* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Tanja Košuta

2391 PREVALJE, Spodnji kraj 5
Telefon: (0602) 31 114
E-mail: tanja.kosuta@kiss.muzej.si

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura


Osnovno šolo sem obiskovala na Prevaljah, in jo vseh osem let končala z odličnim uspehom. Poleg šolskih obveznosti sem se redno udeleževala tudi drugih dejavnosti na literarnem, likovnem, kulturnem in športnem področju.

Šolanje sem nadaljevala na Srednji šoli tehniško-naravoslovne in pedagoške usmeritve, današnji Gimnaziji Ravne. Pedagoško-družboslovna smer izobraževanja mi je dala kakovostno podlago znanja, predvsem na jezikovnem področju, in ustvarjalne načine utrjevanja in spopolnjevanja le-tega. Tako sem tri leta sodelovala pri angleškem gledališkem krožku (English Student Theatre) pod vodstvom prof. Emila Pečnika.

Srednjo šolo sem končala z odličnim uspehom in odločitev za nadaljevanje študija na fakulteti je bila samoumevna, vendar težka, ker me je zanimalo veliko reči, predvsem s področja umetnosti.

Po uspešno opravljenem preskusu sposobnosti (t.i. sprejemnem izpitu) julija 1990 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani se mi je odprl nov svet zanimivih in različnih področij dela in raziskovanja. Leta 1993 sem se vpisala na seminar prof. Vojteha Ravnikarja, tam sem poleg rednega seminarskega dela sodelovala pri tehle projektih in natečajih pod mentorstvom prof. Vojteha Ravnikarja in asistentke Maruše Zorec: junija 1994, natečajni projekt za poslovni kompleks na Masarykovi ulici v Ljubljani (2. nagrada); aprila 1995, natečajni projekt za preureditev frančiškanskega samostana v Ljubljani; marca 1996, natečajni projekt za cerkev v Ajdovščini.

Maja 1995 in 1996 sem s še desetimi kolegi sodelovala na arhitekturni delavnici v Piranu in pri postavitvi razstave delavnice novembra 1995 v času seminarja Piranski dnevi arhitekture.

Od oktobra 1995 sem demonstratorka pri predmetu Elementi oblikovanja in kompozicije. Delo z mlajšimi študenti (2. letnik) je zanimivo, vendar zahtevno, saj je s korekturami vaj - arhitekturnih, prostorskokompozicijskih nalog - treba reševati vsakič nove probleme in podajati konkretne rešitve.

Med rednim študijem sem spoznala tudi delo v arhitektnem projektivnem biroju. Kolikor mi dopušča čas, pomagam pri različnih nalogah, tako pridobivam praktično znanje pri delu, dodatno zasluženi denar pa mi omogoča obiskovanje arhitekturnih razstav, seminarjev in ekskurzij doma, predvsem pa v tujini.

Lani sem sodelovala tudi pri oblikovanju dveh ovitkov zgoščenk in dveh ovitkov videokaset, ki jih je izdala Založba Jaka.

Nov izziv pri svojem delu sem odkrila pri sooblikovanju scen za predstavo Krajnski komedijanti Slovenskega stalnega gledališča v Trstu in opero Fidelio SNG Opere v Ljubljani, ki ju je režiral Zvone Šedlbauer. Pri obeh sem sodelovala kot asistentka scenografa Vojteha Ravnikarja.

Med študijem želim spoznati in preskusiti čimveč možnosti in različnih smeri arhitekturnega dela, to mi bo nedvomno koristilo pri kasnejši zaposlitvi, toliko bolj, če bom uresničila svoje želje, da se česa naučim tudi v tujini.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96297y.htm