* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Barbara Lenart

2380 SLOVENJ GRADEC, TomçiŸeva 7
Telefon: (0602) 42 442

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

ætudij bom predvidoma konŸala maja 1997. Delati si §elim predvsem v kliniŸni psihologiji (preventiva, psihodiagnostika, terapija otrok, dru§ine, mladostnikov), v psihologiji osebnosti in socialni psihologiji ( raziskovalno delo, projektno delo).
Osnovno çolo sem obiskovala v Slovenj Gradcu in vsa leta dosegala odliŸen uŸni uspeh. Udele§evala sem se tekmovanj in prejela Cankarjevo priznanje. Tudi srednjo çolo sem nadaljevala v domaŸem kraju. OdloŸila sem se za Srednjo ekonomsko çolo, in jo prav tako izdelovala z odliŸnim uspehom. V tem Ÿasu sem sodelovala na matematiŸnih tekmovanjih.

Po opravljenih sprejemnih izpitih sem se redno vpisala na çtudij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Udele§ujem se poletnih çol psihologije, ki jih pripravljamo çtudentje skupaj s profesorji. Poleg rednega çtudijskega dela se ukvarjam z raziskovalnim delom. Pod mentorstvom prof. Janeka Muska raziskujem vrednostni sistem çtudentov ljubljanske univerze. Pri projektu sodeluje 700 çtudentov razliŸnih fakultet in smeri. Ker pa me precej zanima tudi kliniŸno delo psihologa, sem svojo obvezno prakso opravila v nevroloçki bolniçnici za otroke in mladostnike na Dunaju. Spoznati sem hotela, kako se psihologi v tujini lotevajo svojega dela, kakçne so njihove metode, prijemi, pripomoŸki. Poleg tega sem si spopolnila znanje nemçkega jezika. ¦e leto poprej sem tudi na Dunaju uspeçno opravila teŸaj nemçŸine na tamkajçnji univerzi. Poleg tega aktivno obvladam angleçki jezik. Tudi druga potovanja po tujini (Velika Britanija, Irska, Francija) mi çirijo obzorja in znanje. V ætudentski organizaciji ljudske tehnike v Ljubljani (æOLT) sem obiskovala teŸaje francoskega jezika, letos pa prejela enomeseŸno çtipendijo za çtudij francoskega jezika v Parizu.

Znanje pridobivam çe na Teoloçki fakulteti v Mariboru, kjer obiskujem teoloçki teŸaj, seznanjam se s filozofijo, krçŸansko miselnostjo, psihologijo religije, sociologijo. Pri permanentnem izobra§evanju na pedagoçki fakulteti se udele§ujem seminarjev na temo PomoŸ z umetnostjo - umetnostna terapija.

Bila sem izvoljena v ætudentsko organizacijo Filozofske fakultete (æOFF) v Ljubljani. Tako sem podrobneje spoznala svet fakultete, organizacijo in delo.

Kot prostovoljka sem delala v Druçtvu za zaçŸito norosti (danes druçtvo Altra). Tam sem se seznanjala s problematiko, kako pomagati ljudem, ki so se kdaj zdravili v psihiatriŸni bolniçnici.

ObŸasno z razliŸnimi prispevki sodelujem pri reviji - meseŸniku Tretji dan. V Ÿlankih sem obravnavala razliŸne teme: Franklovo logoterapijo, eksistencialni vakuum, obdelala sem vrednote, dru§ino in ljubezen, ki jih je raziskoval Janek Musek, in psihologove osebnostne znaŸilnosti.

V prostem Ÿasu po çtudentskem servisu anketiram, saj sem rada v stiku z ljudmi. Tako v praksi preverjam znanje, ki sem si ga pridobila pri socialni psihologiji (staliçŸne lestvice, spreminjanje staliçŸ, reklame).

Znanje raŸunalniçtva, posebno statistiŸni programi (SPSS), mi pomagajo pri mojem çtudiju in obçtudijskih raziskovalnih dejavnostih.

Svojo prihodnost vidim v poçtudijskem izobra§evanju psihologije, posebno me zanima kliniŸna psihologija (diagnostika in dru§inska terapija, terapija otrok in mladostnikov). Rada bi çe naprej sodelovala pri razliŸnih raziskovalnih projektih, kjer bi se izrazilo moje znanje in ustvarjalnost. Zanima me timsko interdisciplinarno delo, saj vemo, da je danes Ÿedalje potrebnejçi celostni prijem pri obravnavi problematike, tako v gospodarstvu kot tudi sociali.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96290y.htm