* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Domen Fras

2390 RAVNE NA KORO[KEM, Brdinje 88
Telefon: (0602) 23 733
E-mail: domen.fras@kiss.muzej.si

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, oblikovanje

[tudij bom predvidoma kon~al avgusta 1997.
Na Ravnah na Koro{kem sem obiskoval Osnovno {olo Pre`ihovega Voranca in jo leta 1986 kon~al z odli~nim uspehom.

Po {olanju sem se vpisal na srednjo {olo z naravoslovno-matemati~no usmeritvijo, danes Gimnazijo Ravne. V srednje{olskem ~asu me je zelo navdu{ila gledali{ka igra. [tiri leta sem bil ~lan gledali{kega kro`ka. Poleg igre pa sem napravil {e nekaj scenografij, gledali{kih listov in plakatov. Poleti 1988 sem svoje gledali{ke izku{nje dopolnjeval na seminarju v Radencih, v skupini scenografinje Janje Korun. Veselje do grafi~nega oblikovanja me je vodilo tudi pri maturantskem glasilu gimnazije Ravne, imenovanem Vresje. Dal sem mu podobo. [olo sem zaklju~il s prav dobrim uspehom.

Julija 1990 sem opravil preskus sposobnosti za {tudij arhitekture na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in se vpisal nanjo.

Septembra 1990 sem od{el na slu`enje voja{~ine. Vrnil sem se avgusta 1991.

Jeseni istega leta sem za~el {tudirati arhitekturo. Zdaj sem vpisan na smeri oblikovanje, ker me zanimata predvsem arhitekturno oblikovanje in arhitekturna grafika. Na povabilo Bo{tjana Botasa Kende sem iz nalog pri seminarju prof. Janeza Suhadolca izbral dva prototipna izdelka - stol in svetilko ter ju objavil v italijanski reviji za industrijsko oblikovanje Ottagono. Leta 1995 sem na internem {olskem nate~aju za celostno podobo [tudentske organizacije arhitekture prejel prvo nagrado. @e ~etrto leto sem demonstrator pri predmetu prostoro~no risanje, zanj sem bil imenovan po kon~anem prvem letniku {tudija. Tak{no delo z mlaj{imi kolegi me zelo veseli. S korekturami jim podajam svoje znanje in hkrati dobivam vrnitvena sporo~ila, komentarje.

Med {tudijem sem sodeloval z Zalo`bo Jaka in zanjo oblikoval zgo{~enki in nekaj ovitkov videokaset.

Trenutno sodelujem z grafi~nim studiem Botas, kjer sem prispeval svoj oblikovalski dele` pri projektu Portreti; knjige in razstave v Cankarjevem domu, fotografa Jo`eta Suhadolnika. V studiu spoznavam skupinsko delo, dobivam prakti~no znanje in izku{nje.

V {tudijskih letih sem se nau~il tudi ravnati z ra~unalniki Apple Macintosh in njihovo programsko opremo.

Po diplomi bi rad delal v ustvarjalnem kolektivu, kjer mi bosta omogo~ena dodatno izobra`evanje in nadaljnji {tudij.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96296y.htm