* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Simona Nagernik

2392 MEŽICA, Leška 10
Telefon: (0602) 35 615

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - angleščina, B - francoščina

Študij bom predvidoma končala septembra 1998. Delati si želim predvsem kot prevajalka.
Osnovno šolo sem končala v Mežici z odličnim uspehom. Med šolanjem sem sodelovala na različnih tekmovanjih - v znanju matematike, fizike, slovenščine, tehnike, angleščine in dobila ker nekaj priznanj. Pela sem tudi v pevskem zboru in igrala v lutkovni skupini. Leta 1987 sem se vpisala na gimnazijo na Ravnah na Koroškem, smer naravoslovno-matematični tehnik. Zanimali so me jeziki in matematika, zato sem se udeleževala različnih tekmovanj na teh področjih. Vsa štiri leta sem bila tudi v dramski skupini English Student Theatre, s katero smo veliko nastopali po vsej Sloveniji in tudi v Avstriji. V drugem letniku sem se udeležila republiškega tekmovanja iz angleščine in se kar dobro uvrstila.

Leta 1992 sem se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer A - angleščina in B - francoščina. Že od začetka sem si želela postati prevajalka, zato sem se po končanem drugem letniku z vsemi izpolnjenimi pogoji vpisala na prevajalsko smer. Na francoščini pa sem se odločila za pedagoško smer, ker menim, da mi takšna kombinacija odpira največ možnosti za zaposlitev.

Zelo rada bi (in tudi bom) aktivno obvladala nemščino, vendar mi trenutno ne ostaja veliko časa, saj je študij dveh jezikov precej zahteven.

Imam tudi že nekaj delovnih izkušenj, tako s svojega področja kot tudi z drugih. Takoj po srednji šoli sem leto dni sodelovala v programu javnih del - pomoč na domu. Oskrbovala sem starejšo hudo bolno žensko in si pridobila precej izkušenj pri delu z bolnimi in prizadetimi ljudmi. Med počitnicami sem večkrat delala v Železarni Ravne, ker sem bila prej tudi njihova štipendistka in seveda zaradi dodatnega zaslužka. Na fakulteti sem obiskovala kratek tečaj računalništva in se naučila delati v okolju Windows. Precej sem tudi inštruirala in prevajala. Letos, torej v četrtem letniku študija, sem začela poučevati angleščino v Pionirskem domu v Ljubljani. Moji učenci so iz nižjih in višjih razredov osnovne šole, delo z njimi pa je spodbudno in prijetno, saj poteka pouk v majhnih skupinah, otroci pa se zelo želijo naučiti se angleščine. Tam bom ostala tudi drugo leto, med absolventskim stažem, da bi si pridobila čim več izkušenj in seveda zato, ker potrebujem denar.

Letos septembra odhajam v Ameriko s skupino anglistov prevajalcev. Na enomesečni strokovni ekskurziji si bomo ogledali različne univerze in prevajalske inštitute v New Yorku, Washingtonu, Baltimoru in Torontu ter druge zanimivosti vzhodne obale ZDA.

Na angleščini nameravam diplomirati leta 1997, na francoščini pa verjetno leto kasneje.

Redno bi se želela zaposliti kot prevajalka, čeprav mi je tudi profesorski poklic kar všeč.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96292y.htm