih in nate~ajih pod mentorstvom prof. Vojteha Ravnikarja in asistentke Maru{e Zorec: junija 1994, nate~ajni projekt za poslovni kompleks na Masarykovi ulici v Ljubljani (2. nagrada); aprila 1995, nate~ajni projekt za preureditev fran~i{kanskega samostana v Ljubljani; marca 1996, nate~ajni projekt za cerkev v Ajdov{~ini.

Maja 1995 in 1996 sem s {e desetimi kolegi sodelovala na arhitekturni delavnici v Piranu in pri postavitvi razstave delavnice novembra 1995 v ~asu seminarja Piranski dnevi arhitekture.

Od oktobra 1995 sem demonstratorka pri predmetu Elementi oblikovanja in kompozicije. Delo z mlaj{imi {tudenti (2. letnik) je zanimivo, vendar zahtevno, saj je s korekturami vaj - arhitekturnih, prostorskokompozicijskih nalog - treba re{evati vsaki~ nove probleme in podajati konkretne re{itve.

Med rednim {tudijem sem spoznala tudi delo v arhitektnem projektivnem biroju. Kolikor mi dopu{~a ~as, pomagam pri razli~nih nalogah, tako pridobivam prakti~no znanje pri delu, dodatno zaslu`eni denar pa mi omogo~a obiskovanje arhitekturnih razstav, seminarjev in ekskurzij doma, predvsem pa v tujini.

Lani sem sodelovala tudi pri oblikovanju dveh ovitkov zgo{~enk in dveh ovitkov videokaset, ki jih je izdala Zalo`ba Jaka.

Nov izziv pri svojem delu sem odkrila pri sooblikovanju scen za predstavo Krajnski komedijanti Slovenskega stalnega gledali{~a v Trstu in opero Fidelio SNG Opere v Ljubljani, ki ju je re`iral Zvone [edlbauer. Pri obeh sem sodelovala kot asistentka scenografa Vojteha Ravnikarja.

Med {tudijem `elim spoznati in preskusiti ~imve~ mo`nosti in razli~nih smeri arhitekturnega dela, to mi bo nedvomno koristilo pri kasnej{i zaposlitvi, toliko bolj, ~e bom uresni~ila svoje `elje, da se ~esa nau~im tudi v tujini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96297y.htm