* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Simona Nagernik

2392 ME@ICA, Le{ka 10
Telefon: (0602) 35 615

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - angle{~ina, B - franco{~ina

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1998. Delati si `elim predvsem kot prevajalka.
Osnovno {olo sem kon~ala v Me`ici z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem sodelovala na razli~nih tekmovanjih - v znanju matematike, fizike, sloven{~ine, tehnike, angle{~ine in dobila ker nekaj priznanj. Pela sem tudi v pevskem zboru in igrala v lutkovni skupini. Leta 1987 sem se vpisala na gimnazijo na Ravnah na Koro{kem, smer naravoslovno-matemati~ni tehnik. Zanimali so me jeziki in matematika, zato sem se udele`evala razli~nih tekmovanj na teh podro~jih. Vsa {tiri leta sem bila tudi v dramski skupini English Student Theatre, s katero smo veliko nastopali po vsej Sloveniji in tudi v Avstriji. V drugem letniku sem se udele`ila republi{kega tekmovanja iz angle{~ine in se kar dobro uvrstila.

Leta 1992 sem se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer A - angle{~ina in B - franco{~ina. @e od za~etka sem si `elela postati prevajalka, zato sem se po kon~anem drugem letniku z vsemi izpolnjenimi pogoji vpisala na prevajalsko smer. Na franco{~ini pa sem se odlo~ila za pedago{ko smer, ker menim, da mi tak{na kombinacija odpira najve~ mo`nosti za zaposlitev.

Zelo rada bi (in tudi bom) aktivno obvladala nem{~ino, vendar mi trenutno ne ostaja veliko ~asa, saj je {tudij dveh jezikov precej zahteven.

Imam tudi `e nekaj delovnih izku{enj, tako s svojega podro~ja kot tudi z drugih. Takoj po srednji {oli sem leto dni sodelovala v programu javnih del - pomo~ na domu. Oskrbovala sem starej{o hudo bolno `ensko in si pridobila precej izku{enj pri delu z bolnimi in prizadetimi ljudmi. Med po~itnicami sem ve~krat delala v @elezarni Ravne, ker sem bila prej tudi njihova {tipendistka in seveda zaradi dodatnega zaslu`ka. Na fakulteti sem obiskovala kratek te~aj ra~unalni{tva in se nau~ila delati v okolju Windows. Precej sem tudi in{truirala in prevajala. Letos, torej v ~etrtem letniku {tudija, sem za~ela pou~evati angle{~ino v Pionirskem domu v Ljubljani. Moji u~enci so iz ni`jih in vi{jih razredov osnovne {ole, delo z njimi pa je spodbudno in prijetno, saj poteka pouk v majhnih skupinah, otroci pa se zelo `elijo nau~iti se angle{~ine. Tam bom ostala tudi drugo leto, med absolventskim sta`em, da bi si pridobila ~im ve~ izku{enj in seveda zato, ker potrebujem denar.

Letos septembra odhajam v Ameriko s skupino anglistov prevajalcev. Na enomese~ni strokovni ekskurziji si bomo ogledali razli~ne univerze in prevajalske in{titute v New Yorku, Washingtonu, Baltimoru in Torontu ter druge zanimivosti vzhodne obale ZDA.

Na angle{~ini nameravam diplomirati leta 1997, na franco{~ini pa verjetno leto kasneje.

Redno bi se `elela zaposliti kot prevajalka, ~eprav mi je tudi profesorski poklic kar v{e~.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96292y.htm