* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Barbara Lenart

2380 SLOVENJ GRADEC, Tom{i~eva 7
Telefon: (0602) 42 442

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

[tudij bom predvidoma kon~ala maja 1997. Delati si `elim predvsem v klini~ni psihologiji (preventiva, psihodiagnostika, terapija otrok, dru`ine, mladostnikov), v psihologiji osebnosti in socialni psihologiji ( raziskovalno delo, projektno delo).
Osnovno {olo sem obiskovala v Slovenj Gradcu in vsa leta dosegala odli~en u~ni uspeh. Udele`evala sem se tekmovanj in prejela Cankarjevo priznanje. Tudi srednjo {olo sem nadaljevala v doma~em kraju. Odlo~ila sem se za Srednjo ekonomsko {olo, in jo prav tako izdelovala z odli~nim uspehom. V tem ~asu sem sodelovala na matemati~nih tekmovanjih.

Po opravljenih sprejemnih izpitih sem se redno vpisala na {tudij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Udele`ujem se poletnih {ol psihologije, ki jih pripravljamo {tudentje skupaj s profesorji. Poleg rednega {tudijskega dela se ukvarjam z raziskovalnim delom. Pod mentorstvom prof. Janeka Muska raziskujem vrednostni sistem {tudentov ljubljanske univerze. Pri projektu sodeluje 700 {tudentov razli~nih fakultet in smeri. Ker pa me precej zanima tudi klini~no delo psihologa, sem svojo obvezno prakso opravila v nevrolo{ki bolni{nici za otroke in mladostnike na Dunaju. Spoznati sem hotela, kako se psihologi v tujini lotevajo svojega dela, kak{ne so njihove metode, prijemi, pripomo~ki. Poleg tega sem si spopolnila znanje nem{kega jezika. @e leto poprej sem tudi na Dunaju uspe{no opravila te~aj nem{~ine na tamkaj{nji univerzi. Poleg tega aktivno obvladam angle{ki jezik. Tudi druga potovanja po tujini (Velika Britanija, Irska, Francija) mi {irijo obzorja in znanje. V [tudentski organizaciji ljudske tehnike v Ljubljani ([OLT) sem obiskovala te~aje francoskega jezika, letos pa prejela enomese~no {tipendijo za {tudij francoskega jezika v Parizu.

Znanje pridobivam {e na Teolo{ki fakulteti v Mariboru, kjer obiskujem teolo{ki te~aj, seznanjam se s filozofijo, kr{~ansko miselnostjo, psihologijo religije, sociologijo. Pri permanentnem izobra`evanju na pedago{ki fakulteti se udele`ujem seminarjev na temo Pomo~ z umetnostjo - umetnostna terapija.

Bila sem izvoljena v [tudentsko organizacijo Filozofske fakultete ([OFF) v Ljubljani. Tako sem podrobneje spoznala svet fakultete, organizacijo in delo.

Kot prostovoljka sem delala v Dru{tvu za za{~ito norosti (danes dru{tvo Altra). Tam sem se seznanjala s problematiko, kako pomagati ljudem, ki so se kdaj zdravili v psihiatri~ni bolni{nici.

Ob~asno z razli~nimi prispevki sodelujem pri reviji - mese~niku Tretji dan. V ~lankih sem obravnavala razli~ne teme: Franklovo logoterapijo, eksistencialni vakuum, obdelala sem vrednote, dru`ino in ljubezen, ki jih je raziskoval Janek Musek, in psihologove osebnostne zna~ilnosti.

V prostem ~asu po {tudentskem servisu anketiram, saj sem rada v stiku z ljudmi. Tako v praksi preverjam znanje, ki sem si ga pridobila pri socialni psihologiji (stali{~ne lestvice, spreminjanje stali{~, reklame).

Znanje ra~unalni{tva, posebno statisti~ni programi (SPSS), mi pomagajo pri mojem {tudiju in ob{tudijskih raziskovalnih dejavnostih.

Svojo prihodnost vidim v po{tudijskem izobra`evanju psihologije, posebno me zanima klini~na psihologija (diagnostika in dru`inska terapija, terapija otrok in mladostnikov). Rada bi {e naprej sodelovala pri razli~nih raziskovalnih projektih, kjer bi se izrazilo moje znanje in ustvarjalnost. Zanima me timsko interdisciplinarno delo, saj vemo, da je danes ~edalje potrebnej{i celostni prijem pri obravnavi problematike, tako v gospodarstvu kot tudi sociali.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96290y.htm