* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Primož Slanič

2391 PREVALJE, Na produ 21
Telefon: (0602) 31 684

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura

Študij bom predvidoma končal junija 1997. Delati si želim predvsem na področju zvoka in akustike ambientov, socialne zazidave, revitalizacije degradiranih območij.
Osnovno šolo sem obiskoval in končal na Prevaljah. K moji odločitvi o nadaljnjem šolanju na naravoslovno-matematični usmeritvi Srednje šole na Ravnah na Koroškem je pripomoglo to, da je ta smer enakovredna nekdanji gimnaziji; to je omogočalo odprto pot mojim tedaj še precej nejasnim, a razvijajočim se težnjam, željam in ciljem ter uresničevanju zadovoljstva na poti do njih.

Tedaj sem že izražal svojo željo po ustvarjanju z glasbo. Globlje spoznavanje le-te mi je omogočilo obiskovanje glasbene šole za klavir. V srednji šoli sem se pridružil glasbenemu gledališču English Student Theatre (EST), ki je uprizarjalo muzikale. Zanj sem v sodelovanju s še nekaterimi člani te skupine pisal in prirejal glasbo ter se seznanjal s scenografijo, osvetlitvijo in drugimi sestavinami gledališča. Z EST Ravne na Koroškem in EST Maribor sem uspešno sodeloval še nadaljnja leta, vzporedno pa začel razvijati samostojen glasbeni izraz in spoznavati umetnost glasbe na svoj značilni način. Poleg razvijanja duha sem kot atlet poskrbel tudi za zdrav razvoj telesa.

Po odsluženi vojaščini sem se vpisal na Šolo za arhitekturo v Ljubljani, ki se mi je zdela primerna za razvoj ustvarjalnega reševanja problemov. Le-ta zahteva neponovljivost, raznolikost in inventivnost, v tem pa sem videl možnost prenosa in razširitve takega prijema tudi na druga področja svojega življenja - skratka, novo pridobitev za rast in razvoj svoje osebnosti. Na tej šoli sem pod vodstvom mentorja prof. Janeza Koželja v okviru seminarja Arhitektura mesta spoznaval in osvojil proces konceptualne metode, razvijal likovne in tehnične zmožnosti, se seznanil s teorijo arhitekture, sam pa na študijskih in drugih potovanjih po Evropi in Ameriki preučeval arhitekturo in urbanizem mest ter njun odnos do urbane in ruralne krajine - s poudarkom na pozitivnih sestavinah modernizma. Spoznaval sem ljudi in širil svojo socialno mrežo, ves čas pa spopolnjeval znanje angleškega in francoskega jezika.

Veliko časa sem namenil filozofiji glasbe, eksperimentiranju z zvokom, akustičnim zakonitostim in skladateljskemu delu v svojem manjšem, improviziranem studiu. Sem ljubitelj filma, gledališča in drugih medijev. Kot pozornemu opazovalcu in včasih tudi aktivnemu udeležencu mi je uspelo pridobiti marsikatero znanje in poznavanje sodobnih umetnosti in medijev, upam si trditi, da sem s tem neposredno pripomogel tudi k spremembam na vseh drugih področjih svojega življenja. V tej smeri sem leta 1991 (ob obletnici poplav v Sloveniji) v sodelovanju s še štirimi umetniki z različnih področij, pripravil multimedijsko predstavo z naslovom Waterland, ki je s poezijo združevala likovno in videoumetnost z glasbo in plesom.

V zadnjih letih se intenzivneje ukvarjam s socialno tematiko (socialna stanovanja, ljudem in okolju prijazna arhitektura), na osebni ravni z odnosi med ljudmi in odnosom do sebe, ker sem spoznal, da je zavedanje prvi pogoj za nemoteno osebnostno rast, ta pa je ključnega pomena za zadovoljstvo in srečo v življenju ter uspešno delovanje na katerem koli želenem področju.

Strokovne praktične izkušnje si pridobivam z delom v različnih projektivnih in oblikovalskih birojih, na Zavodu za planiranje pri MOP RS, s sodelovanjem pri zasnovi in načrtovanju izvedbenih projektov ter s svojimi zasnovami in izpeljavami. Spoznavam delo z računalnikom v programih Acad in Archicad. Interdisciplinarno in timsko delo mi ni tuje, saj v precej primerih delujem prav v skupini.

V prihodnje se želim ukvarjati s tematiko zvoka in akustike v prostoru, s tematiko socialne zazidave, eksperimentiranjem s koncepti, materiali in drugimi celostnimi elementi v arhitekturi; vse to v skladu z racionalnostjo, vnovično uporabo in reciklažo (3R). Marketinški prijem me ne zanima. Z ustvarjalnim prijemom pri reševanju obstoječih in nastajajočih problemov, zavedajoč se enkratnosti in neponovljivosti položajev ter kontinuitete razvoja, želim pripomoči k oblikovanju človeku prijaznega okolja, temelječega na ekologičnih načelih. Hkrati sem odločen razvijati svojo osebnost in znanje k novim spoznanjem o sebi in svetu.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96295y.htm